almyros11

Ο Αλμυρός θα λύσει τον «γόρδιο δεσμό»; - Το Φράγμα Ποταμών... ξεχειλίζει

Ηράκλειο
Ο Αλμυρός θα λύσει τον «γόρδιο δεσμό»; - Το Φράγμα Ποταμών... ξεχειλίζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνεχιζόμενη λειψυδρία, βάζει... γερά στο παιχνίδι το σενάριο της αφαλάτωσης των νερών του υφάλμυρου ποταμού

Ο Αλμυρός ποταμός με χρήση αφαλάτωσης μπαίνει στο “μικροσκόπιο” του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης αλλά και του Δήμου Ηρακλείου που διερευνούν πλέον το ζήτημα με περισσότερη… θέρμη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, καθώς η κλιματική κρίση δεν αφήνει πλέον πολλά… περιθώρια στο ζήτημα της ύδρευσης της Ανατολικής Κρήτης και σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια για το πολύτιμο αγαθό το ερχόμενο Καλοκαίρι.

Και όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο το Φράγμα Αποσελέμη το οποίο πιάνει …πάτο, καθώς οι ποσότητες νερού έχουν πέσει κάτω από τα 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δεν ενίσχυσαν καθόλου τον ταμιευτήρα του μεγάλου υδρευτικού έργου.

Ήδη, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός ζήτησε από τη ΔΕΥΑΗ τη διενέργεια προμελέτης για την περαιτέρω ενίσχυση της υδροδότησης από το πεδίο του Αλμυρού ποταμού, με χρήση αφαλάτωσης, ζήτημα για το οποίο ο δήμος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Μαλεβιζίου. Μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί η δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης αλλά και η κατασκευή δικτύων μεταφοράς του νερού.

Επανέρχεται ο Αλμυρός

Σύμφωνα με τον κ. Καλοκαιρινό, η χρήση της αφαλάτωσης για την ύδρευση του Ηρακλείου είναι μια συζήτηση η οποία …αναθερμαίνεται σε νέες συνθήκες όπως αυτή της επαπειλούμενης λειψυδρίας, ζήτημα το οποίο απασχολεί διαρκώς την ΔΕΥΑΗ.
«Στο ευρύτερο πλαίσιο καταλήγουμε στην διερεύνηση της δυνατότητας ώστε να υπάρξει μία …προσθήκη στην ύδρευση του Ηρακλείου με αφαλάτωση από τον Αλμυρό ποταμό. Αυτό είναι ένα ζήτημα διερεύνησης το οποίο γίνεται στη φάση μιας προμελέτης η οποία θα μας αποδώσει στοιχεία σε σχέση με την σκοπιμότητα αλλά και την οικονομική διάσταση του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που ισχύει είναι ότι ο Αλμυρός ποταμός “μαζεύει” τα νερά του Ψηλορείτη και διοχετεύει τεράστιες ποσότητες νερού στην θάλασσα και που είναι πολύ… κοντά στην καταλληλόλητα της ύδρευσης, οπότε είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν μπορεί κανείς να μην το συνυπολογίσει», ανέφερε ο κ. Καλοκαιρινός ο οποίος εξετάζει την εναλλακτική αυτή λύση, του Αλμυρού Ποταμού, με χρήση αφαλάτωσης.

Αναφερόμενος στη προμελέτη που θα εκπονηθεί, ο κ. Καλοκαιρινός επισήμανε ότι τα αποτελέσματα αναμένονται στο πρώτο εξάμηνο του 2025, οπότε ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν, η δημοτική αρχή θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις ενώ οι όποιες εξελίξεις θα συνυπολογιστούν με τον σχεδιασμό γύρω από την ύδρευση και σε συνδυασμό με τον απώτερο στόχο της δημοτικής αρχής που δεν είναι άλλος από πόσιμο νερό σε όλη την πόλη.

«Αυτό τι σημαίνει… τρεχούμενο νερό σε όλη την πόλη και στο… «πνεύμα» αυτό αντιμετωπίζουμε όλα τα μέτρα και τις δράσεις προς αυτή τη κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Καλοκαιρινός, προσθέτοντας ότι «το κλιματικό περιβάλλον είναι επιβαρυμμένο ενώ οι κίνδυνοι είναι… υπαρκτοί».

Ερωτηθείς ο Δήμαρχος σε σχέση με το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας αφαλάτωσης, δήλωσε ότι η υποδομή αυτή θα καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης του Ηρακλείου σε αρκετά μεγάλο βαθμό ενώ αντικείμενο των συζητήσεων τους δεν είναι μόνο η μελέτη της μονάδας αλλά και των δικτύων μεταφοράς του νερού ώστε αυτό να οδηγείται στις υφιστάμενες δεξαμενές.

Περιορισμένη επεξεργασία 

Όπως είναι γνωστό, ο Αλμυρός ποταμός διοχετεύει ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού στη θάλασσα, σε καθημερινή βάση, ενώ για περίπου 2 – 3 μήνες το νερό είναι υφάλμυρο, καλής ποιότητας ενώ δεν απαιτείται σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαίτερη επεξεργασία. 
Μάλιστα, ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει αντιμετωπίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ζήτημα της ύδρευσης καθώς αντλεί μικρές ποσότητες νερού από τον Αλμυρό ποταμό, καλύπτοντας τις ανάγκες σε πόσιμο νερό. Μετά από εντατικές προσπάθειες και πιέσεις του Δημάρχου Μαλεβιζίου κ. Μενέλαου Μποκέα, ένα όραμα δεκαετιών πήρε σάρκα και οστά, καθώς τον περασμένο Ιούλιο έγινε η οριστική σύνδεση της μονάδας αφαλάτωσης με τον Αλμυρό ποταμό, με το δίκτυο ύδρευσης να εμπλουτίζεται με 3.000 κυβικά μέτρα νερού, σε καθημερινή βάση. 

Η αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού ποταμού με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του Φράγματος Αποσελέμη με ποσότητες νερού, διερευνάται και από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, όπως δήλωσε στη “Ν.Κ.” ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Άρης Παπαδογιάννης ο οποίος αναμένει τα αποτελέσματα τεχνοοικονομικής μελέτης προκειμένου να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με την αποδοτικότητα του όλου εγχειρήματος όπως και για το αν είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και του Οργανισμού. 

«Ο Αλμυρός ποταμός μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο έχει υφάλμυρο νερό, καλής ποιότητας που δεν χρειάζεται μεγάλη επεξεργασία» τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης, επισημαίνοντας ότι η παραπάνω παράμετρος παίζει σημαντικό ρόλο ως προς την εξέταση του ζητήματος.

«Η… σχέση μεταξύ Αλμυρού και Αποσελέμη θα γίνει μέσα από αυτή την μελέτη γιατί στοχεύουμε να εξασφαλίσουμε ποσότητες νερού μέσα στο Φράγμα που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ύδρευσης της Ανατολικής Κρήτης. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε στην εξέταση των τεχνοοικονομικών δεδομένων και γίνονται συζητήσεις με διάφορους συνεργάτες ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο… «τραπέζι» των συζητήσεων μπαίνει η δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης αλλά και η κατασκευή δικτύων που θα ενισχύσουν με νερό το Φράγμα Αποσελέμη, του οποίου η πληρότητα αγγίζει μόλις το 12%.

Το Φράγμα Ποταμών... ξεχειλίζει

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στη σκιά της ξηρασίας και της ανομβρίας, στον αντίποδα το Φράγμα Ποταμών Αμαρίου στο Ρέθυμνο, βρίσκεται μια «ανάσα» από την υπερχείλιση καθώς η πληρότητά του αγγίζει το 95%, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Άρη Παπαδογιάννης να προαναγγέλλει μέσω της “Ν.Κ.” θετικές εξελίξεις, με τη δημιουργία διυλιστηρίου το οποίο θα αποτελέσει το “φιλί” της ζωής για την ύδρευση της πόλης του Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες θα “πέσουν” οι υπογραφές με τον ανάδοχο για την έναρξη των εργασιών για την δημιουργία διυλιστηρίου στο Φράγμα Ποταμών, έργο που θα “ξεδιψάσει” την πόλη του Ρεθύμνου.

Το έργο είναι ύψους 23 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, με τον κ. Παπαδογιάννη να εκφράζει την ικανοποίηση του για το αναπτυξιακό αυτό έργο το οποίο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

potamos
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News