Τσιάρας αγρότες

Κατευναστικός... μετά την ένταση ο Τσιάρας - Δέσμευση για συναντήσεις και επαφές με Κρητικούς αγροτοκτηνοτρόφους (vid)

Ηράκλειο
Κατευναστικός... μετά την ένταση ο Τσιάρας - Δέσμευση για συναντήσεις και επαφές με Κρητικούς αγροτοκτηνοτρόφους (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποσχέθηκε ότι θα βρεθεί ξανά στην Κρήτη για συναντήσεις και επαφές

Το πρόγραμμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τελικά δεν περιλάμβανε συνάντηση με τους αγροτοκτηνοτρόφους, όπως του είχαν ζητήσει, ωστόσο η ένταση που προκλήθηκε κατά τη συνάντηση το βράδυ της Τρίτης με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα οδήγησε πιθανότατα στη δέσμευση του υπουργού, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα βρεθεί στην Κρήτη και μάλιστα για συναντήσεις και επαφές που θα διαρκέσουν για αρκετές ημέρες. 

Ο Κώστας Τσιάρας, στο περιθώριο του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Ηράκλειο, αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της ξηρασίας και κυρίως τις δραματικές συνέπειες που αυτό έχει συνολικά στον πρωτογενή τομέα, παραδέχτηκε ότι η θέση της Κρήτης είναι η πιο επιβαρυμένη από τις υπόλοιπες Περιφέρειες, γνωστοποιώντας ότι στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει στο νησί το επόμενο διάστημα, θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα περιλαμβάνει κομβικής σημασίας αρδευτικά έργα. 

Ο σχεδιασμός για την ξηρασία 

Μάλιστα, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις εξαγγελίες που είχε κάνει τον περασμένο Ιούλιο για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, που θα προκύψει από σχετική μελέτη, μέσω της οποίας θα αναδειχθεί ο “οδικός χάρτης” για τα απαραίτητα έργα. 
«Ήδη υπάρχει ένας τέτοιος σχεδιασμός, που σε πολύ μεγάλο βαθμό υλοποιείται», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας, διευκρινίζοντας ότι η παρουσία του στην Κρήτη μέσα στο επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί στο «να δούμε από κοντά, αλλά βεβαίως να αποφασίσουμε μαζί με την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άμεσα εμπλεκόμενους πώς θα μπορέσουμε κάποια έργα, τα οποία έχουν άμεση προτεραιότητα, να τα εντάξουμε στα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία υπάρχουν». 

Δεν ξεκαθάρισε για τις επιδοτήσεις 

Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδέχτηκε το προβλήματα που εντοπίζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ξεκάθαρα στις επιδοτήσεις του Δεκεμβρίου και πότε αυτές συγκεκριμένα θα πιστωθούν στους δικαιούχους. 

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αυτή είναι μια πραγματικότητα», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «δική μας υποχρέωση είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ούτως ώστε η διαφάνεια και η δικαιοσύνη να είναι οι βασικοί άξονες, στους οποίους θα κινείται η κατανομή και διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσιάρας. 
Σε ό,τι αφορά τις αποκαλούμενες και ως «παθογένειες» του Οργανισμού, πρόσθεσε ότι δεν αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν, «ωστόσο είναι η πρώτη φορά που έχουν γίνει τόσες πληρωμές, μετά την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης στις 3 Οκτωβρίου. Συνολικά έχουν γίνει 5 πληρωμές και ενδεχομένως θα έχουμε άλλες τρεις έως τέσσερις επιπλέον, μέχρι το τέλος του χρόνου». 

Τέλος τα μέτρα για την πανώλη 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, αναφέρθηκε και στη λήξη των μέτρων για την πανώλη, λέγοντας ότι η Ελλάδα έλαβε ως χώρα τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο, την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα με την οποία κατάφερε να αντιμετωπίσει τη ζωονόσο, ενώ πρόσθεσε ότι και η ευλογιά βρίσκεται κοντά στο τέλος της. 
«Η Ελλάδα αντιμετώπισε με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα μια ζωονόσο, η οποία έβαλε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο το ζωικό της κεφάλαιο και το γεγονός ότι σήμερα ουσιαστικά απαλλασσόμαστε οριστικά από τα μέτρα της πανώλης, δημιούργησε και τον λόγο για τον οποίο έχουμε πάρει τα εύσημα και τις θετικές κριτικές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε ο κ. Τσιάρας, προσθέτοντας ότι, με βάση το παράδειγμα αυτό, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό πως οι ζωονόσοι «είναι μια πραγματικότητα με την οποία θα συμβιώσουμε το επόμενο διάστημα» και πως, πέρα από το ότι η Πολιτεία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διαμόρφωση του πλαισίου μέτρων μέσω των οποίων θα περιοριστούν και θα εξαφανιστούν τα κρούσματα, χρειάζεται υπευθυνότητα και η συμμετοχή όλων. 
«Με την ίδια αποτελεσματικότητα που συνεργαστήκαμε όλοι στην πανώλη, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο να είμαστε σε μόνιμη και σταθερή συνεργασία, για να κλείσουμε τους κύκλους και των άλλων ζωονόσων», συμπλήρωσε ο υπουργός χαρακτηριστικά. 

Το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας 

Ο κ. Τσιάρας βρέθηκε στο Ηράκλειο, για την έναρξη των εργασιών του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας. Μάλιστα, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μέλλον της υδατοκαλλιέργειας και τον κυρίαρχο ρόλο που παίζει η χώρα μας, χαρακτηρίζοντας την υδατοκαλλιέργεια ως εξελισσόμενο κλάδο του πρωτογενούς τομέα. 

«Είναι γεγονός ότι, αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί με όλα όσα σχεδιάζουμε και σε σχέση με όλα αυτά που υλοποιούμε, η προώθηση και βεβαίως η ενίσχυση του τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας δεν μπορεί παρά να είναι μία από τις πολύ μεγάλες προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά βεβαίως και της ελληνικής κυβέρνησης», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιάρας. 

Στο περιθώριο του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για τα προβλήματα των αγροτών της Κρήτης

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με μοναδική κουλτούρα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, όπως των αλιευμάτων και των ιχθυοκαλλιεργειών. 

«Η χώρα έχει τη δυνατότητα να κυριαρχήσει σε έναν τομέα και σε μία αγορά που μπορεί να φέρει πολύ ουσιαστικά και αποτελεσματικά οφέλη για την εθνική οικονομία, τις απομακρυσμένες περιοχές στα ελληνικά νησιά, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, συμβάλλοντος παράλληλα ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», κατέληξε ο κ. Τσιάρας στις δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης.


ΥΠΑΑΤ: Έχει την ευθύνη της διοργάνωσης του συνεδρίου 

Την ευθύνη της διοργάνωσης του Συνεδρίου έχει το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) του FAO και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι από 31 κράτη, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς. 

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο πρώην ΥπΑΑΤ και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο πρωτογενής τομέας και ειδικά ο τομέας της αλιείας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το νέο αύριο που επιδιώκουμε». 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News