«Όχι» στη μετεγκατάσταση των ειδικών σχολείων, του ΕΝΕΕΓΥΛ και του ΕΕΕΕΚ, στη δημοτική έκταση της Νέας Αλικαρνασσού, σε χώρο που γειτνιάζει με το αεροδρόμιο, λένε οι γονείς των παιδιών που φοιτούν σε αυτά, εξαιτίας ακριβώς της άμεσης γειτνίασής της με το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”.
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου προχθές Δευτέρα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΝΕΕΓΥΛ κατέθεσε μια σειρά από έγγραφα φορέων που αποδεικνύουν την όχληση που δημιουργείται από την ηχορύπανση που προκαλούν τα αεροπλάνα, αλλά και τους κανόνες για τη δόμηση σχολικών κτηρίων. Πρόκειται για τη Μελέτη Στρατηγικής Χαρτογράφησης Θορύβου και του αντίστοιχου Σχεδίου Δράσης του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου στη Νέα Αλικαρνασσό της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, την Υπουργική Απόφαση (αριθμ. 37237/ΣΤ1/2007 ΦΕΚ 635/Β/27-4-2007) που αφορά στον “Καθορισμό κριτηρίων καταλληλόλητας & επιλογής χώρων για την ανέγερση δημοσίων διδακτηρίων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, καθώς και χώρων μετά κτηρίων κατάλληλων για στέγαση σχολικών μονάδων”, αλλά και την επιστολή του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (ΚοιΚεΨΥΠΕ) Ηρακλείου (πρώην Ιατροπαιδαγωγικό Ηρακλείου), που αν μη τι άλλο “δικαιούται” να γνωμοδοτήσει σχετικά ως ο μοναδικός δημόσιος επιστημονικός φορέας που ασχολείται με αυτού του είδους τα ζητήματα.
Αντίθετες στη λύση της μετεγκατάστασης ήταν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης
Στην επιστολή, με θέμα “Μεταστέγαση των σχολείων ΕΝΕΕΓΥΛ-ΕΕΕΕΚ”, και η οποία συνυπογράφεται τόσο από τον διοικητικά υπεύθυνο κ. Ιωάννη Τζουανάκη όσο και την επιστημονικά υπεύθυνη κ. Κωνσταντίνα Λουλακάκη, επισημαίνεται πως «οι ενστάσεις των γονέων έχουν σοβαρή επιστημονική βάση».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τα παιδιά και τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους διαταραχές στην αισθητηριακή επεξεργασία, με έντονη υπερευαισθησία σε δυνατούς ήχους. Η πιθανή έκθεσή τους θα έχει σίγουρα ως αποτέλεσμα τη συνεχή απορρύθμισή τους, η οποία θα οδηγήσει σε διαταραχές της συμπεριφοράς τους με μη ελεγχόμενα και συχνά ξεσπάσματα (στο σχολείο όσο και στο σπίτι)».
«Είναι σημαντικό ο κόσμος να κατανοήσει πως τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού αντιμετωπίζουν αισθητηριακά προβλήματα. Και εμμένουμε στο θέμα του θορύβου γιατί κάποιες συχνότητες μπορούν να τα ενοχλούν ιδιαίτερα», σημείωσε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” η κ. Μαρία Αναστασάκη, ψυχίατρος και μέλος του ΗΡΙΔΑ, και προσθέτει πως το θέμα δεν έγκειται μόνο στο ότι «ενοχλούνται» τα παιδιά, αλλά κυρίως στο ότι είναι πιθανό να πυροδοτηθούν έτσι συμπεριφορές που θα μπορούσαν να είναι ανεξέλεγκτες.
«Ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πράγματα που νομίζω ξεπερνούν την κοινή λογική. Ακούστηκε, για παράδειγμα, ότι θα μπορούσε η δασκάλα να τραγουδάει τη στιγμή που περνά το αεροπλάνο. Μα μπορεί η ανθρώπινη φωνή να υπερκεράσει τον θόρυβο της τουρμπίνας του αεροπλάνου και ειδικά όταν αυτό περνά πάνω ακριβώς από τα κεφάλια των παιδιών;», αναρωτήθηκε η κ. Αναστασάκη, που είναι μητέρα ενός 13χρονου αγοριού στο φάσμα του αυτισμού.
Στο πλευρό των γονέων η αντιπολίτευση
Αντίθετες στη λύση της μετεγκατάστασης ήταν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, υιοθετώντας τους προβληματισμούς των γονέων. Τόσο ο Μιχάλης Καραμαλάκης, επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο, η πόλη σου”, όσο και η Μαρία Καναβάκη, επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο για σένα”, αλλά και ο Δημήτρης Δουλουφάκης, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αντιγόνη Ανδρεάκη, ζήτησαν από τη δημοτική Αρχή να λάβει σοβαρά υπόψη το έγγραφο του ΚοιΚεΨΥΠΕ και να απευθυνθεί σε ειδικούς της Ψυχικής Υγείας, προκειμένου η όποια λύση δοθεί να μην επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βιώνουν γονείς, φροντιστές και παιδιά, που από τις 9 Νοεμβρίου, όποτε και συνέβη η κατολίσθηση του πρανούς στη σχολική μονάδα που άνοιξε τον “ασκό του Αιόλου”, φέρνοντας τους πάντες προ των ευθυνών τους, ανεβαίνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους τον δικό τους “Γολγοθά”.
Ωστόσο, η πρόταση του Αλέξη Καλοκαιρινού πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, με τον δήμαρχο Ηρακλείου να σημειώνει πως «δεν υπάρχει άλλη συγκρίσιμη λύση».
«Κάθε μέρα που χάνεται είναι μέρα που πηγαίνει πίσω τη διαδικασία. Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα υπερβαίνοντες εαυτόν, με μια υπερπροσπάθεια. Η υλοποίηση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και η δική μας προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει. Όλοι μας θέλουμε το καλό των παιδιών. Σέβομαι τις γνώμες και τις επιφυλάξεις, κατανοώ τους φόβους. Αλλά δεν μπορούμε στη βάση τέτοιων επιφυλάξεων να χάσουμε το μείζον, και το μείζον είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία σε εγκαταστάσεις που θα είναι κατάλληλες», σημείωσε εμφατικά ο κ. Καλοκαιρινός και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει άλλη συγκρίσιμη λύση. Άλλες λύσεις στις οποίες επανήλθαμε ακόμα και την περασμένη εβδομάδα είναι λύσεις οι οποίες δεν είναι άμεσες και παίρνουν αρκετό χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος, με ό,τι σημαίνει αυτό».
Επί τάπητος όλες οι απόψεις στο Δημοτικό Συμβούλιο
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν τόσο ο διευθυντής του Κέντρου Ειδικών Παιδιών “Ζωοδόχος Πηγή”, το οποίο βρίσκεται στην ίδια έκταση όπου θα εγκατασταθούν προσωρινά τα δύο Ειδικά Σχολεία, όσο και η διευθύντρια του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου Νικολέττα Σαμαρά, που σε τοποθέτησή τους σημείωσαν ότι δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι με προβλήματα λόγω ηχορύπανσης.
Ο Χρήστος Τζαμούσης σημείωσε ότι το Κέντρο λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1992 στο ίδιο σημείο και τόνισε ότι ο θόρυβος των αεροπλάνων και η λειτουργία του αεροδρομίου δεν έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα στα παιδιά του Κέντρου, ούτε κατά τις περασμένες δεκαετίες, όταν ακόμα πραγματοποιούνταν πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών.
Από την πλευρά της, η κ. Νικολέττα Σαμαρά, το νηπιαγωγείο της οποίας βρίσκεται στην ευθεία προσγείωσης-απογείωσης των αεροσκαφών, ανέφερε πως ο θόρυβος είναι στην καθημερινότητα όλων.
«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα αυτοκίνητα να κορνάρουν, να παραβλέψουμε και να σταματήσουμε τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι αστραπές και οι βροντές, δεν μπορούμε να βάλουμε τους μαθητές με νευροδιαφορετικότητα μέσα σε γυάλα και να τους απομονώσουμε, γιατί έτσι θα τους γκετοποιήσουμε. Γι’ αυτό το ζητούμενο είναι η σταδιακή αισθητηριακή απευαισθητοποίηση των παιδιών, με στόχο τη συμπερίληψη και την ένταξη των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον και στην κοινωνία», σημείωσε.
Από την πλευρά της, πάντως, η κ. Αναστασάκη, απαντώντας στο ερώτημα αν ο θόρυβος των αεροπλάνων θα μπορούσε να πυροδοτήσει στα παιδιά που φοιτούν σε ΕΝΕΕΓΥΛ-ΕΕΕΕΚ και είναι στο φάσμα του αυτισμού εκρήξεις θυμού ή επιθετικότητας, ήταν κατηγορηματική: «Αν έχει ευαισθησία στις συγκεκριμένες συχνότητες, θα αποσυντονιστεί και μπορεί να έχει αυτοκατατροφικές συμπεριφορές. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εκφράσει τη δυσφορία του - κάθε παιδί είναι διαφορετική περίπτωση - αλλά σίγουρα θα την εκφράσει», αναφέρει και συμπληρώνει πως οι γονείς κάνουν αγώνα στα σπίτια τους από την πρώτη μέρα της διάγνωσης να ξεπεράσουν τέτοιες ευαισθησίες, πράγμα που σε πλείστες όσες περιπτώσεις δεν είναι εφικτό να γίνει.
«Και το ερώτημα είναι: γιατί να μπουν τα παιδιά μας σε αυτή τη διαδικασία; Ποιο το όφελος; Γιατί να κάνουμε τόσα βήματα πίσω; Πρέπει να καταλάβουν όλοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κι εμείς και τα παιδιά μας και τον αγώνα που κάνουμε για να βελτιώσουμε όσο γίνεται τις συνθήκες που ζουν και να τα κάνουμε όσο γίνεται πιο αυτόνομα και πιο επαρκή, ώστε να μπορούν αργότερα - όταν εμείς δε θα μπορούμε να βοηθάμε - να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση», σημείωσε η ίδια.