Μία εκδήλωση με δυνατά παιδαγωγικά μηνύματα και μεγάλες συγκινήσεις πραγματοποιήθηκε χθες στο 2ο Λύκειο Ηρακλείου. Προηγήθηκε η έρευνα καθηγητών στα αρχεία του σχολείου τη δεκαετία του '50 και του '60 που ανέδειξε τη δύσκολη πραγματικότητα λίγα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, με τη συχνότητα της καταγραφής - «επάγγελμα πατρός: Ορφανός» - να είναι άκρως χαρακτηριστική. Χθες το απόγευμα, κάποιοι από εκείνους τους μαθητές του Γυμνασίου Αρρένων επέστρεψαν έπειτα από πολλές δεκαετίες στο σχολείο και άκουσαν την ιστορία τους από τα χείλη των σημερινών μαθητών.
Παλιά και νέα γενιά μαθητών συναντήθηκαν κάτω από την ίδια σχολική στέγη, μισό και πλέον αιώνα μετά. Ο χρόνος γύρισε πολλές δεκαετίες πίσω, στο 1950 και 1960, στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το 2ο Γενικό Λύκειο. Εκπαιδευτικοί και μαθητές ξεδίπλωσαν τις σελίδες ενός ξεχασμένου μαθητολογίου, ξυπνώντας μνήμες και ιστορίες παιδιών μιας άλλης εποχής.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη μελέτη, που αναδεικνύει τη δύσκολη πραγματικότητα εκείνης της δεκαετίας, στην οποία μάλιστα συνέδραμαν, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, όσοι αποφοίτησαν εκείνη τη δεκαετία από το σχολείο.
Στο μαθητολόγιο, αναγράφονται επαγγέλματα των πατεράδων των μαθητών που σήμερα έχουν εκλείψει. Όμως, λόγω της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου που προηγήθηκαν, στη στήλη αυτή η λέξη «ορφανός» επαναλαμβανόταν με μεγάλη συχνότητα.
Ο Μιχάλης Μελαμπιανάκης ήταν μαθητής στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου. Σε μια εποχή στερήσεων και φτώχειας, το 1951 ξεκίνησε τη φοίτησή του στο γυμνάσιο. Στο μαθητολόγιο, αναγράφεται ως ορφανός, μιας και ο πατέρας του εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες, ο κ. Μιχάλης κατάφερε όχι μόνο να τελειώσει το γυμνάσιο, αλλά να σπουδάσει στην Ακαδημία Κρήτης και να γίνει δάσκαλος.
Χρόνια μετά, η δική του ιστορία, με αφετηρία τα μαθητικά του χρόνια, ανασύρθηκε από τη λήθη του χρόνου. Τη ζωή του κ. Μιχάλη εξιστόρησε η εγγονή του, Εριάννα Μελαμπιανάκη, μαθήτρια σήμερα του ίδιου σχολείου.
Τα αποτελέσματα της συλλογικής δουλειάς παρουσιάστηκαν στο 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, με πολλούς μαθητές εκείνης της δεκαετίας να βρίσκονται στο αμφιθέατρο και να ακούν με συγκίνηση τις ιστορίες τους, από τους σημερινούς μαθητές.
Δείτε το συγκινητικό βίντεο: