Με την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα μέσα στα τελευταία χρόνια να έχει κάνει άλματα προόδου σε ότι αφορά όχι μόνο το προσδόκιμο ζωής, αλλά και την ποιότητα ζωής των παιδιών με νεανικό διαβήτη, η παραδοξότητας της παντελούς όπως λένε οι γονείς εγκατάλειψής τους από την πολιτεία, φαντάζει ως μια θλιβερή πραγματικότητα. Την ώρα που φάρμακα, σκευάσματα και τεχνολογία έχουν αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει κανείς την ασθένεια, παιδιά σε σχολεία δεν έχουν το αυτονόητο: ένα νοσηλευτή ή νοσηλεύτρια, κάτι που οδηγεί κάθε χρόνο σε απόγνωση τους γονείς.
Μεγάλο "αγκάθι" αποτελεί και η απουσία ενός οργανωμένου Παιδοδιαβητολογικού Κέντρου, που, σε συνδυασμό με τη συνταξιοδότηση του γιατρού στο ΠΑΓΝΗ, έχει σημάνει την αρχή μιας περιόδου που φαίνεται ότι σύντομα θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια μόνο σε ιδιώτες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για όσους δεν είναι εφικτό να ανταποκριθούν στα έξοδα.
Σε στάση αναμονής και πίεσης οι γονείς, ξεκαθάρισαν ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει ως ισότιμους πολίτες τα παιδιά τους.
Μάλιστα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κόσμου, με τα μηνύματα στήριξης και ανάγκης για ουσιαστικής μέριμνας να είναι ανοιχτά και δυστυχώς πάντα επίκαιρα.
Παρά την εξέλιξη της επιστήμης και στο ζήτημα του νεανικού διαβήτη, μεγάλα εξακολουθούν να είναι για τους γονείς αλλά και τα παιδιά τους τα "αγκάθια" της έλλειψης σχολικών νοσηλευτών και νοσηλευτριών
Αναλυτικότερα, από το να πληρώνουν μόνοι τους νοσηλευτές, μέχρι να σταματούν τη δουλειά τους για να κάνουν οι γονείς τους νοσοκόμους των παιδιών τους στο σχολείο, η καθημερινότητα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυτή την ιδιαιτερότητα στο σπίτι τους περιγράφεται μέσα σε ένα απόλυτα αφιλόξενο πλαίσιο, που εκτός των άλλων οδηγεί σε γκετοποίηση και απομόνωση τα παιδιά που πάσχουν από νεανικό διαβήτη.
Με μισθούς πείνας, οι νοσηλευτές αρνούνται να δεχθούν τις θέσεις σε σχολεία, ενώ την ίδια ώρα, σε ένα ολόκληρο νησί, το ΠΑΓΝΗ, που καλύπτει και επί της ουσίας όλη τη νότια Ελλάδα, έχει μείνει χωρίς γιατρό, μετά τη συνταξιοδότηση του προηγούμενου και την άδεια στην οποία βρίσκεται η νέα γιατρός. Μάλιστα, ο ένας και μόνο γιατρός που τώρα παρέχει υπηρεσίες είναι άγνωστο αν θα παραμείνει ακόμη και τον Δεκέμβριο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για γονείς που δεν μπορούν να σηκώσουν τα έξοδα για ιδιωτικό τομέα.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από την ΚΡΗΤΗ TV:
Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τον κόσμο τα μέλη του Παγκρήτιου Συλλόγου Νεανικού Διαβήτη πραγματοποίησαν εκδήλωση στο Ηράκλειο, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν διαδραστικά παιχνίδια και παράσταση κουκλοθέατρου, όπως και δωρεάν μετρήσεις ζαχάρου.