Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα από τα μεγαλύτερα projects στην Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με “πράσινο” αποτύπωμα, έναν περίπου χρόνο από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ενώ, όπως εκτιμάται, η Κρήτη θα είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους με χρονικό ορίζοντα το 2030.
Ο λόγος για τη Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης στη Χερσόνησο, έργο κομβικής σημασίας για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο θα κατασκευαστεί με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, έργο συνολικού ύψους 50 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.
Η επίμαχη μονάδα θα κατασκευαστεί σε δημοτική έκταση, όπου μπήκε και επίσημα ο θεμέλιος λίθος, ενώ τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν οι εργασίες στο πεδίο, με τον δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη να κάνει λόγο για μια ιστορική ημέρα και για ένα έργο που έρχεται να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις διαχείρισης απορριμμάτων.
Η δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 72 χιλιάδες τόνους. Θα περιλαμβάνει σύμμικτα απορρίμματα και ανακυκλώσιμα υλικά, προάγοντας την κυκλική οικονομία και σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων με πράσινο αποτύπωμα.
«Ο Δήμος Χερσονήσου προσπαθεί με όραμα, σχεδιασμό και προγραμματισμό να δημιουργήσει έργα προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων.
Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή της Μονάδας Ανάκτησης και Ανακύκλωσης για τη συνολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η οποία θα εξυπηρετήσει τους Δήμους Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου, Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου και Οροπεδίου Λασιθίου. Είναι μια πολύ σημαντική υποδομή, η οποία χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ σε δύο χρόνια θα ξεκινήσει τη λειτουργία της. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ενώ παράλληλα ξεκινά η ανακύκλωση του οργανικού κλάσματος», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, φέτος “έτρεξαν” πιλοτικά μια δράση με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά και άριστα, οπότε, όπως σημείωσε, υπάρχει “πεδίο” εφαρμογής της ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να μην “πετάμε” απολύτως τίποτα γιατί πλέον έχει εμπεδωθεί στην κοινωνία και στην επιστήμη ότι τα απορρίμματα δεν είναι... πρόβλημα αλλά... “πλούτος”. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντικός θα είναι ο ρόλος των συνειδητοποιημένων πολιτών, αλλά και η “ενεργή” παρουσία των δημόσιων φορέων.
Η επίμαχη μονάδα θα κατασκευαστεί σε δημοτική έκταση, όπου μπήκε και επίσημα ο θεμέλιος λίθος, ενώ τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν οι εργασίες στο πεδίο, με τον δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη να κάνει λόγο για μια ιστορική ημέρα και για ένα έργο που έρχεται να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις διαχείρισης απορριμμάτων
Η Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης θα επεξεργάζεται τόσο υπολειμματικά απόβλητα όσο και χωριστά συλλεγόμενα ανακυκλώσιμα και βιολογικά απόβλητα, σε συνδυασμό με δεσμεύσεις για ολοκληρωμένα προγράμματα για χωριστή συλλογή απορριμμάτων.
Στη σύγχρονη αυτή υποδομή, η οποία θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κυκλικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χερσονήσου, ο οποίος εκτιμά ότι το έργο-πυλώνας της διαχείρισης των αποβλήτων θα πάρει “σάρκα και οστά” σε δύο χρόνια.
«Η μονάδα θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για δύο χρόνια με τον ανάδοχο, προκειμένου να αποκτηθεί η εμπειρία από τα στελέχη του φορέα που θα αναλάβει τη λειτουργία για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ομαλής μετάβασης από την ολοκλήρωση του έργου στην έναρξη λειτουργίας του», δήλωσε ο δήμαρχος και συνέχισε λέγοντας ότι «η ανακύκλωση στην πηγή, η διαχείριση και η εκτροπή κάθε κλάσματος στα σκουπίδια είναι πολύ σημαντικά ζητήματα και για τον λόγο αυτό δίνονται χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εκτρέπουμε τα απορρίμματα από την ταφή και να τα επαναχρησιμοποιούμε, καθώς πολλά από αυτά μπορούν να μπουν στον κύκλο της οικονομικής δραστηριότητας και να μην τα “πετάμε” ανεξέλεγκτα».
Όπως προσδοκούν οι ειδικοί, το 2035 μόνο το 10% των απορριμμάτων της συνολικής παραγόμενης ποσότητας μπορούν να διατίθενται στον ΧΥΤΑ και το υπόλοιπο πρέπει να εκτρέπεται, να ανακυκλώνεται και να επαναχρησιμοποιείται.
«Ανεξάρτητα από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που προβλέπει στο άμεσο μέλλον την κατάργηση του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας και την απορρόφησή του από τον ΕΣΔΑΚ, εμείς προχωρούμε δυναμικά όλες τις αναγκαίες δράσεις και ενέργειες με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», επισήμανε ο κ. Δοξαστάκης, προσθέτοντας:
«Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του ΦΟΔΣΑ, που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία, ερχόμαστε, απαντώντας στις σύγχρονες προκλήσεις, να δημιουργήσουμε μια αναγκαία και υπερσύγχρονη υποδομή στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Είμαστε βέβαιοι, όχι μόνο για τη χρησιμότητα της εγκατάστασης, αλλά και για τη σπουδαιότητά της μελλοντικά, αφού, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες υποδομές ολοκληρωμένης επεξεργασίας αποβλήτων».