“Πρεμιέρα” χθες για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 54 εκατομμύρια ευρώ, με τους γιατρούς και νοσηλευτές να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σε σχέση με την επίλυση του “καυτού” προβλήματος, καθώς, πέρα από τη μικρή... αποσυμφόρηση που θα προκύψει το επόμενο χρονικό διάστημα, διαβλέπουν ότι η “Λερναία Ύδρα” θα κάνει αισθητή και πάλι την εμφάνισή της, καθώς θα σχηματιστούν και πάλι οι νέες λίστες της... ντροπής, με το επόμενο ερώτημα να είναι “ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;”
Παράλληλα, καυτηρίασαν την απαξίωση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, κάνοντας λόγο για πρόχειρες λύσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στον χώρο της δημόσιας Υγείας.
Για “σταγόνα στον ωκεανό”, με φόντο τις τεράστιες λίστες αναμονής 9.500 ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Βρύσαλης. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης και της απίστευτης ταλαιπωρίας ασθενών είναι το γεγονός ότι στο ΠΑΓΝΗ χειρουργήθηκαν χθες ασθενείς που ήταν... ξεχασμένοι στις ατέλειωτες λίστες από το 2017!
Απίστευτο και όμως πραγματικό, που όμως μας το επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Ηρακλείου κ. Αλέξανδρος Καφετζάκης.
Φορείς της Υγείας εκφράζουν επιφυλάξεις και μιλούν για απαξίωση του ΕΣΥ
«Η Αγγειοχειρουργική Κλινική διαθέτει τις μεγαλύτερες λίστες αναμονής από το 2017. Επτά χρόνια μετά, ασθενείς θα χειρουργηθούν, με τη συντριπτική πλειοψηφία να ανταποκρίνεται θετικά στο σχετικό κάλεσμα. Ήταν μια ευχάριστη... “έκπληξη” για τους συγκεκριμένους ασθενείς», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο κ. Αλέξανδρος Καφετζάκης, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι «μόνο στο ΠΑΓΝΗ περιμένουν να χειρουργηθούν 5.600 ασθενείς!».
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν τα εκατομμύρια ευρώ να δοθούν για την επίλυση των μόνιμων προβλημάτων στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως για την ενίσχυση των δομών και του προσωπικού.
Αναφορικά με τις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις, ο κ. Καφετζάκης έκανε λόγο για έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων, με τις καταστάσεις να επιδεινώνονται και από την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, οπότε πολλά τακτικά χειρουργεία πήγαν πίσω, σε συνδυασμό με τη μεγάλη φυγή των γιατρών, την απροθυμία των νέων γιατρών να πλαισιώσουν το δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.
Αναγκαία η ενίσχυση προσωπικού και άνοιγμα κλειστών αιθουσών
Αντί για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, θα μπορούσαν να διαθέσουν τα εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του προσωπικού και το άνοιγμα των κλειστών χειρουργικών αιθουσών, όπως σημείωσαν, μεταξύ άλλων, τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Βρύσαλης, όσο και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου και μέλος της Εκτελεστικής της ΠΟΕΔΗΝ κ. Κυριάκος Θεοδοσάκης. Τραγελαφικές καταστάσεις, καθώς μετά από επτά χρόνια αναμονής στο ΠΑΓΝΗ έφτασε η στιγμή του... χειρουργείου!
Ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης
Στο πλαίσιο των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, εξυπηρετήθηκαν χθες πέντε περιστατικά, αγγειοχειρουργικής και πλαστικής χειρουργικής στο ΠΑΓΝΗ. «Είναι μια διευκόλυνση των ασθενών που περιμένουν πολύ καιρό και δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν με τις υπάρχουσες συνθήκες στα νοσοκομεία λόγω φόρτου εργασίας», δήλωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης, ο οποίος, όπως μας ανέφερε, «μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 27 χειρουργεία στο ΠΑΓΝΗ, ενώ σήμερα Παρασκευή ξεκινούν τα πρώτα 4 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στο Βενιζέλειο, τα οποία αφορούν ΩΡΛ και Γενικής Χειρουργικής περιστατικά».
«Μετά από ένα χρόνο τι θα γίνει; Θα πληρώνουν οι ασθενείς; Αν είχαν διαθέσει τα εκατομμύρια ευρώ για να ανοίξουν οι χειρουργικές αίθουσες, όπως και να προσληφθεί προσωπικό, τότε θα είχαμε λύσει το πρόβλημα σε ένα χρόνο», δήλωσε με νόημα ο κ. Κυριάκος Θεοδοσάκης.
«Οι 37.000 χειρουργικές πράξεις που θα γίνουν (αν γίνουν) αποδεικνύουν ότι η Ε.Ε. δεν έχει κανένα πρόβλημα να “κεράσει” τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των ασθενών το “φακελάκι”, δηλαδή την αισχρή απευθείας πληρωμή για τη θεραπεία τους. Το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα τους θα πάει απευθείας σε ομίλους ιδιωτικής υγείας, με voucher και με ταρίφα χιλιάδων ευρώ για κάθε ασθενή, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν αμελεί να κάνει ένα ακόμα “δωράκι” στους επιχειρηματίες της Υγείας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΓΝΗ και μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ κ. Δημήτρης Βρύσαλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αντί η κυβέρνηση και η Ε.Ε. να δίνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ένα μέτρο ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης και των “κορακιών” της ιδιωτικής Υγείας με “ζεστό” χρήμα, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δημόσιο Σύστημα Υγείας με αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να ανοίξουν όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, έτσι ώστε να μειωθούν οι ασθενείς στις ντροπιαστικές λίστες αναμονής».
Βενιζέλειο: Τι λέει η Ένωση Εργαζομένων
«Η δωρεάν δημόσια Υγεία, το τελευταίο προπύργιο του κοινωνικού κράτους, γίνεται βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, προς όφελος των ολίγων εκλεκτών και προς απογοήτευση της πλατιάς λαϊκής μάζας του τόπου μας», τονίζει η Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου, η οποία είναι κάθετα αντίθετη στον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, που σε καμία περίπτωση, όπως τονίζει, δεν προάγουν την ενδυνάμωση και την εξέλιξη του δημόσιου Συστήματος Υγείας προς όφελος του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού.
Όπως υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Ένωση Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, «οι δομές Υγείας του τόπου μας χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, καλύτερους μισθούς για όλους, επανάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων, ανανέωση τεχνολογικού και κτηριακού εξοπλισμού και διοίκηση που θα λαμβάνει υπόψη προσόντα και ικανότητες των εργαζομένων και όχι τις σχέσεις τους με τα κομματικά γραφεία» και καταλήγει λέγοντας ότι «δε δέχονται εκπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών».