“Φως” σε παραμέτρους που συνήθως δε συζητούνται στη δημόσια σφαίρα προσπάθησε να ρίξει η εκδήλωση με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην πανεπιστημιούπολη στο Ηράκλειο.
Με στόχο να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και το πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητα μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο, καθηγητές αλλά και συνεργάτες στο ΕΛΜΕΠΑ κατέθεσαν την άποψή τους όχι μόνο για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διδασκαλία και την έρευνα, αλλά και τα πρότυπα και τις αξίες που “ζυμώνονται” στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία.
«Ζούμε σε μία εποχή με πολλαπλές και πολύμορφες παγκόσμιες κρίσεις, περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνικοπολιτική, κρίση πολιτισμική, μεταναστευτική. Γύρω μας υπάρχουν σε εξέλιξη πόλεμοι (Ουκρανία, Παλαιστίνη, Συρία), που εντείνουν την ήδη προβληματική κατάσταση που ζούμε. Σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση στην ιστορία του ανθρώπινου είδους. Δημιουργήσαμε μία τεχνητή μορφή νοημοσύνης, που αναπτύσσεται ταχύτατα και έχει την ιδιότητα να προσιδιάζει σε εμάς, αν όχι και να ταυτιστεί μαζί μας. Ή μήπως και να μας υπερβεί;», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ Κώστας Κονταξάκης.
Ο ίδιος αναρωτήθηκε αν ο άνθρωπος τελικά δημιούργησε την τεχνητή νοημοσύνη με στόχο να τον συμπληρώνει ή να τον υποκαθιστά.
«Θα πρέπει να διερευνήσει η σημερινή συζήτηση πως οφείλουμε να μεριμνήσουμε ώστε αυτή η τεχνητή νοημοσύνη, αυτό το νέο δημιούργημα, θα κάνει πράγματα για εμάς και όχι σε μας» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.
«Αν φορτώσουμε στην τεχνητή νοημοσύνη την ανθρώπινη νοοτροπία να μας λείπει», είπε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο καθηγητής Εφαρμογών Δημήτρης Πουλής. Ο ίδιος σημείωσε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί όχι με βάση τις δυνατότητές του, αλλά ως αποτέλεσμα βιωμάτων και πεποιθήσεων που μας έχουν ανά τους αιώνες καλλιεργηθεί.
«Λέμε ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι κορυφαία, είναι όμως στην πραγματικότητα; Είναι δυνατόν να μιλάμε για νοήμονα όντα την ώρα που κάνουνε πόλεμο, που σκοτώνουνε παιδιά, που καταστρέφουνε χώρες ολόκληρες; Εμείς οι homo sapiens δημιουργήσαμε έναν πλανήτη γεμάτο ανισότητες και χωρίς ντροπή ονομάσαμε εαυτούς σοφούς», σημείωσε ο κ. Πουλής.
Ανάγκη να αξιοποιηθούν οι δυνατότητές της με υπευθυνότητα
Τον σημαντικό ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην επαναδιαμόρφωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αλλά και την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι δυνατότητές της με υπευθυνότητα και διαφάνεια ανέδειξε στην εισήγησή του ο αναπληρωτής καθηγητής Κώστας Πετρίδης.
Όπως τόνισε, «η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει τη δημιουργία προσαρμοστικών εκπαιδευτικών συστημάτων. Τα συστήματα αυτά μπορούν να εξατομικεύσουν τη μάθηση για κάθε φοιτητή, παρέχοντας υποστήριξη και υλικό βασισμένο στο επίπεδο και τις ανάγκες του. Οι δυνατότητες αυτές προσφέρουν νέες προοπτικές για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της μάθησης και την υποστήριξη των φοιτητών που δυσκολεύονται με το παραδοσιακό σύστημα. Παράλληλα είναι σημαντική η χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης για την αξιολόγηση και ανατροφοδότηση των φοιτητών, καθώς αυτά διευκολύνουν την αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο και την άμεση ανατροφοδότηση, η οποία είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της μάθησης και την άμεση κατανόηση των δυσκολιών των φοιτητών.
Τέλος, ο κ. Πετρίδης έθιξε τα ηθικά ζητήματα και τις προκλήσεις που συνοδεύουν την ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση.
«Είναι επιτακτική η ανάγκη να σχεδιαστούν προσεκτικά αυτά τα συστήματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα ενισχύονται οι ανισότητες και τα προκατασκευασμένα πρότυπα, αλλά αντιθέτως θα προάγεται η ισότητα και η ποιότητα της εκπαίδευσης», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Όσοι παρακολούθησαν διά ζώσης ή διαδικτυακά την εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν κι άλλες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Ο καθηγητής Στέλιος Παπαδάκης αναφέρθηκε στις “Βασικές αρχές Τεχνητής Νοημοσύνης”, ο καθηγητής Μανόλης Μαρακάκης απάντησε στο ερώτημα “Τι είναι Τεχνητή Νοημοσύνη”, ο επίκουρος καθηγητής Σωτήρης Μπατσάκης μίλησε για την “Ερμηνεύσιμη Τεχνητή Νοημοσύνη”, ο καθηγητής Γιώργος Παπαδουράκης για την “Ηθική και υπολογιστική νοημοσύνη” και ο αναπληρωτής καθηγητής Κώστας Μαριάς για τις “Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης”.
Η εκδήλωση έχει μαγνητοσκοπηθεί και κανείς μπορεί να την παρακολουθήσει στο κανάλι του ΕΛΜΕΠΑ στο Youtube.
Γιώργος Ξανθός: «Ή θα συμβιώνουμε συνεργατικά ή θα μπούμε σε περιπέτειες»
«Όσοι χρησιμοποιήσουν το AI δύσκολα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση», σημείωσε εμφατικά ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Γιώργος Ξανθός.
«Ή θα συμβιώνουμε συνεργατικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη ή θα μπούμε σε περιπέτειες. Με βάση τα μοντέλα που “τρέχουν” τώρα και δουλεύουμε, πιθανολογείται ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη θα συγκρουστεί με την τεχνητή περίπου σε 15 έως 20 χρόνια. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Σήμερα το AI είναι ήδη συνομιλητής. Δεν είναι απέναντι, δεν είναι εχθρός», τόνισε αναφερόμενος στην επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Οικονομία.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στο τρόπο που η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει την αγορά εργασίας, σημείωσε πως η εικόνα θα αλλάξει δραματικά.
«Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι χαμηλές δεξιότητες θα πάνε... περίπατο. Θα μεγαλώσει το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε χαμηλές δεξιότητες και υψηλές και φυσικά θα οδηγηθούμε σε πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο την εκδήλωση του Συλλόγου μελών ΔΕΠ για την Τεχνητή Νοημοσύνη: