Εικονική πραγματικότητα - Ιατροδικαστική

Εικονική πραγματικότητα στην Ιατροδικαστική: Στο ΠΑΓΝΗ η μόνη υπηρεσία που χρησιμοποιεί μεταθανάτια αξονική τομογραφία (vid)

ακρόαση άρθρου
Ηράκλειο
Εικονική πραγματικότητα στην Ιατροδικαστική: Στο ΠΑΓΝΗ η μόνη υπηρεσία που χρησιμοποιεί μεταθανάτια αξονική τομογραφία (vid)
Η εικονική πραγματικότητα στην υπηρεσία της ιατροδικαστικής επιστήμης και εκπαίδευσης στην Κρήτη τόσο στον τομέα της κατάρτισης νέων επιστημόνων του κλάδου, όσο και στην πράξη, για τις νεκροψίες που πραγματοποιούνται στη Μονάδα Ιατροδικαστικής του ΠΑΓΝΗ 

Οι πλέον σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας, όπως η εικονική πραγματικότητα, αξιοποιούνται με θεαματικά αποτελέσματα στο Τμήμα Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης τόσο στον τομέα της κατάρτισης νέων επιστημόνων του κλάδου, όσο και στην πράξη, για τις νεκροψίες που πραγματοποιούνται στη Μονάδα Ιατροδικαστικής του ΠΑΓΝΗ, η οποία είναι η μόνη υπηρεσία στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί μεταθανάτια αξονική τομογραφία για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των συνθήκων θανάτου κάθε θύματος. Στοιχεία που αναδείχθηκαν στην εσπερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του  Αγγλόφωνου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ιατροδικαστική, Ανθρωπολογία και Απεικόνιση".

Η μοναδική στην Ελλάδα

Η Μονάδα Ιατροδικαστικής του ΠΑΓΝΗ είναι η μόνη υπηρεσία στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί μεταθανάτια αξονική τομογραφία για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των συνθήκων θανάτου κάθε θύματος.

Η δυνατότητα χρήσης Εικονικής Πραγματικότητας για τη νεκροψία – νεκροτομή είναι μία καινοτόμος εκπαιδευτική μέθοδος η οποία αποτελεί το επιστέγασμα συνεργασίας της μονάδας Ιατροδικαστικής της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ. Οι δυνατότητες που δίνει παρουσιαστήκαν για πρώτη φορά παγκοσμίως στο πλαίσιο εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Ανδρόγεω" στο Ηράκλειο.  

Το πρώτο ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων του προγράμματος αποτελεί η ανασύνθεση των χαρακτηριστικών του προσώπου για το πτώμα που ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού και δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.  

Η μέθοδος παρέχει εξειδικευμένη γνώση σε θέματα Ιατροδικαστικής, Ανθρωπολογίας και Ιατρικής Απεικόνισης, ενώ το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που πραγματοποιείται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα παρακολουθούν αλλοδαποί φοιτητές σε ποσοστό 80%, οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, μέχρι τις Φιλιππίνες και τη Λιβερία.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News