Συγκεκριμένες απαντήσεις και στοιχεία για τον δερματολόγο του Ηρακλείου που κατηγορείται για υπερσυνταγογράφηση ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος, μέσα από επιστολή του, με αποδέκτη το υπουργείο Υγείας. Ο συγκεκριμένος γιατρός, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα, συνολικής ποσότητας 1.500 τεμαχίων, επικαλούμενος εξειδικευμένες θεραπείες για χρόνιες παθήσεις. Αν οι κατηγορίες ευσταθούν, τότε ο δερματολόγος θα είναι αντιμέτωπος και με πειθαρχικές κυρώσεις από τον ιατρικό σύλλογο.
Ο δερματολόγος του Ηρακλείου, αποτελεί μια από τις 10 τρανταχτές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης πανελλαδικά, ενώ συνολικά οι 100 γιατροί που πιάστηκαν στη φάκα των ελέγχων θα πάψουν να έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης... Τα στοιχεία των γιατρών που βρέθηκαν να υπερσυνταγογραφούν, ζητά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
«Αυτό είναι απάτη που μας ντροπιάζει όλους»
Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: «Το φαινόμενο που περιγράψατε δεν είναι υπερσυνταγογράφηση. Αυτό είναι καθαρή απάτη και μας ντροπιάζει όλους. Γι’ αυτό, σας ζητάμε να μας ενημερώσετε για τα στοιχεία εμπλεκόμενων ιατρών της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας όταν χρονικά το κρίνετε σκόπιμο, ώστε να επιληφθεί και ο Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ασκώντας τις εκ του νόμου και του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας αρμοδιότητές του».
Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος, εδώ και περίπου δύο χρόνια, είχε προτείνει στο υπουργείο, τη χρήση κωδικού OTP για συναίνεση στη συνταγογράφηση, δηλαδή μια πρακτική που χρησιμοποιούν και οι τράπεζες... Η πρότασή του τότε έπεσε στο κενό, όμως τώρα, εκ των υστέρων όπως υποστηρίζει, εξετάζεται από το υπουργείο υγείας.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ξεκαθαρίζει πως την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο γιατρός, ωστόσο για τον περιορισμό του φαινομένου, στο μικροσκόπιο των ελέγχων πρέπει να μπουν και οι φαρμακοποιοί, στα χέρια των οποίων καταλήγει η ιατρική συνταγή.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες o Άδωνης Γεωργιάδης αποφάσισε να στείλει τον φάκελο 900 επιπλέον γιατρών στην Αρχή Δημοσίων Εσόδων.