Θλιβερή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα ελαιόδεντρα σε αρκετές περιοχές του Ηρακλείου, όπου ο καρπός μεν κρέμεται πάνω στα δέντρα, ωστόσο είναι σε κατάσταση που δεν ελαιοποιείται, με τους εμπλεκόμενος φορείς να εξηγούν ότι αν και η τιμή του ελαιόλαδου είναι υψηλή, δε θα υπάρξει προϊόν για να διαθέσουν.
Ειδικότερα, η εικόνα που κατέγραψε ο φακός της ΚΡΗΤΗ TV, «μιλάει» από μόνη της. Υπό το βάρος της ανομβρίας, μετά τον καρπό στη μια μετά την άλλη περιοχή έχουν και τα ίδια τα ελαιόδεντρα αρχίσει να ξεραίνονται, ως συνέχεια της αφυδάτωσης που έχουν υποστεί.
►Διαβάστε επίσης: Ελαιόλαδο: Η πρώτη τιμή του Λασιθιώτικου αγουρέλαιου που «ανοίγει» τη σεζόν (vid)
Οι ελιές κρέμονται πάνω στα δέντρα, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος, είναι αδύνατο να ελαιοποιηθεί λόγω της αφυδάτωσης. Στη Βιάννο τα ελαιόδεντρα έχουν αλλάξει χρώμα. Αντί του ζωντανού πράσινου, τα κλαδιά είναι κίτρινα και ο καρπός ξερός.
Παραγωγοί και συνδικαλιστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η χρονιά ούτως ή άλλως έχει χαθεί και πως ακόμη κι αν αρχίσει να βρέχει, αυτό θα ενισχύσει την παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Υπό αυτό το κλίμα, η αυξημένη τιμή στο λάδι που ξεπερνάει και τα 7 ευρώ, μοιάζει σαν χαμένη ευκαιρία.
Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Μύρων Χιλετζάκης, από κοινού με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας, τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης και τον διευθυντή της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας Ηρακλείου ξεκινούν την Τετάρτη επιτόπιους ελέγχους, προκειμένου να καταγράψουν την εικόνα ξηρασίας, προωθώντας όπως επισημαίνεται τη μοναδική λύση… Που είναι ένα κανονικότατο restast ένα νέο δηλαδή ξεκίνημα για τον κρητικό ελαιώνα. Ένα νέο ξεκίνημα που θα περιλαμβάνει ολικό κλάδεμα των ελαιοδέντρων.
Ο φάκελος που εξετάζεται να δημιουργηθεί, στα βήματα της Ισπανίας ή και της Μεσσηνίας, θα στοχεύει στην γενναία επιδότηση από την Ε.Ε για τα χρόνια που τα ελαιόδεντρα δεν θα παράγουν λόγω του κλαδέματος.
Χρειάζεται άμεσα να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις και μέτρα εξήγησε ο κ. Χιλετζάκης, μιλώντας ανοιχτά για έναν κίνδυνο που ήδη απειλεί παγκόσμια την παραγωγή και το ίδιο το ελαιόλαδο ως προϊόν και ποιο το μέλλον του στις αγορές.