Ταφόπλακα για τη νυχτερινή ζωή στην πόλη του Ηρακλείου, η οποία κινδυνεύει να... νεκρώσει, χαρακτηρίζει ο κλάδος της διασκέδασης τη νέα κανονιστική πράξη του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με την οποία προτείνεται τα καταστήματα να παίζουν μουσική ως τη 1 τα ξημερώματα τη θερινή περίοδο και ως τις 12 τα μεσάνυχτα τη χειμερινή περίοδο.
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στον κλάδο της εστίασης, που ζητά την τροποποίηση της κανονιστικής πράξης.
Βλέποντας το σοβαρό πρόβλημα που έρχεται να δημιουργηθεί στον χώρο της εστίασης, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου αντιτίθεται στη ρύθμιση αυτή, ζητώντας επέκταση του ωραρίου που θέτει η δημοτική Αρχή Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, ζητά τα καταστήματα να παίζουν μουσική έως τη 1 τα ξημερώματα τη χειμερινή περίοδο και έως τις 3 τα ξημερώματα τους καλοκαιρινούς μήνες. Το “καυτό” αυτό ζήτημα μάλιστα θα απασχολήσει προσεχώς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Με αιχμή τα όρια μουσικής σε κλαμπ και μπαρ, Λότζια και επιχειρηματίες στον χώρο της διασκέδασης οδηγούνται σε ολομέτωπη σύγκρουση. Οι επιχειρηματίες του Ηρακλείου που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διασκέδασης κάνουν λόγο για οικονομική ζημιά και ζητούν την επέκταση του ωραρίου, ενώ πολίτες και ειδικά νέοι άνθρωποι τονίζουν την ανάγκη να βρεθεί η “χρυσή τομή”.
Εξελίξεις δρομολογούνται και στο ζήτημα της λειτουργίας καταστημάτων μαζικής εστίασης που οργανώνουν γάμους και βαπτίσεις, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν στο κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης στις 4 τα ξημερώματα, σε μια προσπάθεια να μπει μια τάξη στην ηχορύπανση και με στόχο την προστασία του εργατικού δυναμικού με φόντο τη “μαύρη” λίστα νεκρών της ασφάλτου τα ξημερώματα στην Κρήτη και τη διασφάλιση της νόμιμης και εντός του προκαθορισμένου ωραρίου εργασίας.
Εκφράζοντας την ανησυχία του κλάδου και σχολιάζοντας τα νέα αυτά δεδομένα, όπως τονίζει η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, η πόλη κινδυνεύει να ερημώσει, ενώ οι επιχειρήσεις αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα, καθώς, όπως επισημαίνει, η κανονιστική πράξη είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε κλαμπ και μπαρ, σε αντίθεση με τις ταβέρνες και τα εστιατόρια.
«Δεν είναι μόνο ο κλάδος της εστίασης που αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και πολλοί φορείς που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα, όπως η ΟΕΒΕΝΗ, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το ΕΚΗ, η “Λαϊκή Συσπείρωση” και η παράταξη του κ. Καραμαλάκη. Εμείς, πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας και εφόσον τα καταστήματα αυτά τηρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται, θεωρώ πως δεν πρέπει να ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που προκαλούν αντιδράσεις. Από αυτά τα καταστήματα ζει κόσμος και πολλοί εργαζόμενοι. Στη συνέχεια δημιουργείται αλυσιδωτό πρόβλημα και με τις εταιρείες τροφοδοσίας. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση».
Σύσκεψη στο Επιμελητήριο για την ηχορύπανση
Υπενθυμίζεται πως, με φόντο τα φρικτά τροχαία συμβάντα που κοστίζουν ζωή σε συνανθρώπους μας - όπως αυτό με τα τρία παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στον ΒΟΑΚ - αλλά και τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών για ηχορύπανση, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου συνάντηση. Στο τραπέζι τέθηκε η νέα κανονιστική απόφαση του Δήμου Ηρακλείου για το ωράριο κοινής ησυχίας και το ωράριο χρήσης μουσικής - η οποία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, καθώς και η εφαρμογή ωραρίου στην τέλεση των κοινωνικών συνεστιάσεων που αποφάσισε ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Δυτικής Κρήτης.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς έθεσαν στη συνάντηση τις προτάσεις τους, ζητώντας η λειτουργία των κέντρων νυχτερινής διασκέδασης να είναι μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, ώστε να μην υπάρχει υπερεξάντληση των εργαζομένων αλλά και ηχορύπανση.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, την αντίθεσή τους στην πρόταση της δημοτικής Αρχής για χρήση μουσικής μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα στα καταστήματα εστίασης, εξέφρασαν επιχειρηματίες του Ηρακλείου. Μια πρόταση μάλιστα που τέθηκε ήταν η μουσική στα καταστήματα να κλείνει στη 1 τις καθημερινές και στις 3 π.μ. τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Οι εμπλεκόμενοι φορείς τονίζουν πως πρέπει να βρεθεί μια “χρυσή τομή”, που δε θα επηρεάζει τις ώρες κοινής ησυχίας των πολιτών, αλλά από την άλλη δε θα αποτελεί πλήγμα για το επιχειρείν της πόλης του Ηρακλείου.