Τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού επισκέφτηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (17/9) κλιμάκιο της UNESCO, προκειμένου να αξιολογήσει τις συνθήκες που επικρατούν στον ευρύτερο χώρο, ώστε να ενταχθεί επιτέλους στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το μνημείο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης για πολλά χρόνια. Επικεφαλής του κλιμακίου είναι Ολλανδός εμπειρογνώμονας που αναμένεται να αποφανθεί, έπειτα από την εικόνα που θα σχηματίσει επισκεπτόμενος τον χώρο, περί της ένταξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού στον κατάλογο της UNESCO.
Τον Ολλανδό εμπειρογνώμονα συνόδεψαν μεταξύ άλλων η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Βασιλική Συθιακάκη και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη.
Δείτε βίντεο από την επίσκεψη του κλιμακίου της UNESCO στην Κνωσό:
Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του κλιμακίου
Τις τελευταίες μέρες, τα συνεργία του Δήμου Ηρακλείου εργάστηκαν σε “φουλ” ρυθμούς, κάνοντας τις αναγκαίες επιδιορθωτικές κινήσεις, ώστε οι εμπειρογνώμονες να δώσουν την τελική έγκριση που απαιτείται, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της Κνωσού στο καλεντάρι της UNESCO.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου για θέματα τεχνικών έργων Γιώργος Σισαμάκης επεσήμανε ότι έγιναν αρκετές παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν τις διαγραμμίσεις του χώρου, τη διάνοιξη του δρόμου, τις θέσεις πάρκινγκ, τη στάση των λεωφορείων κ.ά., ενώ παράλληλα είναι έτοιμη η μελέτη για τον εξωραϊσμό των καταστημάτων που βρίσκονται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο.
«Είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας για την επικείμενη επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων της UNESCO. Σήμερα που μιλάμε η υπηρεσία τακτοποιεί τις τελευταίες λεπτομέρειες, ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα. Όσον αφορά τον Δήμο Ηρακλείου, έχει εκτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, οι οποίες περιλαμβάνουν τη διαγράμμιση του χώρου, τη διάνοιξη του δρόμου, για να αλλάξει η είσοδος και η έξοδος του πάρκινγκ, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια για τους επισκέπτες, όπως επίσης έγιναν αλλαγές και στη στάση του λεωφορείου. Ακόμα, είναι έτοιμη η μελέτη για τον εξωραϊσμό των καταστημάτων που βρίσκονται απέναντι από την Κνωσό. Επιπλέον, το κεντρικό πάρκινγκ της Κνωσού, μετά από απαίτηση του υπουργείου, έχει αδειάσει τελείως και έχουν μείνει μόνο δύο θέσεις για ΑμεΑ και μία θέση για ασθενοφόρο».
Ο κ. Σισαμάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα των πεζοδρομήσεων, τόνισε ότι έχει γίνει διαπλάτυνση στο κεντρικό πεζοδρόμιο που ενώνει το πάρκινγκ με τον κεντρικό χώρο της Κνωσού, ενώ παράλληλα υπάρχει μελέτη που έκανε το υπουργείο Πολιτισμού, και η οποία προβλέπει τη δημιουργία πεζοδρομίου εσωτερικά της Κνωσού.
«Έχει γίνει αποκατάσταση του κεντρικού πεζοδρομίου με μία μικρή διαπλάτυνση, για να μπορούν οι πεζοί να πηγαίνουν με ασφάλεια από το πάρκινγκ στον κεντρικό χώρο της Κνωσού. Παράλληλα, υπάρχει και μία μελέτη του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός πεζοδρομίου εσωτερικά στον χώρο της Κνωσού, για να διευκολυνθεί περαιτέρω η διέλευση των επισκεπτών».
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις επαγγελματιών του τουρισμού, όπως ξεναγών, οδηγών ταξί και λεωφορείων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι αλλαγές που γίνονται στον χώρο της Κνωσού δυσκολεύει το έργο τους. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος είναι διατεθειμένος να έρθει σε συνεννόηση με όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
«Οποιαδήποτε μεταβολή στην υφιστάμενη κατάσταση είναι φυσιολογικό να δημιουργεί αντιδράσεις και να προκαλεί ενστάσεις. Το διακύβευμα όμως στην παρούσα φάση είναι να αποκατασταθεί μία ιστορική ανισορροπία, δηλαδή να ενταχθεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ευρώπης στο καλεντάρι της UNESCO. Αυτό είναι βασική προτεραιότητα για όλους τους φορείς και την κοινωνία της Κρήτης.
Από εκεί και πέρα, θα έρθουμε σε επαφή με τους ξεναγούς και τους ιδιοκτήτες ταξί και τουριστικών λεωφορείων, για να γίνει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση των ζητημάτων τους», κατέληξε ο κ. Σισαμάκης.
Στα Μάλια χθες ο εμπειρογνώμονας
Αντίστοιχη επίσκεψη πραγματοποίησε το κλιμάκιο της UNESCO χθες Δευτέρα στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων, στο θερινό μινωικό ανάκτορο, ενώ συνολικά θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες αξιολογήσεις σε ακόμα 4 μινωικούς αρχαιολογικούς χώρους.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της UNESCO, η τελική επιτόπια αξιολόγηση του περιβάλλοντα των μινωικών μνημείων χώρου θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2025, ενώ από τη σημερινή επίσκεψη θα προκύψει μια πρώτη καταγραφή των πεπραγμένων, αλλά και όσων θα ακολουθήσουν, προκειμένου η Κνωσός να αναδειχθεί όπως της αξίζει και να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO.
Την ίδια ώρα, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή του στην υποψηφιότητα των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων για εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αποφασίζει ομόφωνα να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς στην πραγματοποίηση των δράσεων προστασίας, ανάδειξης και προβολής του μινωικού ανακτορικού κέντρου της Κνωσού, όπως αυτές προβλέπονται στο Σχέδιο Διαχείρισης που περιλαμβάνεται στον φάκελο της υποψηφιότητας.