Λιοντάρια

Νέα παράταση για τη μελέτη των Λιονταριών - Το ιστορικό και οι καθυστερήσεις 

Ηράκλειο
Νέα παράταση για τη μελέτη των Λιονταριών - Το ιστορικό και οι καθυστερήσεις 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Δεκέμβριο η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης της περιοχής της κρήνης Μοροζίνι για την ενοποίηση των προσόψεων των καταστημάτων

Ακόμα πιο πίσω πηγαίνει το εγχείρημα της αισθητικής-εμπορικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής των Λιονταριών μέσω της πολυσυζητημένης ενοποίησης των προσόψεων των επιχειρήσεων, καθώς η ολοκλήρωση της σχετικής αρχιτεκτονικής μελέτης, που συμβασιοποιήθηκε μετά από μεγάλη καθυστέρηση τον Μάρτιο του 2022, οδεύει από παράταση σε... παράταση! 

Η συγκεκριμένη περιοχή, στην “καρδιά” ακριβώς του Ηρακλείου, έχει βεβαίως αρκετές δυσκολίες και πολυπλοκότητες από αρχαιολογικής πλευράς. Αυτό φαίνεται ότι έχει βάλει δύσκολα στους χρόνους ολοκλήρωσης της μελέτης, καθώς έχει οδηγήσει σε ένα “πήγαινε-έλα” της μελέτης μεταξύ μελετητή, Δήμου Ηρακλείου και Αρχαιολογίας λόγω διαδοχικών παρατηρήσεων που φέρνουν τροποποιήσεις... Πρόσφατα μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου άναψε το “πράσινο φως” για μια ακόμα, την 6η κατά σειρά, παράταση για την ολοκλήρωση της μελέτης που φέρει τον τίτλο “Ειδική Αρχιτεκτονική Μελέτη για την ευρύτερη περιοχή της Κρήνης Μοροζίνι”, και η οποία γεωγραφικά χωροθετείται γύρω από το περίφημο οικοδομικό τετράγωνο 33 (θέση του Δουκικού Ανακτόρου) και το ανατολικό τμήμα του Ο.Τ. 50α. Δηλαδή μεταξύ των οδών Ίδης, Απ. Παύλου, πλ. Καλλεργών, Ανδρόγεω, 25ης Αυγούστου, Αρκολέων, Καντανολέων, Ταγμ. Τζουλάκη, Ίδης, ένα κεντρικό αστικό κομμάτι στο οποίο θα καθιερωθεί ένα πλαίσιο γενικών κανόνων που θα διέπει τις επεμβάσεις στον δημόσιο χώρο (όψεις κτηρίων και κοινόχρηστο χώρο). 

Η νέα παράταση δόθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου μετά από σχετικό αίτημα του αναδόχου μελετητή, που επικαλέστηκε καθυστέρηση εκ μέρους της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εν προκειμένω της ΥΝΜΤΕΚ (Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης), ως προς τη διατύπωση των απόψεών της επί της οριστικής μελέτης. 

Ο μελετητής ζήτησε και έλαβε 4μηνη παράταση στην παράδοση της οριστικής μελέτης που πλέον μετατίθεται για τις 10 Δεκεμβρίου. 

Αισθητική αναβάθμιση με εναρμόνιση των καταστημάτων 

Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα αισθητικής αναβάθμισης και ομογενοποίησης της “καρδιάς” της πόλης, δηλαδή της περιοχής γύρω από την πλατεία των Λιονταριών, το οποίο είχε υποσχεθεί προ ετών η τότε δημοτική Αρχή Λαμπρινού, μετά την προ ετών ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, την επεισοδιακή έναρξη κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών επιχειρήσεων εστίασης στο κέντρο της πόλης και τις σφοδρές (τότε) αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου. 

Στον Δήμο Ηρακλείου είχαν διαμηνύσει ότι θέλουν τα κτήρια και οι όψεις των καταστημάτων στην περιοχή των Λιονταριών να αποκτήσουν μια ενιαία, εναρμονισμένη όψη (μιλώντας κανείς για προσόψεις, τέντες, σκιάδια, πέργκολες, ανεμοθωράκια, τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.), κάτι βεβαίως που, αν επιτευχθεί, θα βελτιώσει άρδην την εικόνα και την εμπορική ταυτότητα στο σημείο-κατατεθέν αυτό της πόλης. 

Και το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό καλείται να το υποδείξει η ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για την ευρύτερη περιοχή της κρήνης Μοροζίνι, η οποία αναμένεται πλέον, μετά τη νέα παράταση, να παραδοθεί στην τελική της μορφή τον Δεκέμβριο. 

Το ιστορικό και οι καθυστερήσεις 

Η αφετηρία της υπόθεσης με την ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για την περιοχή της κρήνης Μοροζίνι πηγαίνει μια 7ετία πίσω, με μια επεισοδιακή - όπως αποδείχτηκε στην πράξη - προσπάθεια κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών (κατά βάση πέργκολες και τέντες καφετεριών). 
Η τότε δημοτική Αρχή Ηρακλείου είχε ενεργοποιήσει πρωτόκολλα καθαίρεσης των παράνομων κατασκευών που είχαν τοποθετηθεί από καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τότε είχαν εμφανιστεί στο κέντρο τα μηχανήματα. Είχαν ξεκινήσει κάποιες πρώτες κατεδαφίσεις, που όμως σταμάτησαν αμέσως, μετά τον γενικό ξεσηκωμό του επιχειρηματικού κόσμου.

Οι καταστηματάρχες της εστίασης αντέδρασαν πραγματικά δυναμικά, προτάσσοντας ως επιχείρημα ότι δεν μπορεί να κατεδαφίζονται κατασκευές από τη στιγμή που και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δε γνωρίζουν ποιες είναι οι σωστές προδιαγραφές και τι ακριβώς εικόνα θέλει η ίδια η πλευρά του Δήμου να έχουν τα μαγαζιά. 

Εν μέσω λοιπόν της τότε αντιπαράθεσης και του όλου προβληματισμού είχε αναδειχθεί η αναγκαιότητα να εκπονηθεί ειδική μελέτη, ώστε να υποδείξει ακριβώς, οργανωμένα, τεκμηριωμένα και επιστημονικά το πώς θα πρέπει να διαμορφωθούν οι όψεις των καταστημάτων και των κτηρίων πέριξ των Λιονταριών, ώστε αφενός να έχουν ενιαία, ομοιόμορφη εικόνα και αφετέρου να συνάδουν με τον σπουδαίο μνημειακό πλούτο της πόλης, με δεδομένο το γεγονός ότι ο ιστορικός ιστός είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος. 

Πράγματι, το 2017 ο Δήμος Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης για την αισθητική αποκατάσταση των όψεων των κτηρίων και την αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου (Λιοντάρια). 

Ο σχετικός ανοιχτός διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2019, με στόχο την αναζήτηση της βέλτιστης αισθητικής λύσης στην περιοχή γύρω από την ιστορική κεντρική πλατεία της πόλης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις εμπορίου και αναψυχής να συνυπάρξουν με τα μνημεία της, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία, και παράλληλα να μπαίνει ένα πλαίσιο συνεπούς χρήσης και οργανωμένης διαχείρισης του δημόσιου χώρου. 

Όπως αποδείχτηκε στην πράξη, υπήρξαν καθυστερήσεις στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Χρειάστηκε να φτάσουμε αισίως σε 6 παρατάσεις των χρονοδιαγραμμάτων, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης πλέον τη 10η Δεκεμβρίου... 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News