Στη διάρκεια της σύσκεψης βγήκε μάλιστα και μια σημαντική είδηση που αφορά στη συστράτευση δυνάμεων μεταξύ των Δήμων Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών-Αστερουσίων, Βιάννου (και πιθανώς και του Οροπεδίου Λασιθίου) με γνώμονα το υπό κατασκευή νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος. Όπως ειπώθηκε, είναι στα “σκαριά” ένα νέο πρόγραμμα Leader, το οποίο θα αφορά μονάχα τις περιοχές που επηρεάζονται και έχουν συσχέτιση με το νέο αεροδρόμιο, και στην κατεύθυνση αυτή οι όμοροι Δήμοι καλούνται να ετοιμαστούν κατάλληλα για να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά το ειδικό αυτό πρόγραμμα.
Νέα δεδομένα στις κορεσμένες δημ.ενότητες Χερσονήσου-Μαλίων
Σε ό,τι αφορά στο νέο χωροταξικό για τον τουρισμό που θα υπερισχύει άλλων χωροταξικών ή των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, ο Δήμος Χερσονήσου είναι ο κατεξοχήν Δήμος, σε επίπεδο Κρήτης, αλλά και συνολικά της χώρας που επηρεάζεται από τις προωθούμενες αλλαγές. Κι αυτό γιατί δύο από τις δημοτικές ενότητές του, αυτές της Χερσονήσου και των Μαλίων, εντάσσονται στις λεγόμενες περιοχές ελέγχου. Πρόκειται ουσιαστικά για τις περιοχές που αναγνωρίζονται θεσμικά ως ιδιαίτερα κορεσμένες τουριστικά, με το νέο χωροταξικό να φέρνει “μπλόκο” στην ανέγερση μικρότερων ξενοδοχειακών μονάδων, αφού θα επιτρέπεται να φτιαχτούν ή να αναβαθμιστούν σε τέτοια μονάχα 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία.
Μάλιστα, και αυτό θα γίνεται με πιο δύσκολες προϋποθέσεις, καθώς οι νέες μονάδες (αποκλειστικά 4 και 5 αστέρων) θα μπορούν να ανεγείρονται μόνο σε εκτός σχεδίου περιοχής, ενώ θα απαιτείται μεγαλύτερη αρτιότητα, δηλαδή έκταση 16 τουλάχιστον στρεμμάτων.
Μια άλλη ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος των όσων φέρνει το νέο χωροταξικό του τουρισμού για τις δημοτικές ενότητες Μαλίων και Χερσονήσου είναι ότι στις εκτός σχεδίου περιοχές θα απαγορεύεται η δημιουργία οποιοδήποτε νέων εγκαταστάσεων που δεν είναι συμβατές με την τουριστική δραστηριότητα. Με απλά λόγια, δηλαδή, θα μπορούν να φτιάχνονται εγκαταστάσεις που σχετίζονται αποκλειστικά με τον τουρισμό και όχι άλλες, π.χ. βιοτεχνικές, αγροτο-κτηνοτροφικές κ.λπ.
Οι παραπάνω ιδιαιτερότητες, πέρα από τις δημοτικές ενότητες Χερσονήσου και Μαλίων, θα ισχύσουν σε μία μόνο ακόμα δημοτική ενότητα εδώ στο νησί, τη δημοτική ενότητας Νέας Κυδωνίας Χανίων, που επίσης έχει συμπεριληφθεί στις 18 κορεσμένες περιοχές όλης της χώρας.
Πλαφόν σε 15 δημοτικές ενότητες στην Κρήτη
Μια άλλη σημαντική αλλαγή, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, τόσο για τις 3 δημοτικές ενότητες Μαλίων, Χερσονήσου, Νέας Κυδωνίας, που θα υπαχθούν στις κορεσμένες περιοχές ελέγχου όσο και για κάποιες άλλες δημοτικές ενότητες εδώ στην Κρήτη (Γαζίου, Γουβών, Αγίου Νικολάου, Βραχασίου, Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Γεροποτάμου, Χανίων, Αρμένων, Βάμου, Γεωργιουπόλεως και Πλατανιά), που θα υπαχθούν στις ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, έχει να κάνει με τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ο λόγος για την επιβολή περιορισμών στον αριθμό των καταλυμάτων τύπου Airbnb σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες, πρακτικά δηλαδή μιλάμε για “κόφτη” στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλες αυτές τις δημοτικές ενότητες της Κρήτης.
Η παράμετρος του πλαφόν στα βραχυχρόνια μίσθωση χαιρετίστηκε ως ιδιαίτερα θετική από τους ξενοδόχους του δήμου Χερσονήσου, που την ίδια ώρα εξέφρασαν ανάμεικτα συναισθήματα για τις υπόλοιπες αλλαγές. Εκφράστηκαν συγκεκριμένα φόβοι και ανησυχίες για γενικό μπλόκο σε ανακαινίσεις υφιστάμενων ξενοδοχείων ή σε νέες επενδύσεις, μιας και το παιχνίδι θα περιοριστεί αποκλειστικά στις μεγάλες μονάδες 4 και 5 αστέρων.
Την ίδια ώρα, βεβαίως, υπήρξαν και θετικές επισημάνσεις ότι ενδεχομένως μπορούν να μπουν πιο γερές βάσεις για μια πιο ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη στον δήμο Χερσονήσου, με τη δραστηριότητα να στρέφεται δηλαδή και προς τη λιγότερη ανεπτυγμένη ενδοχώρα αντί για το κορεσμένο παραλιακό μέτωπο, κάτι στο οποίο στάθηκε και ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης.
“Τρέχει” ήδη τις μελέτες και τον σχεδιασμό ο Δ. Χερσονήσου
«Πριν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και τη θεσμοθέτησή του, εμείς ήδη έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες αναγνωριστικές μελέτες και σχεδιασμό για χωροθετήσεις, οριοθετήσεις και παρεμβάσεις στον Δήμο μας, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν που θα αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την εικόνα του τόπου μας», υπογράμμισε εμφατικά στη διάρκεια της σύσκεψης ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, κάνοντας σαφές πως «θα είμαι στη διάθεσή σας για ό,τι χρειαστεί! Είμαι εδώ για εσάς και τον τόπο».
Ο κ. Δοξαστάκης αναφέρθηκε στις ανάγκες προτεραιοτήτων που βάζει το νέο πλαίσιο του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό, κάνοντας σαφές πως πρέπει να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά της τουριστικής ανάπτυξης, οι στόχοι, καθώς επίσης και τα μέσα και οι πόροι για την υλοποίηση του οράματος.
Ανέφερε πως η δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε κατάταξη του εδαφικού χώρου του Δήμου σε ζώνες, σε οριοθετήσεις οικισμών, που περιλαμβάνουν ολοκληρωμένα σχέδια για μια ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη, οργάνωση των περιοχών κατοικίας και δράσεις για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής. Ο κ. Δοξαστάκης υποστήριξε πως κατά προτεραιότητα θα προχωρήσει η οριοθέτηση των οικισμών, η οργάνωση της πολεοδόμησης, αλλά και ο καθορισμός των χρήσεων γης.
«Το περιβάλλον, οι υπηρεσίες και η συνολική εικόνα του Δήμου είναι αυτά που προσελκύουν τους ξένους και μπορούν να ενδυναμώσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές του τουρισμού», ανέφερε ο δήμαρχος χαρακτηριστικά.
Παράκτια ζώνη
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Δοξαστάκης στη σημασία και την αξία της παράκτιας ζώνης και ειδικότερα στην ανάγκη εκπόνησης άμεσα του χωροταξικού και των αναγνωριστικών μελετών, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο η συγκεκριμένη ζώνη να αναπλαστεί και να δοθούν χώροι αναψυχής και περιπάτου στους δημότες και τους επισκέπτες.
Όπως εξήγησε, βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με παράλληλο οδικό δίκτυο και συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης, το οποίο και μπορεί να αναμορφώσει πλήρως την περιοχή, αλλά και να λειτουργήσει προσθετικά στην όλη αναπτυξιακή προοπτική.
Μάλιστα, για τη χερσαία ζώνη του λιμανιού στον Λιμένα Χερσονήσου, η οριστική μελέτη ανάπλασης και προστασίας έχει παραδοθεί ήδη στο Λιμενικό Ταμείο Χερσονήσου.
Κράτος-Περιφέρεια
Ο δήμαρχος Χερσονήσου αναφέρθηκε και στον κομβικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Περιφέρεια αναφορικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο, καθώς θα κληθεί να επεξεργαστεί τις συγκεκριμένες προτάσεις των Δήμων.
Ο κ. Δοξαστάκης τόνισε με έμφαση την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών, αλλά και το γεγονός πως με τη λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης που θα προκύψει θα διοχετευθεί στον Δήμο Χερσονήσου.
Ιδιαίτερες αναφορές έκανε στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, τονίζοντας πως, εφόσον δεν υπάρξει ο προγραμματισμός και απόφαση για κατασκευή μέσου σταθερής τροχιάς, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιοι κυκλοφοριακοί φόρτοι, επιβάλλεται η κατασκευή στον ΒΟΑΚ τρίτου κλάδου και στις δύο κατευθύνσεις.