Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα (5/8) έλεγχος από κλιμάκιο της Περιφέρειας Κρήτης στο ποτάμι του Αϊ Γιάννη στον Καρτερό, στο οποίο έχουν βρεθεί εδώ και μέρες δεκάδες νεκρά ψάρια. Οι επιστήμονες αναλύουν τα δείγματα με στόχο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που εντοπίστηκε και στον Αποσελέμη και δηλώνουν ότι αναζητούν μία οριστική λύση καθώς οι περιοχές είναι οικολογικά ευαίσθητες και το φαινόμενο θα εμφανίζεται συνεχώς.
Ειδικότερα, οι εικόνες με τα νεκρά ψάρια στον Καρτερό κινητοποίησαν άμεσα την Περιφέρεια Κρήτη και χθες στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο που προχώρησε σε αυτοψία και έλεγχο. Η κατάσταση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για τις πιθανές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της λίμνης. Οι ειδικοί που συμμετείχαν στον έλεγχο ανέλυσαν τα δείγματα του νερού αλλά και των νεκρών ψαριών με στόχο να εντοπίσουν τις αιτίες του φαινομένου.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η έλλειψη οξυγόνου στο νερό, πιθανόν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και της εισβολής του θαλασσινού νερού στον ποταμό, εγκλωβίζει τα ψάρια με τελικό αποτέλεσμα να σκοτώνονται. Ωστόσο οι αρμόδιοι αναμένουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων πριν καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα.
Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται οικολογικά ευαίσθητες, καθώς βάσει νόμου δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση χωρίς ειδική άδεια. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί συνάντηση για το ίδιο θέμα που παρατηρήθηκε και στον Αποσελέμη ούτως ώστε να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Το φαινόμενο με τα δεκάδες νεκρά ψάρια που βρέθηκαν στην κοίτη του ποταμού του Αγίου Ιωάννη στην περιοχή του Καρτερού σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της παρατεταμένης ανομβρίας.
Τέτοιες περιπτώσεις παρατηρούνται εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης βροχοπτώσεων, συνθήκες οι οποίες επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη. Το κλιμάκιο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφτηκε το σημείο χθες κάνοντας αυτοψία και παίρνοντας δείγματα από τα νεκρά ψάρια.
Προβληματισμός
Τα νεκρά ψάρια που βρέθηκαν στην επιφάνεια των υδάτων του ποταμού στον Καρτερό έχουν προκαλέσει την εύλογη ανησυχία και δυσαρέσκεια τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και των επισκεπτών της παραλίας, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στην πόλη του Ηρακλείου. Οι πολίτες απαιτούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ισορροπίας στην περιοχή.
Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι εξέφρασαν στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” τα παράπονά τους για την κατάσταση, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της παραλίας για την τοπική κοινωνία και τον τουρισμό. Όπως αναφέρουν, η θέα των νεκρών ψαριών αποτελεί πλήγμα για την περιοχή εν μέσω τουριστικής σεζόν. Επιπλέον, κάνουν λόγο για ζήτημα δημόσιας υγείας, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των ψαριών.
Τον προβληματισμό τους εκφράζουν και οι τουρίστες, οι οποίοι, μπροστά στην άσχημη εικόνα που αντικρίζουν, αναρωτιόνται αν έχουν γίνει οι κατάλληλες περιβαλλοντικές μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τι φταίει;
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης Νίκο Ξυλούρη, το φαινόμενο οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου στα νερά του ποταμού, οπότε όσα ψάρια βρεθούν στο ποτάμι αποκομμένα από το θαλάσσιο περιβάλλον μετά από κυματισμό δεν μπορούν να επιβιώσουν. Τα κλιμάκια της Περιφέρειας βρέθηκαν στον Καρτερό χθες Δευτέρα για να εκτιμήσουν την κατάσταση.
«Το κλιμάκιο Περιβάλλοντος πήρε δείγματα από τα νεκρά ψάρια. Δυστυχώς, έχουμε μία αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του Αποσελέμη, δηλαδή ο θάνατος των ψαριών οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου που υπάρχει στα νερά του ποταμού. Η θάλασσα μπαίνει στο ποτάμι λόγω του κυματισμού. Όταν ηρεμήσουν τα κύματα, το νερό μένει αποκομμένο από τη θάλασσα και δεν οξυγονώνεται, οπότε όσα ψάρια περνούν στο ποτάμι βρίσκονται νεκρά».
Αντίστοιχο φαινόμενο και στον Αποσελέμη - Αρμόδιος ο Δήμος για τον καθαρισμό τους
Ο Δήμος Ηρακλείου και η Υπηρεσία Καθαριότητας ενημερώθηκαν για την κατάσταση και ανέλαβαν άμεσα δράση για τον καθαρισμό της περιοχής από τα νεκρά ψάρια, τα οποία αποτελούν εστία μόλυνσης. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Ξυλούρης επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου Νίκο Γιαλιτάκη, για να ζητήσει τη συνδρομή του.
«Από εμένα ενημερώθηκαν ο Δήμος Ηρακλείου και ο Δήμος Χερσονήσου. Οι κάτοικοι είχαν κάνει αίτημα να καθαριστεί το σημείο από τα νεκρά ψάρια και τα σκουπίδια. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης εάν δε μαζευτούν τα ψάρια. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Γιαλιτάκης επιλήφθηκε αμέσως του θέματος», ανέφερε.
Το φαινόμενο θα συνεχιστεί και στο μέλλον, όπως επισημαίνει ο κ. Ξυλούρης, καθώς η ανομβρία που πλήττει το νησί είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, η οποία έχει επιφέρει μεγάλες περιβαλλοντικές αλλαγές. Επίσης, οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας σε τέτοια ευαίσθητα περιβαλλοντικά ζητήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικές και θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη οι γνώμες των ειδικών.
«Είχαμε κάνει προσπάθεια στον Αποσελέμη να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Όμως, τα πράγματα στον Αποσελέμη ήταν πιο απλά γιατί υπάρχει οικολογική παροχή από το φράγμα, που μπορεί να δώσει ζωή στο ποτάμι. Αυτές οι περιπτώσεις είναι οικολογικά ευαίσθητες. Δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε χωρίς ειδική άδεια, κάνοντας για παράδειγμα μικρά έργα διασύνδεσης της θάλασσας με το ποτάμι. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον νόμο», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ξυλούρης.