Μετά τα δύο κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν σε αιγοπρόβατα τις προηγούμενες μέρες σε περιοχές των Αστερουσίων, οι έλεγχοι έχουν περάσει σε β’ φάση.
Το neakriti.gr φέρνει σήμερα στο φως αποκλειστικές φωτογραφίες από τα κλιμάκια που διενεργούν τους ελέγχους για πανώλη στις Στέρνες του δήμου Γόρτυνας, σε μονάδα 500 αιγοπροβάτων.
Να σημειωθεί ότι τα ζώα στη μονάδα δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.
Οι κτηνοτρόφοι στα Αστερούσια ανησυχούν αλλά είναι αισιόδοξοι ότι η νόσος δεν θα επεκταθεί.
Στην περιοχή όπου γίνονται οι έλεγχοι βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης και ο πατήρ Ιωάννης Σκουλάς:
Οι έλεγχοι γίνονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, ενώ στην πορεία θα επεκταθούν στα 13 χιλιόμετρα.
Να σημειωθεί ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία θανάτωσης και ενταφιασμού ζώων σε Εθιά και Παρανύμφους του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων, όπου και εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα πανώλης στην Κρήτη. Ωστόσο, όλο και μεγαλώνει η ανησυχία περί επέκτασης των κρουσμάτων της πανώλης αιγοπροβάτων σε άλλες περιοχές, με την κυβέρνηση να συνεχίζει την προσπάθεια εφησυχασμού των κτηνοτρόφων οι οποίοι περιμένουν να δουν στην πράξη τα μέτρα της για τα κρούσματα και την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων, τα κοπάδια των οποίων επλήγησαν με αποτέλεσμα να χάσουν τους κόπους μιας ζωής και να μείνουν ξεκρέμαστοι οικονομικά.
Σύνδεσμος Κρεοπωλών Ηρακλείου
Με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία παρακολουθεί ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών Νόμου Ηρακλείου τις εξελίξεις σχετικά με τα δύο κρούσματα πανώλης που παρουσιάστηκαν στην Κρήτη.
«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης ακολουθώντας πιστά και εμείς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Λευτέρης Ντουράκης. Παράλληλα, υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και διαβεβαιώνει ότι τα κρέατα που πωλούνται σε αδειοδοτημένα καταστήματα είναι απολύτως ασφαλή και ελεγμένα από τις δημόσιες αρχές, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
«Τα αποτελέσματα των ελέγχων μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά καθώς όλοι έδρασαν άμεσα και ευχόμαστε ότι και ο έλεγχος στη δεύτερη ζώνη εκτροφών να δείξει ότι δεν υπάρχει διασπορά της ασθένειας», τόνισε ο κ. Ντουράκης, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα δεν επιτρέπονται σφαγές αμνοεριφίων έως τις 11 Αυγούστου.
Η νόσος ενδημεί για πολλά χρόνια σε αρκετές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας όπου για τον έλεγχό της εφαρμόζονται προγράμματα εμβολιασμού. Στην Ευρώπη, επίσημες καταγραφές κάνουν λόγο για κρούσματα στη Γεωργία (2016) και στη Βουλγαρία (2018). Φέτος το καλοκαίρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία και έχει επεκταθεί στην ορεινή Κορινθία, στον Ασπρόπυργο Αττικής και πρόσφατα εδώ στην Κρήτη. Η πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντοπισμός των θετικών ζώων – εκτροφών και εκρίζωση.
Όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία «η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία».