Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες απειλούν να καταστρέψουν τη σοδιά τους. Με τα ελαιόδεντρα να μαραίνονται από την παρατεταμένη ανομβρία και τους ανελέητους καύσωνες, η παραγωγή ελαιολάδου έχει μειωθεί σημαντικά, βάζοντας σε κίνδυνο την κύρια πηγή εισοδήματός τους.
Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας την αναθεώρηση των αιτιών αποζημίωσης, καθώς αυτές προβλέπονται για περιπτώσεις παγετού. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για τις αποζημιώσεις λέγοντας ότι δεν έχουν επιστημονική, λογική και ηθική βάση. Μάλιστα τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι η καταστροφή στα άνθη και τους μικρούς καρπούς από καιρικά αίτια αποτελεί στάδιο που πρέπει να υπαχθεί στα μη αποζημιώσιμα αίτια.
Με τους ίδιους να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, υπενθυμίζουν τις απώλειες της τάξεως του 40% που προκλήθηκαν στην περσινή ελαιοπαραγωγή δηλώνοντας ευθέως τις ανησυχίες τους ότι και η φετινή ελαιοπαραγωγή θα φτάσει τα ίδια ποσοστά λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των παρατεταμένων καυσώνων κατά την περίοδο της άνθησης- καρπόδεσης.
Ζητούν την τροποποίηση του κανονισμού αποζημιώσεων και πιο συγκεκριμένα την άμεση έναρξη διαδικασιών χορήγησης αποζημιώσεων για ζημιές που προκλήθηκαν στην περσινή και φετινή ελαιοπαραγωγή της Κρήτης αλλά και την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που μπορούν να προκληθούν στην ελαιοπαραγωγή από ακραία και ασυνήθιστα καιρικά αίτια τα οποία δεν μπορούν να αποτραπούν από τους παραγωγούς.