ydrometra

Ανταπάντηση για τα ψηφιακά υδρόμετρα

Ηράκλειο
Ανταπάντηση για τα ψηφιακά υδρόμετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσιεύσαμε ως οφείλαμε, αυτούσια την απάντηση της ΔΕΥΑΗ, αναφορικά με τα ερωτήματα που θέσαμε για τα νέα ψηφιακά υδρόμετρα και την παρουσίασή τους και το περίφημο πείραμα για το πως δε μετράνε στην κατανάλωση τον αέρα.

Γράψαμε όμως ερωτήματα για το τι δεν ειπώθηκε στην παρουσίαση του πειράματος και το τι λέει στα prospectus της η εταιρεία των ψηφιακών υδρομέτρων, από τις σοβαρότερες παγκοσμίως. Σήμερα, θα μας επιτρέψετε να επιμείνουμε με αφορμή σημεία της απάντησής σας, τα οποία βάζουμε σε εισαγωγικά, με τα ερωτήματα που μας γεννάτε διαρκώς και δεν είναι δυσνόητα τεχνικά, όπως μας γράψατε, αλλά απαραίτητα να απαντηθούν:

1) Μας λέτε: «Ως προς την πίεση: Το υδρόμετρο ΔΕ ΓΡΑΦΕΙ εάν η πίεση είναι μικρότερη από 0,3bar. Επομένως είναι προς συμφέρον του καταναλωτή, δεδομένου ότι σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλής πίεσης, δε γράφει καθόλου...».

Εμείς δεν είπαμε πως τα υδρόμετρα γράφουν σε χαμηλότερες πιέσεις των 0,3bar, αλλά πως στις περιοχές χαμηλής πίεσης λειτουργούν με μεγάλο σφάλμα, γι’ αυτό άλλωστε και ο κατασκευαστής σταματάει τη λειτουργία όταν αυτή βρίσκεται στο όριο αυτής της κρίσιμης ζώνης.

2) Μας λέτε: «Αγωγιμότητα: Χρειάζεται ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από 120μS/cm για να λειτουργεί σωστά. Μεταβολές προς τα πάνω δίνουν πάρα πολύ μικρή συνεισφορά στη μέτρηση, δεν την επηρεάζουν σχεδόν καθόλου».

Και πάλι γράφετε το ίδιο πράγμα, το οποίο είπαμε κι εμείς. Το ερώτημά μας είναι: Τι γίνεται στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα με την αγωγιμότητα, ένα φαινόμενο που φέτος είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο ως συνέχεια του φαινομένου της λειψυδρίας.

3) Μας λέτε: «Η/Μ πεδία: Ο αισθητήρας είναι θωρακισμένος από μαγνητικά πεδία. Μαγνητικό πεδίο τόσο μεγάλο, ώστε να παρεμβληθεί, θα δώσει “Μagnetic Tamper”, έναν ειδικό συναγερμό που εκπέμπει ο υδρομετρητής σε περίπτωση μαγνητικής παρέμβασης. Το manual δηλώνει κλάση E1 & E2 (MID)».

Σε τρίτο σημείο επαναλαμβάνετε τα ίδια πράγματα που λέμε κι εμείς. Δεν αναφέρεστε όμως στην ουσία, η οποία είναι: τι συμβαίνει σε περιοχές που υπάρχουν κοντά κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή άλλες πηγές ηλεκτρομαγνητικού θορύβου; Οι κλάσεις Ε1 και Ε2 δεν περιγράφουν αυτές τις συνθήκες, αλλά πιο έντονες.

4) Μας λέτε: «Δονήσεις: Στα δίκτυα ύδρευσης ΔΕΝ υπάρχουν δονήσεις. Οι μηχανικές δονήσεις δεν επηρεάζουν τη μέτρηση, αλλά ίσως τη διάρκεια ζωής του μετρητή σε πολύ μεγάλο διάστημα και σε συνεχείς εκθέσεις. Το manual αναφέρει κλάση M2 (MID)».

Στα δίκτυα ύδρευσης όντως δεν υπάρχουν δονήσεις όταν αυτά είναι κατασκευασμένα σε ιδεατές συνθήκες. Στα δίκτυα του Ηρακλείου υπάρχουν αντλίες σχεδόν σε κάθε σπίτι και μάλιστα πολλές φορές αμέσως μετά τους μετρητές και είναι λάθος να λέτε ότι δεν υπάρχουν δονήσεις. Όταν ο κατασκευαστής αναφέρει πως ο αισθητήρας πρέπει να λειτουργεί χωρίς δονήσεις, σημαίνει ότι κανείς τρίτος, όπως εμείς κι εσείς, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι τα αποτελέσματα μέτρησης είναι ακριβή.

5) Μας λέτε: «Αέρας: Όταν περνάει και νερό και αέρας, καθώς ο αγωγός δεν είναι πληρωμένος, δεν καταγράφει καθόλου. Το δείξαμε και στο πείραμα. Επίσης χρησιμοποιείται ανεπίστροφη βαλβίδα εντός του υδρομετρητή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Δυστυχώς, δείξατε το τι γίνεται όταν περνάει πολύς αέρας με λίγο νερό. Δε δείξατε τι συμβαίνει όταν περνάει μεγάλη ποσότητα νερού με αέρα. Επίσης, η επισήμανσή μας δεν ήρθε από δικά μας πειράματα ή θεωρίες, αλλά ήρθε από αναφορά κατευθείαν από το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή. Όσον αφορά στην ανεπίστροφη βαλβίδα την οποία αναφέρετε, προφανώς ως λύση στο ερώτημα μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί ο κατασκευαστής ζητάει να υπάρχουν βάνες πριν την είσοδό του και μετά την έξοδό του; Άλλωστε, αυτές τις βάνες τις εγκαταστήσατε στο πείραμα που πραγματοποιήσατε μπροστά στον Τύπο. Τοποθετείτε τις ίδιες βάνες και στις εγκαταστάσεις των πολιτών;

6) Μας λέτε: «Ηλεκτρόλυση κ.λπ.: Η ηλεκτρόλυση από τα δίκτυα δίνει DC ρεύμα και δεν επηρεάζει τον υδρομετρητή».

Η συγκεκριμένη παρατήρησή σας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να γίνει επιστημονική μελέτη από τον Δήμο Ηρακλείου και ίσως να είναι και η αφορμή για μια μεγάλη επιστημονική βράβευση. Ελπίζουμε μόνο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις στα Πανεπιστήμια να μη χρησιμοποιήσουν την πληροφορία και κοπούν! Εμείς δε σας γράψαμε ότι η ηλεκτρόλυση θα χαλάσει τον υδρομετρητή, αλλά θα μεταβάλει το μαγνητικό πεδίο το οποίο μετράει ο αισθητήρας του. Ο μαγνητισμός που προκαλείται από το συνεχές ρεύμα μπορεί να επηρεάσει διάφορα συστήματα, όπως αισθητήρες που βασίζονται στη μέτρηση ή ανίχνευση μαγνητικών πεδίων. Για παράδειγμα, αισθητήρες Hall μπορούν να επηρεαστούν από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί το συνεχές ρεύμα, ενώ αισθητήρες βασισμένοι στην αλληλεπίδραση μαγνητικών πεδίων μπορεί να δώσουν εσφαλμένες μετρήσεις λόγω της παρουσίας του ρεύματος.

Η ουσία του προβλήματος

7) Μας λέτε: «Κατανοούμε ότι τα παραπάνω τεχνικά στοιχεία είναι δυσνόητα. Γι’ αυτό και σας επισυνάπτουμε και τα αποτελέσματα του πιστοποιημένου εργαστηρίου της ΕΥΔΑΠ, που επιβεβαιώνουν ότι οι συγκεκριμένοι υδρομετρητές (που είναι κατά εκατομμύρια τοποθετημένοι σε πόλεις όλου του κόσμου και κατά δεκάδες χιλιάδες σε πόλεις της Ελλάδας) είναι απολύτως αξιόπιστοι και ακριβείς στις μετρήσεις τους».

Η τελευταία παράγραφος αποτελεί και την ουσία του προβλήματος. Οι δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι κάνουν παράπονα πως τα υδρόμετρα “πανωγράφουν”, δεν έχουν τους μετρητές τους εγκατεστημένους στις ιδανικές συνθήκες του εργαστηρίου. Οφείλατε να κάνετε τις μετρήσεις στο πεδίο και όχι σε ένα γυάλινο περιβάλλον. Δυστυχώς, όμως, νιώθετε τόσο ανασφαλείς για την ακρίβεια των μετρήσεων, που ακόμα και στο γυάλινο περιβάλλον φοβηθήκατε να μετρήσετε ποσότητα νερού.

Αν ξαναδείτε το βίντεό σας, θα δείτε πως το μόνο πράγμα το οποίο δείξατε ήταν ροή νερού. Γιατί δε βάλατε έναν “κουβά” να δούμε κι εμείς με τα μάτια μας πώς τα 397 λίτρα ανά ώρα μπορούν να γεμίσουν 6,6 λίτρα ανά λεπτό; Σας ρωτάμε λοιπόν, τοποθετείτε τους μετρητές ακριβώς όπως ζητάει και προβλέπει ο κατασκευαστής; Ποιος είναι υπεύθυνος για τα λάθη που έγιναν και ποιος θα πληρώσει τη ζημιά για τους εκατοντάδες μετρητές για τους οποίους ζητήσατε να εγκατασταθούν από την αρχή;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News