Μοιάζει σχεδόν απίστευτο, μιας και το συγκεκριμένο έργο αποτελεί όραμα και αίτημα 70 ετών (!) αλλά να που γράφεται... ιστορία στο πολυσυζητημένο φράγμα Πλακιώτισσας!
Το κομβικό εγγειοβελτιωτικό έργο που ξεκίνησε ως αίτημα πίσω στο πολύ μακρινό... 1954, μπήκε σε τροχιά ολοκλήρωσης καθώς τα νερά του χειμάρρου έχουν αρχίσει να κατακλύζουν την λεκάνη του φράγματος και η υπό εξέλιξη διαδικασία έμφραξης του φράγματος ώστε να γεμίσει με νερό, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τη 1η Οκτωβρίου.
Μαζί με την ικανοποίηση για την υπό εξέλιξη επιτέλους διαδικασία έμφραξης του φράγματος της Πλακιώτισσας χρειάζεται βεβαίως και προσοχή σε όσους διαμένουν ή δραστηριοποιούνται κοντά σε αυτό.
Η Περιφέρεια Κρήτης εφιστά την προσοχή και θέτει δημοσίως συγκεκριμένες απαγορεύσεις, τις οποίες θα πρέπει να έχουν κατά νου οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Αναποδάρη καθώς τα νερά του χειμάρρου θα κατακλύσουν την περιοχή όπου θα σχηματισθεί η λίμνη, η οποία θα καλύπτει ανάγκες άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή του Φράγματος Πλακιώτισσας.
Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για την ολοκλήρωση και με τη βούλα ενός σημαντικού έργου το οποίο θα “ξεδιψάσει” τις καλλιέργειες δυο δήμων, των δήμων Γόρτυνας και Αρχανών - Αστερουσίων, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ανομβρίας.
Το Φράγμα Πλακιώτισσας, επί του χειμάρρου Αναποδάρη, πλησίον του οικισμού της Πλακιώτισσας, αναπτύσσεται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Γόρτυνας και Αρχανών – Αστερουσίων και το νερό θα ποτίσει μικτή αρδευόμενη έκταση 37.000 Χιλ. στρεμμάτων και στους δυο δήμους. Το έργο αφορά την κατασκευή αρδευτικού φράγματος μέγιστης χωρητικότητας 18.600.000 κυβικά μέτρα με λεκάνη κατάκλισης έκτασης 2200 στρέμματα.
Η κατασκευή του εν λόγω έργου, που αποτελεί όραμα 70 ετών, μπήκε στο δρόμο της υλοποίησης το 2008. Η έναρξη των εργασιών έγινε το 2010 ωστόσο πέρασε από αρκετά ''κύματα'' και περιπέτειες. Υπήρξε η αρχική μεγάλη εμπλοκή με τις απαλλοτριώσεις εμπλεκόμενων ιδιοκτητών, που ξεπεράστηκε στην πορεία. Η επόμενη μεγάλη εμπλοκή ήταν τεχνικής - οικονομικής φύσης και ήταν πολυετής! Οφειλόταν στην τεχνική τροποποίηση που κρίθηκε αναγκαία στην πορεία εκτέλεσης του έργου.
Η εκκρεμότητα με τα δίκτυα
Βεβαίως το εγχείρημα δεν τελειώνει με την υπό εξέλιξη έμφραξη και πλήρωση του φράγματος. Μόλις γεμίσει το φράγμα θα συνδεθεί με τα περιορισμένα υφιστάμενα δίκτυα, ωστόσο επόμενο στάδιο και στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή νέων, εκτεταμένων αρδευτικών δικτύων, ώστε το νερό από το φράγμα Πλακιώτισσας να φτάσει στους παραγωγούς.
Η σχετική μελέτη βρίσκεται στη φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενώ θα αναζητηθεί και η χρηματοδότηση για την κατασκευή των δικτύων...
Οι κίνδυνοι και οι περιορισμοί κατά την κατάκλυση της τεχνητής λίμνης του φράγματος Πλακιώτισσας
1. Η άνοδος της στάθμης των νερών στην τεχνητή λίμνη πιθανόν να είναι πολύ γρήγορη ορισμένες ημέρες (που δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθούν από τώρα), ιδίως μετά από δυνατές βροχοπτώσεις στην περιοχή της λεκάνης του χειμάρρου. Η ταχεία αυτή άνοδος της στάθμης των νερών μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους σε όσους βρίσκονται κοντά στην όχθη της τεχνητής λίμνης, ο όγκος της οποίας θα μεταβάλλεται κατά τον χρόνο του σχηματισμού της.
2. Η παραμονή ή προσέγγιση στις όχθες της λίμνης πρέπει να αποφεύγεται, λόγω των κινδύνων από καθιζήσεις ή κατολισθήσεις του εδάφους.
3. Η διάσχιση τμημάτων της περιοχής που θα έχουν κατακλυσθεί από τα νερά, είναι πολύ επικίνδυνη για πεζούς, ζώα ή τροχοφόρα, γιατί μπορεί να βρεθούν απότομα σε βαθιά νερά ή να κολλήσουν στην λάσπη.
4. Είναι επίσης πολύ επικίνδυνο και απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται πλωτά μέσα, όπως βάρκες, σχεδίες κλπ., για τη μεταφορά ατόμων ή φορτίων.
5. Η κολύμβηση μέσα στην τεχνητή λίμνη είναι επικίνδυνη και απαγορεύεται.
6. Η συλλογή ξυλείας, ή οποιαδήποτε άλλη εργασία, μέσα από την τεχνητή λίμνη και τις όχθες αυτής, απαγορεύεται λόγω αυξημένης επικινδυνότητας.
7. Η χρήση του νερού της λίμνης ως πόσιμου ενδέχεται να είναι επικίνδυνη από πιθανή επιμόλυνση των νερών και απαγορεύεται.
8. Κίνδυνοι μπορούν να υπάρξουν επίσης και στην κοίτη του χειμάρρου, κάτω από το Φράγμα Πλακιώτισσας και μέχρι την εκβολή του στη θάλασσα (θέση Δέρματος), λόγω ξαφνικής ανόδου της στάθμης νερού και υπερχείλισης της λίμνης ή από άλλες αιτίες.
Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής, πρέπει να θεωρούν ότι ο ποταμός Αναποδάρης μέχρι την εκβολή του στη θάλασσα έχει συνεχώς νερό του οποίου η παροχή κάθε στιγμή μπορεί να αυξηθεί.
«Η Υπηρεσία μας», αναφέρει η ανακοίνωση, «σας γνωρίζει ότι δεν θα έχει καμία ευθύνη για ζημιές ή ατυχήματα που θα γίνουν σε περίπτωση που δεν θα ληφθούν υπόψη οι παραπάνω οδηγίες και οι γενικότεροι κανόνες ασφάλειας».