Ανοιχτές Εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, στις κεντρικές εγκαταστάσεις του στο Ηράκλειο, και το Σάββατο 15 Ιουνίου, στην Πολυτεχνειούπολη στα Χανιά, με σκοπό την παρουσίαση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του ΙΤΕ και την υπογραφή των Συμβάσεων με τις εταιρείες - αναδόχους. Το σπουδαίο αυτό αναπτυξιακό έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ΙΤΕ και τη συμβολή του στην έρευνα και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Περιφέρεια Κρήτης.
Στις εκδηλώσεις απηύθυναν χαιρετισμό, στο Ηράκλειο ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, και στα Χανιά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας καθ. Αθανάσιος Κυριαζής και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης καθ. Μιχάλης Ζερβάκης. Το παρών επίσης έδωσε ο βουλευτής Χανίων κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης συνεχάρη τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΤΕ για την επιτυχή διεκδίκηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. «Είμαστε υπερήφανοι για το έργο που επιτελείται στο Ίδρυμα ͘ η θεμελίωση των νέων κτιρίων του ΙΤΕ, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη δημιουργία ενός διεθνούς κόμβου καινοτομίας, ο οποίος θα ενισχύσει τις καινοτομικές επιδόσεις ολόκληρης της χώρας. Η Κρήτη πρωτοπορεί μέσα από την έρευνα και την καινοτομία, και μπορούμε να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα μέσα από τη συνέργεια και τη συμπόρευσή μας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής αναφέρθηκε στη σημασία αυτού του έργου για ολόκληρη τη χώρα. «Η Κρήτη τα τελευταία χρόνια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, δεδομένου ότι από αυτήν και γύρω από αυτήν διέρχονται ενεργειακά φορτία κάθε είδους. Επίσης, εάν επαληθευτούν οι ενδείξεις εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η γεωπολιτική της σημασία θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο. Το Ινστιτούτο Γεωενέργειας, πέραν του επιστημονικού και ερευνητικού του έργου, αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο αποτελώντας σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα χάραξης γεωστρατηγικής και στρατηγικής για την ενέργεια, με την πολύτιμη επιστημονική συνεργασία και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Επιπλέον, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο θα ενισχύσει σημαντικά τη διασύνδεση της έρευνας με το επιχειρείν, που συνιστά πάγια επιδίωξη όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης».
Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ανέφερε:
«Σήμερα έχουμε μια εξέλιξη με πολλαπλά οφέλη. Το Ινστιτούτο είναι πολύ επίκαιρο σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, την προοπτική που υπάρχει για την περαιτέρω αξιοποίηση κοιτασμάτων, σε μια συζήτηση που δεν είναι αμιγώς επιστημονική ή οικονομική αλλά έχει γεωπολιτική διάσταση. Κάθε τέτοιο Ίδρυμα επιφέρει εμπλουτισμό της τοπικής κοινωνίας. Οι ερευνητές, οι φοιτητές, το ανθρώπινο δυναμικό του θα προσδώσουν επιπλέον δυναμική στην τοπική κοινωνία. Ένα πάγιο αίτημα, μια φιλοδοξία της τοπικής κοινωνίας να έχει παρουσία εδώ το κορυφαίο Ίδρυμα της Χώρας, σήμερα υλοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αξιοποιώντας τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που σε τέτοιου είδους εφαρμογές βρίσκουν τον μεγαλύτερό τους πολλαπλασιαστή. Θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο εγχείρημα αυτό.»
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης προετοιμασίας της ΓΓΕΚ, σε συνεργασία με το ΙΤΕ και τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα της χώρας, τα οποία είχαν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους όταν διατέθηκαν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα η ΓΓΕΚ να διασφαλίσει 480 εκ.€. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα θα ξεκινήσουν τα έργα που από χρόνια είχαν οραματιστεί, και είχαν προετοιμαστεί γι’ αυτό οι άνθρωποι του ΙΤΕ. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Γεωενέργειας για να διεξάγει τη σημαντική του έρευνα. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική η συνύπαρξη των Πανεπιστημίων με τα Ερευνητικά Κέντρα, και τα αποτελέσματα από αυτή τη συνύπαρξη θα φανούν πολύ σύντομα και στα Χανιά. Η εγκατάσταση του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου θα φέρει εγγύτερα τον κόσμο των επιχειρήσεων με την έρευνα. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας, το εξαιρετικό ερευνητικό της δυναμικό, θα ενισχυθεί περαιτέρω, μέσω της αναβάθμισης των κτιριακών και ερευνητικών υποδομών που θα συντελέσει στην προσέλκυση ερευνητών και από το εξωτερικό» ανέφερε ο κ. Κυριαζής.
Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθ. Μιχάλης Ζερβάκης, εξέφρασε τη χαρά και ικανοποίησή του, αναφερόμενος στις προσπάθειες που είχαν ήδη ξεκινήσει για την αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των ακαδημαϊκών και ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης, κατά τη θητεία της προηγούμενης Πρυτανείας, με πρύτανη τον καθ. Ευάγγελο Διαμαντόπουλο. «Τα Ιδρύματα της Κρήτης παράγουν έρευνα υψηλού επιπέδου και η δύναμή μας πηγάζει από τη συνεργατικότητα. Το Ινστιτούτο Γεωενέργειας θα αποτελέσει έναν επιπλέον πόλο συνεργασίας με το Πολυτεχνείο, και θα ενισχύσει τις σημαντικές συνεργασίες που έχουν ήδη αναπτυχθεί μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων. Η καινοτομία που παράγεται πρέπει επίσης να αναδεικνύεται και να διαχέεται στην κοινωνία. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η δημιουργία του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου στα Χανιά, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που αποζητούν τη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και το ΙΤΕ. Το οικοσύστημα της Κρήτης μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για διάφορες ερευνητικές προσπάθειες από όλον τον κόσμο και να προσελκύσει ερευνητές και από το εξωτερικό. Εύχομαι καλή επιτυχία στο Ινστιτούτο και στο κομμάτι του Τεχνολογικού Πάρκου. Θα έχει κάθε στήριξη από το Πολυτεχνείο και θα αναδειχθεί σε ένα διαμάντι για την περιοχή μας».
Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, παρουσίασε το έργο του Ιδρύματος και τον ρόλο του στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό ερευνητικό οικοσύστημα. «Μεγάλη χαρά για το ΙΤΕ η μέρα αυτή, που σηματοδοτεί την έναρξη της ανέγερσης των νέων κτιριακών εγκαταστάσεών του σε όλες τις πόλεις όπου δραστηριοποιείται, ενός μεγαλόπνοου έργου της τάξεως των 55 εκ.€ και 18,4 χιλ. τ.μ., που θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2025. Το ΙΤΕ τα τελευταία χρόνια γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, αποτελώντας το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στη χώρα, με 10 ερευνητικά Ινστιτούτα. Μια ανάπτυξη όχι μόνο ποσοτική αλλά ταυτόχρονα ποιοτική, καθώς εξακολουθεί να είναι πρώτο στις αξιολογήσεις, ανάμεσα σε όλα τα Ερευνητικά Κέντρα της Χώρας, με πολύ σημαντικά επιτεύγματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους βοήθησαν για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα ͘ τη ΓΓΕΚ για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών, τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη γενναιόδωρη προσφορά του οικοπέδου 35 στρεμμάτων εντός της Πολυτεχνειούπολης, καθώς και την άρτια στελεχωμένη και καταρτισμένη Τεχνική Υπηρεσία του ΙΤΕ για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες. Και τέλος, τον Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης του ΙΤΕ που οραματίστηκε την επέκταση του Πάρκου στη δυτική Κρήτη».
Στη συνέχεια, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωενέργειας του ΙΤΕ κ. Ιωάννης Γεντεκάκης, παρουσίασε τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη σημερινή μέρα, για το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Γεωενέργειας θα αποκτήσει το δικό του σπίτι», ανέφερε. «Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 2019, με στόχο να καταστεί αξιόπιστος σύμβουλος της Πολιτείας όσον αφορά στην περιβαλλοντική διαχείριση και εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, με στόχο την Πράσινη και Βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, δίπλα σε ένα από τα κορυφαία Ιδρύματα της Χώρας, το Πολυτεχνείο Κρήτης. Αυτή η εξέλιξη σε υποδομές θα συνοδευτεί από ραγδαία εξέλιξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΙΤΕ. Πολυτεχνείο Κρήτης και ΙΤΕ, σφιχτά συνδεδεμένα, θα αποτελέσουν δύο ερευνητικά στολίδια για την περιοχή των Χανίων που θα βοηθήσουν το νησί και την Ελλάδα».
Ο Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ, Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΑΠ ΕΤΕΠ-Κ, παρουσίασε τον ρόλο του Πάρκου στην αξιοποίηση της έρευνας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. «Να ευχηθούμε ότι αυτή θα είναι η αρχή μιας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κρήτη. Στόχος του ΕΤΕΠ Κρήτης είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα αξιοποιεί την επιστημονική γνώση και την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε την Κρήτη σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο Κόμβο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Αριστείας που θα προάγει τη γνώση και τη συνεργατικότητα, θα προσελκύει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και μεγάλης προστιθέμενης αξίας για την οικονομία της Κρήτης».
Ακολούθησε η παρουσίαση του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΙΤΕ κ. Ευάγγελου Χαρκουτσάκη, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή που οδήγησε στην υπογραφή των συμβάσεων. Επίσης παρουσίασε το τεχνικό σκέλος της κατασκευής των νέων κτιρίων δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αυτονομία τους.
Με το πέρας των παρουσιάσεων, ακολούθησε η υπογραφή των συμβάσεων με τις εταιρείες – αναδόχους, στο Ηράκλειο με τον Πρόεδρο της Εταιρείας ΕΚΤΕΡ Α.Ε. κ. Αθανάσιο Σίψα, και στα Χανιά με τον κ. Ιωάννη Δρακάκη, Πρόεδρο της εταιρείας ΔΡΑΚΑΚΗΣ Α.Ε.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.