Υδρόμετρα
Φωτ. ertnews.gr

SOS από τον Δήμο Φαιστού: Ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας

Ηράκλειο
SOS από τον Δήμο Φαιστού: Ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο έγγραφο του Δήμου αναφέρεται ότι ο δήμος πλήττεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, με την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες να είναι δύο από τις πιο χαρακτηριστικές παραμέτρους της

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει ο Δήμος Φαιστού λόγω της λειψυδρίας καθώς φέτος εκτός από τα εκρηκτικά προβλήματα άρδευσης καλείται να αντιμετωπίσει και ζητήματα στην υδροδότηση περιοχών του δήμου. Ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, με επιστολή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών ζητεί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επισημαίνοντας ότι οι γεωτρήσεις πλέον έχουν φτάσει σε βάθος 150 μέτρων για να αντλήσουν νερό. 

Στο έγγραφο του Δήμου αναφέρεται ότι ο δήμος πλήττεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, με την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες να είναι δύο από τις πιο χαρακτηριστικές παραμέτρους της.

Και προσθέτει:

«Ειδικότερα το φαινόμενο της ξηρασίας με την λειψυδρία ως δευτερογενή συνέπειά της είναι παράγοντας ο οποίος μας προβληματίζει ιδιαίτερα, λόγω της απόλυτης εξάρτησης της τοπικής κοινωνίας από την αξιοποίηση υπόγειων και επιφανειακών υδροφοριών, οι οποίες συρρικνώνονται επικίνδυνα. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το 2023 «έκλεισε» με συνολικό ετήσιο ύψος βροχή τα 194mm και αυτό μετά από 3 συνεχόμενα ξηρά έτη. 

Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, με το συνολικό ύψος βροχής που δέχθηκε η περιοχή μας από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα να περιορίζονται στα 82mm. Η ξηρασία καθώς και λειψυδρία που αυτή συνεπάγεται, θέτει σε επισφάλεια τη διαθεσιμότητα και την καλή ποιότητα του υδρευτικού νερού. Η κατάσταση αυτή έχει ήδη από τα προηγούμενα έτη επηρεάσει αρνητικά την αγροτική παραγωγή, έχει περιορίσει τη διαθεσιμότητα και έχει υποβαθμίσει την ποιότητα του αρδευτικού νερού, υπονομεύει την ευρωστία του φυσικού περιβάλλοντος και επομένως λειτουργεί ως παράγοντας που θέτει σε κίνδυνο πολίτες, περιουσίες και φυσικό περιβάλλον. Για τους παραπάνω λόγους, με δεδομένο ότι ως Δήμος αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε με ιδία μέσα στις επιπτώσεις της ξηρασίας και με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του νόμου 4662/2020(ΦΕΚ Α’27), παρακαλώ να ενεργήσετε για την κήρυξη του συνόλου του Δήμου Φαιστού σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω ξηρασίας» καταλήγει στην επιστολή του ο δήμαρχος Φαιστού. 

Παράνομες συνδέσεις στο Φράγμα Φανερωμένης

Φράγμα Φανερωμένης, ertnews.gr

 

 

Στο μεταξύ, η έρευνα που γίνεται από τεχνικό κλιμάκιο της Περιφέρειας Κρήτης μετά την απώλεια 3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού από το Φράγμα Φανερωμένης στο δήμο Φαιστού εντόπισε δύο αγωγούς με κατεύθυνση προς το Τυμπάκι, απ’ όπου φαίνεται ότι υπάρχει παράνομη σύνδεση με αποτέλεσμα να φεύγουν μεγάλες ποσότητες νερού. Ο κ. Νικολιδάκης τονίζει ότι θα εντοπιστούν εκείνοι που έφεραν το φράγμα στη δραματική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, θα επιβληθούν πρόστιμα και θα κινηθούν οι ποινικές διαδικασίες σε βάρος τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News