1.jpg

Κοντά στη λύση του μυστηρίου με την «εξαφάνιση» 3 εκατ. κ.μ. νερού από το Φράγμα της Φανερωμένης - Στο μικροσκόπιο δύο μικροί αγωγοί

Ηράκλειο
Κοντά στη λύση του μυστηρίου με την «εξαφάνιση» 3 εκατ. κ.μ. νερού από το Φράγμα της Φανερωμένης - Στο μικροσκόπιο δύο μικροί αγωγοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη διάρκεια εργασιών εκσκαφών… αποκαλύφθηκαν δύο ύποπτοι αγωγοί σε ένα από τα σημεία εκτόνωσης του κεντρικού αγωγού του Φράγματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα θα επεκταθεί σε δύο ακόμη σημεία

Κοντά στη λύση του… μυστηρίου για τα 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που εξαφανίστηκαν… δια μαγείας στο Φράγμα Φανερωμένης, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες τόσο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης όσο και της Περιφέρειας Κρήτης, κλιμάκια των οποίων προχώρησαν χθες σε αυτοψία στην ευρύτερη περιοχών των Βώρων και συγκεκριμένα στη θέση “Φαράγγια” προκειμένου να διερευνήσουν το ζήτημα, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη Μεσαρά.

Στη διάρκεια εργασιών εκσκαφών… αποκαλύφθηκαν δύο ύποπτοι αγωγοί σε ένα από τα σημεία εκτόνωσης του κεντρικού αγωγού του Φράγματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα θα επεκταθεί σε δύο ακόμη σημεία.

mixanima

Στο επίμαχο σημείο βρέθηκε και ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης ο οποίος έκανε λόγο για …εγκληματικές παρεμβάσεις.

«Βρισκόμαστε σε ένα από τα σημεία εκτόνωσης του κεντρικού αγωγού του Φράγματος, όπου φαίνεται ότι έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις. Εκεί δεν έπρεπε να υπάρχει… τίποτα. Έγιναν παρεμβάσεις πριν τη βάνα, πάνω στον αγωγό εκτόνωσης, με ποσότητες νερού να οδηγούνται για άρδευση, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Επίσης, οι ποσότητες νερού δεν …καταγράφονται» δήλωσε μεταξύ άλλων στη neakriti.gr ο κ. Νικολιδάκης ο οποίος παράλληλα σημείωσε με νόημα ότι «παραιτήθηκε πρόσφατα από την Προεδρία της Επιτροπής Διαχείρισης του Φράγματος Φανερωμένης, όχι γιατί… δεν είχε όρεξη και χρόνο αλλά διότι δεν υλοποιούνταν συγκεκριμένες διαδικασίες.

 Όνομα 22.jpg

«Θα πρέπει να σεβόμαστε το νερό σαν… εικόνισμα. Αδειάζουν τα φράγματα και με τη κατάσταση να είναι ανησυχητική στον υδροφόρο ορίζοντα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αγρότες της ευρύτερης περιοχής δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς οι καλλιέργειες τους κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, παρακολουθώντας μουδιασμένοι τις εξελίξεις. Όπως, το μέλος της Επιτροπής του Φράγματος κ. Γιώργος Θεοδωράκης ο οποίος επιβεβαιώνει ότι «έχει γίνει παρέμβαση στη βάνα D500 και ότι κάποιοι παίρνουν το νερό το οποίο διοχετεύουν ή μέσα στον αναδασμό ή εκτός ζώνης αναδασμού, με τις απώλειες νερού να μην… καταγράφονται».

Με διάφορες παρεμβάσεις στον αγωγό εκτόνωσης του Φράγματος, επιτήδειοι φαίνεται ότι αφαιρούσαν μεγάλες ποσότητες νερού, αδειάζοντας το Φράγμα Φανερωμένης, ενώ στο τέλος των εργασιών εκσκαφών, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα.

 Όνομα 22.jpg

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» - Ο εφιάλτης της λειψυδρίας πλανάται πάνω από τη Μεσαρά

Ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης εκπέμπει σήμα κινδύνου τόσο για την άρδευση όσο και την ύδρευση, δεδομένου ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι κοινός για την ύδρευση – άρδευση, ενώ όπως επισήμανε είναι θέμα χρόνου ο Δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Ουσιαστικά είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το τυπικό μέρος δεν έχει γίνει ακόμα. Ζήτησα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να προχωρήσουν τις διαδικασίες προκειμένου ο Δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σε καθημερινή βάση, δημότες σε αρκετά χωριά βιώνουν τον εφιάλτη της λειψυδρίας, όπως παραδέχεται ο Δήμαρχος, ο οποίος τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων καθώς η κατάσταση με το νερό βρίσκεται σε οριακό σημείο. «Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε πρόβλημα με την υδροδότηση στις Μοίρες, ενώ χθες καταγράφηκαν προβλήματα στα Πιτσίδια και στο Καμηλάρι. Αύριο δεν ξέρουμε που θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα».

«Όταν ήμουν πιτσιρικάς, έσκαβα στον κάμπο και είχε νερό στο ένα μέτρο. Αυτή τη στιγμή για να μπορέσει κάποιος να βρει νερό θα πρέπει να κατέβει κάτω από τα 150 μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Νικολιδάκης.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News