Οι θερμές μέρες της περασμένης εβδομάδας, έβρασαν υπαίθριες καλλιέργειες και αμπέλια, με τις ζημιές ήδη να αποτελούν το επίκεντρο των ελέγχων του ΕΛΓΑ που από αύριο όπως έγινε γνωστό, ανοίγει την πλατφόρμα για τις αιτήσεις αποζημίωσης των πληγέντων.
Με τις ζημιές να εντοπίζονται σε συγκεκριμένες ποικιλίες, επιτραπέζια αλλά και οινοστάφυλα, οι παραγωγοί προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν αν και οι πληγές που άφησε το θερμό κύμα, δεν άφησαν πολλά περιθώρια, καθώς μετά και από ένα ξηρικό χειμώνα, το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών μοιάζουν αφυδατωμένες.
Κι αν ο φόβος για την αμπελοκαλλιέργεια έχει προκαλέσει άμεση ανησυχία, ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, προκαλούν οι εκτιμήσεις για την ελαιοκαλλιέργεια. Όπως λένε οι παραγωγοί αν και σε αυτή τη φάση ο καύσωνας μπορεί να μείωσε ή και να εξαφάνισε τους πληθυσμούς δάκου, εντούτοις αυτό που προκάλεσε στα δέντρα μάλλον είναι εκτός εποχής και πάντως επικίνδυνο.
Η αγωνία όπως σημειώνουν έχει να κάνει κυρίως με το πώς θα μπορέσουν να αποδώσουν καρπό, σε τι ποσότητα και σε τι ποιότητα τα ελαιόδεντρα της Κρήτης αν το καλοκαίρι παρακάτω έχει κι άλλες τέτοιες θερμές εκπλήξεις, κι όλα αυτά μετά από τη χειρότερη ίσως χρονιά των τελευταίων ετών σε ότι αφορά το ελαιόλαδο και την παραγόμενη ποσότητα στο σύνολο του νησιού και πάντως την ανάγκη όλων αυτή τη χρονιά τόσο από άποψης ποσότητας όσο και ποιότητας να αποτελεί τη μοναδική τους ελπίδα.