hotel
Φωτογραφία: unsplash

Ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο: «Κάτω τα χέρια από το Ταμείο Ανεργίας!»

Ηράκλειο
Ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο: «Κάτω τα χέρια από το Ταμείο Ανεργίας!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη η δυσαρέσκεια των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου

«Το ταμείο ανεργίας δεν το χαρίζουμε στους ξενοδόχους και τις κυβερνήσεις! Το κατακτήσαμε με σκληρούς αγώνες όπως και το Εφάπαξ. Δεν πάμε πίσω από την επαναφορά του ταμείου στα προ μνημονιών επίπεδα με διάρκεια όλο το διάστημα της ανεργίας και να είναι αφορολόγητο». αναφέρουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι νομού Ηρακλείου, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Δεν φτάνει που δουλεύουμε το καλοκαίρι από ήλιο σε ήλιο, για μισθούς ψίχουλα, ενώ την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι βγάζουν δισεκατομμύρια από τον ιδρώτα μας. Η κυβέρνηση θέλει κι από πάνω να ξεμπερδεύει με το δικαίωμα μας στο εποχικό ταμείο που κερδήθηκε με αγώνες!».

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

H Δ.Α.Σ. Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου καταγγέλλει την νέα προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να χτυπήσει περαιτέρω το αναφαίρετο δικαίωμα στο εποχικό ταμείο ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων στον τουρισμό – επισιτισμό και στους υπόλοιπους κλάδους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη «εξετάζονται περικοπές στο εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό», καθώς το χαρακτήρισε ως «αντικίνητρο για την είσοδο στην αγορά εργασίας». Αυτό θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας υπουργού εργασίας Νίκης Κεραμέως. Δηλαδή θέλουν να μας περικόψουν ακόμα και το πενιχρό ταμείο ανεργίας των 3 μηνών και 5 ημερών!

Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να σημάνουν συναγερμό σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε ξενοδοχείο και σε κάθε συνάδελφο. Είναι αποκαλυπτικές για το τι ακριβώς ετοιμάζουν. Δεν φτάνει που δουλεύουμε το καλοκαίρι από ήλιο σε ήλιο, για μισθούς ψίχουλα, ενώ την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι βγάζουν δισεκατομμύρια από τον ιδρώτα μας. Η κυβέρνηση θέλει κι από πάνω να ξεμπερδεύει με το δικαίωμα μας στο εποχικό ταμείο που κερδήθηκε με αγώνες!

Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να ολοκληρώσει το έγκλημα που πραγματοποίησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 12 χρόνων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) και μας πετσόκοψαν το ταμείο σε μερικούς μήνες και μάλιστα να φορολογούμαστε για αυτό! Και αυτά τα κάνουν για να δώσουν από τα δικά μας χρήματα νέες επιδοτήσεις στους μεγαλοξενοδόχους, δίπλα στις εξασφαλισμένες φοροαπαλλαγές! Δεν θα τους περάσει!

Έχει τεράστια ευθύνη η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, η παράταξη Κοκολάκη (ΔΗ.ΣΥ.), που από κοινού με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, καλλιεργούν αναμονή κι εφησυχασμό για δήθεν «θετικά μέτρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει, ύστερα από ενέργειες τους». Πρέπει να ντρέπονται! Είναι ξεκάθαρο: κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση της ΝΔ και τους ξενοδόχους εις βάρος μας!

Το ταμείο ανεργίας δεν το χαρίζουμε στους ξενοδόχους και τις κυβερνήσεις! Το κατακτήσαμε με σκληρούς αγώνες όπως και το Εφάπαξ. Δεν πάμε πίσω από την επαναφορά του ταμείου στα προ μνημονιών επίπεδα με διάρκεια όλο το διάστημα της ανεργίας και να είναι αφορολόγητο.

Τώρα μέσα στην σεζόν πρέπει να οργανωθεί συντονισμένος πανελλαδικά αγώνας και κινητοποιήσεις, μαζί τα σωματεία της Αττικής, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και αλλού για να μην επιτρέψουμε το νέο έγκλημα σε βάρος μας. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι αποτελούμε μια ισχυρή δύναμη. Τα ξενοδοχεία, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!

Έχουμε πείρα, μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Τίποτα δε μας χαρίστηκε από καμία κυβέρνηση, από κανέναν εργοδότη. Ότι κερδίσαμε, είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας. Οι εργαζόμενοι να πιστέψουμε στη δύναμή μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμπορευτούν με τις δυνάμεις της Δ.Α.Σ για αγωνιστικό σωματείο, που βάζει μπροστά τα συμφέροντα μας κι όχι των ξενοδόχων και των κυβερνήσεων τους!

Ήρθε η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων του κλάδου! Να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο της Δ.Α.Σ. στις εκλογές του Σωματείου, που είναι σε εξέλιξη.

Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας και διεκδικούμε:

* Να διασφαλιστεί η ένταξη των εποχικών εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις με επίδομα 600 ευρώ για όσο διαρκεί η ανεργία. Το ταμείο ανεργίας να είναι αφορολόγητο!

* Να εφαρμοστεί η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία, με 5ημερο-8ωρο, χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας και να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυση του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή.

* Να αναγνωριστεί ως εποχική εργασία με αντίστοιχα δικαιώματα που ορίζονται από το νόμο για τους εποχικούς, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που δουλεύουν εποχικά στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

* Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας.

* Να καθοριστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και ο καθορισμός καθηκόντων για κάθε ειδικότητα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

* Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή εξέτασης Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) του υπουργείου εργασίας, ώστε να ενταχτούν ξανά στα ΒΑΕ οι ειδικότητες του κλάδου που βγήκαν το 2012 όπως οι καμαριέρες και οι μάγειρες.

* Να επανέλθει το ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία για τους ξενοδοχοϋπάλληλους με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

* Να καταργηθεί ο νόμος 3986/11 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για την εργολαβική ενοικιαζόμενη εργασία.

* Η πρακτική άσκηση να πληρώνεται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News