a29

Στον εισαγγελέα για την Παιδοψυχιατρική - Μηνυτήρια αναφορά μετά τα «εντέλλεσθε» καταθέτει την Πέμπτη το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο
Στον εισαγγελέα για την Παιδοψυχιατρική - Μηνυτήρια αναφορά μετά τα «εντέλλεσθε» καταθέτει την Πέμπτη το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι» μετά και τις δύο περιπτώσεις «εντέλλεσθε» στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ από τον διοικητή του νοσοκομείου, με το Σωματείο Εργαζομένων να κάνει λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις.

Μηνυτήρια αναφορά για τα προβλήματα της Παιδοψυχιατρικής, όπως και υπόμνημα στον εισαγγελέα για τα συνολικά προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου, ετοιμάζεται να καταθέσει αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, με αφορμή την εικόνα χάους που επικρατεί λόγω της έλλειψης μόνιμου προσωπικού. 

Η “σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι” μετά και τις δύο περιπτώσεις “εντέλλεσθε” στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ από τον διοικητή του νοσοκομείου, με το Σωματείο Εργαζομένων να κάνει λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις. 

Επανειλημμένως το Σωματείο του ΠΑΓΝΗ, όπως όμως και άλλοι φορείς έκρουαν τον “κώδωνα” του κινδύνου αναφερόμενο στην ολοένα και φθίνουσα λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με τις ακολουθούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων, αλλά και των διοικήσεων τόσο της 7ης Υ.ΠΕ. όσο και του ΠΑΓΝΗ, πολιτικές που είχαν σαν αποτέλεσμα εδώ και τρεις μήνες να έχει απομείνει πλέον μόνο ένας παιδοψυχίατρος στην κλινική, γεγονός το οποίο κανονικά θα έπρεπε να οδηγήσει και στην αναστολή της λειτουργίας της, κάτι που όμως δεν έγινε. 

Παρ’ όλα αυτά όμως, όπως αναφέρει, «η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και της 7ης Υ.ΠΕ., προκειμένου να μην έχουν την ευθύνη του κλεισίματος μιας τόσο σημαντικής κλινικής για τη δημόσια Υγεία, και συνεχίζοντας την πιστή εφαρμογή των πολιτικών της κεντρικής κυβέρνησης, ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους καταφεύγουν σε φτηνά κόλπα που όμως προκαλούν σημαντικούς κινδύνους στην υγεία τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα και ενώ η κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις συνήθεις ασφαλείς συνθήκες και υπάρχει μια υποτυπώδης πρωινή λειτουργία, όταν υπάρχει ανάγκη νοσηλείας παιδιού ή εφήβου οι παραπάνω διοικήσεις καταφεύγουν σε απαράδεκτα και επικίνδυνα “εντέλλεσθε”». 

Έτσι, τους τελευταίους μήνες η συγκεκριμένη κλινική “ανοιγοκλείνει” και νοσηλεύει ένα ή και περισσότερους ανήλικους ασθενείς όταν κρίνεται ότι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της επείγουσας ψυχικής τους κατάστασης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ένας και μοναδικός παιδοψυχίατρος που έχει απομείνει, υποχρεούται να εφημερεύει κάθε μέρα μέχρι να περατωθεί η νοσηλεία των ασθενών όσες μέρες και αν χρειαστεί γι’ αυτό. 

Επιπλέον, επειδή κατά τη διάρκεια αυτών των νοσηλειών στην κλινική πρέπει να υπάρχει 24ωρη κάλυψη και από το αντίστοιχο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει στο τακτικό πρόγραμμα (το εβδομαδιαίο πρόγραμμα ανακοινώνεται μόνο με πρωινή βάρδια εφόσον δεν υπάρχει νοσηλευόμενος ασθενής), οπότε καλούνται νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό εκτός προγράμματος για την κάλυψη των αναγκών νοσηλείας. 

«Συνειδητή απαξίωση και υποβάθμιση» - Σοβαροί κίνδυνοι για την ψυχιατρική αντιμετώπιση των παιδιών και των οικογενειών τους 

«Η λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής από το 2014 που ξεκίνησε ήταν προβληματική. Δεν είχε ποτέ μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Τα τελευταία δε χρόνια, με τις παραιτήσεις των παιδοψυχιάτρων, επί της ουσίας φτάσαμε σε αυτό το οριακό σημείο. Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν διαχρονικά το υπουργείο Υγείας, η Υ.ΠΕ., οι διοικήσεις των νοσοκομείων και το Πανεπιστήμιο που θα έπρεπε να έχει πάρει μέτρα, προκειμένου να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο, καθώς είναι Πανεπιστημιακή Κλινική», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, σημειώνοντας πως είναι μεγάλη ανάγκη να λειτουργήσει πλήρως η Παιδοψυχιατρική λόγω των μεγάλων αναγκών που παρουσιάζονται στην εποχή μας. 

«Η κατάσταση στη φροντίδα και περίθαλψη παιδιού και εφήβου από το δημόσιο Σύστημα Υγείας στο νησί μας έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Αυτό οφείλεται στη συνειδητή απαξίωση και υποβάθμιση του Συστήματος Υγείας σε κάθε βαθμίδα.

Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των μονάδων φροντίδας έχουν δημιουργήσει κινδύνους για τη χειρουργική και ψυχιατρική αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους. Οι εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας έχουν οδηγήσει πολλούς υγειονομικούς σε παραίτηση. Τα μέτρα που λαμβάνονται από τις διοικήσεις, όπως τα “εντέλλεσθε” για υπερωρίες και μετακινήσεις γιατρών, καθώς και οι σοβαρές ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το ΕΚΑΒ, είναι ανησυχητικές. 

Η τρέχουσα κατάσταση δημιουργεί κινδύνους για τις επιπτώσεις από τη μεταβίβαση μεγάλου μέρους του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων από το κράτος στους ασθενείς. Οι εκπρόσωποι γονέων, καθηγητών, κοινωνικών λειτουργών και γυναικών έχουν επισημάνει την ελλιπή διάγνωση παιδιών που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη ή ψυχιατρική εκτίμηση λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού. Τονίζουν, επίσης, την ανάγκη ενημέρωσης γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας, τα σχέδια της κυβέρνησης για το “νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας” και την ανάγκη συμμετοχής σε κινητοποιήσεις για την απαίτηση ουσιαστικών βελτιώσεων», τονίζει το Σωματείο, το οποίο, με στόχο να βρεθεί λύση στην κατάσταση αυτή, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μαχητικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και υγειονομικών, αφού ετοιμάζεται να καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα και ταυτόχρονα αν χρειαστεί να καλέσει σε παράσταση διαμαρτυρίας φορείς συλλόγους στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και στην Υ.ΠΕ. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News