Πριν το ΤΑΙΠΕΔ και τις συναντήσεις με τους υπουργούς στην Αθήνα από βδομάδα, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός θα συναντήσει σήμερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέπτεται το Ηράκλειο ενόψει ευρωεκλογών, και στις προθέσεις του δημάρχου είναι να θέσει τουλάχιστον το ζήτημα της αξιοποίησης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” μετά τις εξελίξεις που έγιναν γνωστές για την τμηματική αξιοποίηση των 1.500 στρεμμάτων, δηλαδή ό,τι περιλαμβάνει η εγκατάσταση εντός συρματοπλεγμάτων.
Αν και κυοφορούνται προσδοκίες για μια δέσμευση του πρωθυπουργού θετική, ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα έχει ρόλο και λόγο στα σχέδια για την αξιοποίηση της έκτασης, δεν εκτιμάται ότι θα γίνει η υπέρβαση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πει στον Αλέξη Καλοκαιρινό για επέκταση της αξιοποίησης και πέριξ του αεροδρομίου, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης της 126 Σ.Μ., της ΣΕΑΠ, των φυλακών και των σφαγείων.
Εξάλλου, μια τέτοια πρόταση αξιοποίησης είχε απορριφθεί το 2022, όταν ο Δήμος Ηρακλείου κατέθεσε πρόταση για Ειδικό Χωρικό, όμως το αρμόδιο υπουργείο το “έκοψε”, λέγοντας ότι όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν με το Τοπικό Πολεοδομικό. Όμως τότε δεν πήγαινε το μυαλό των φορέων της πόλης ότι πίσω από αυτό θα μπορούσε να υπάρχει η πρόθεση αποκοπής της έκτασης του αεροδρομίου, ώστε να γίνει ΕΣΧΑΔΑ και fast track διαδικασίες ωρίμανσης, προκειμένου το “φιλέτο” να βγει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για επένδυση από ιδιώτη!
Σήμερα, με τα δεδομένα όπως ο κ. Καλοκαιρινός τα παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, πάει το μυαλό όλων μόνο σε αυτή τη σκέψη! Έρχεται ιδιώτης για τα 1.500 στρέμματα και ούτε λόγος για την υπόλοιπη περιοχή, που βεβαίως θα αντιμετωπιστεί και θα προβλεφθεί από το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ακόμη και για μελλοντικές χρήσεις. Όμως οι διαδικασίες δε θα είναι fast track και κανένας δεν μπορεί να ορίσει το... μέλλον χρονικά για την αποστρατικοποίηση των περιοχών που γειτνιάζουν με το αεροδρόμιο και την ένταξη αυτών των στρεμμάτων που ζητούσε ο Δήμος στην Τεχνική Μελέτη του στο “σώμα” της πόλης, δημιουργώντας εξαρχής ουσιαστικά μια νέα πόλη στα ανατολικά!
Ο Δήμος Ηρακλείου κρατάει βεβαίως ένα διαπραγματευτικό χαρτί που είναι το ιδιοκτησιακό κατά το 1/3 της έκτασης του αεροδρομίου και με αυτό ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να διαπραγματευτεί, ως “συνδικαιούχος” που είναι εξάλλου της έκτασης για τις χρήσεις που θα αποδοθούν στο “φιλέτο”! Όμως μόνο για το “φιλέτο” και όχι γύρω από αυτό, όπως ξεκάθαρα είπε ο κ. Καλοκαιρινός στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Η “Νέα Κρήτη” από τη γνωστοποίηση της είδησης την περασμένη Δευτέρα έχει παρουσιάσει σειρά λόγων για τους οποίους θα πρέπει να αυξηθεί η μαχητικότητα των φορέων της πόλης και της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου έναντι των κυβερνητικών αποφάσεων τουλάχιστον για το θέμα του αεροδρομίου, καθώς θα είναι η μόνη “χρυσή” ευκαιρία να “αναπνεύσει” το Ηράκλειο. Ταυτόχρονα παρουσίασε και τους 6 λόγους που δείχνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ “τρέχει” για μια ιδιωτική επένδυση στην περιοχή, αδιαφορώντας για την πόλη που αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες πέριξ του αεροδρομίου και υπό τον θόρυβο άνω του επιτρεπτού ορίου από τα ντεσιμπέλ των αεροπλάνων. Μια ευρύτερη ανάπλαση στην περιοχή ίσως να ήταν και ένα είδος ανταπόδοσης των πολιτών που υπομένουν βαριές χρήσεις από τα σφαγεία, τις φυλακές, τις στρατιωτικές μονάδες και το αεροδρόμιο δεκαετίες τώρα και εξαιτίας των οποίων ούτε δεύτερο όροφο δεν μπορούν να χτίσουν στα σπίτια τους στην Αλικαρνασσό!
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ | 3587,00 | 100% |
ΧΩΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 - ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΗΣ | 1208,00 | 34% |
ΧΩΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2 - ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ | 583,00 | 16% |
ΧΩΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 - ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ/ ΠΟΛΕΟΔ. ΚΕΝΤΡΟ | 540,00 | 15% |
ΧΩΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ | 536,00 | 15% |
ΧΩΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 - ΗΠΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ | 720,00 | 20% |
Η αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, συγκοινωνιολόγος, πολεοδόμος και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Μεταφορών του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μαρία Σίτη επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή το Ηράκλειο στον παλιό ιστό του δεν μπορεί να “αναπνεύσει”, καθώς έχει μετρηθεί και βρεθεί ότι αναλογούν μόλις 2 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο, ενώ το προβλεπόμενο είναι 9 και η ευκαιρία της ανάπλασης του αεροδρομίου με την ευρύτερη περιοχή που είχε προτείνει ο Δήμος Ηρακλείου θα αποτελούσε κίνηση για να “αναπνεύσει” η πόλη!
Όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη, η έκταση τόσο των 1.500 στρεμμάτων όσο και των 3.600 στρεμμάτων που πρότεινε ο Δήμος στην τεχνική του έκθεση είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να χωρέσει τα πάντα. Όπως είπε η κ. Σίτη, φορείς της πόλης κατέθεσαν πολύ σοβαρές προτάσει,ς όπως για παράδειγμα τη μεταφορά του γηπέδου του ΟΦΗ, ένα Πολιτιστικό Κέντρο, εγκαταστάσεις του ΙΤΕ, υγειονομικό πάρκο, μαρίνα κ.λπ.
Δείτε το βίντεο:
Η Τεχνική Έκθεση του Δήμου Ηρακλείου αφορούσε στην αξιοποίηση 3.600 στρεμμάτων και περιλάμβανε τις εξής περιοχές:
1. Περιοχή εντός των ορίων του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”.
2. Περιοχή που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις ΣΕΑΠ-ΜΟΜΑ και λοιπές εκτάσεις (Δήμου, ΚΤΕΛ).
3. Περιοχή που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της 126 Σ.Μ.
4. Περιοχή που περιλαμβάνει τμήμα των οικιστικών εκτάσεων της Νέας Αλικαρνασσού (ΠΕ 43 και 44), όπου συγκεντρώνονται δημοτικές εκτάσεις κοινωφελών λειτουργιών (στο μεγαλύτερο τμήμα) και μικρές οικιστικές αναπτύξεις. Οι παραπάνω υποπεριοχές επιλέχθηκε να μελετηθούν ενιαία, καθώς ο πολεοδομικός σχεδιασμός δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα σε καμία από αυτές. Η μετεγκατάσταση του αεροδρομίου (που θα συμπαρασύρει και τη μετεγκατάσταση εκτάσεων που καταλαμβάνονται από στρατιωτικές εγκαταστάσεις) επιτάσσει την ανάγκη για ενιαίο σχεδιασμό σε μια περιοχή που θα αποτελέσει έναν υπερτοπικό πόλο τόσο για το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου, όσο και για το σύνολο της Κρήτης. Το σύνολο της περιοχής επέμβασης αφορά σε μια έκταση της τάξης των 3.600 στρ.
Αναλυτικότερα, η οργάνωση των Χωρικών Ενοτήτων προτεινόταν ως εξής:
Χωρική Ενότητα - Υπερτοπικό Πάρκο πρασίνου
Η πρώτη χωρική ενότητα αφορά στην περιοχή που αναπτύσσεται το υπερτοπικό πάρκο, στο κεντρικό τμήμα της περιοχής επέμβασης. Ουσιαστικά αναπτύσσεται στην τομή των δύο υφιστάμενων διαδρόμων του αεροδρομίου, σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία της περιοχής. Το Πάρκο καταλαμβάνει έκταση της τάξης των 1.200 στρ. και προσδιορίζεται από τον υφιστάμενο διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης, κατά μήκος του άξονα Ανατολής-Δύσης, εκατέρωθεν του οποίου αναπτύσσεται.
Η κυρίαρχη παρουσία του υπερτοπικού πάρκου στην περιοχή του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης” προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από κρίσιμες παραμέτρους, όπως η έλλειψη από την πόλη του Ηρακλείου, αλλά και ευρύτερα της Κρήτης, ενός παρόμοιου σε μέγεθος πάρκου σε άμεση συσχέτιση με το παραλιακό μέτωπο και η τεράστια ευκαιρία για την οργάνωση ενός σύγχρονου χώρου πρασίνου με πολυλειτουργικό χαρακτήρα δραστηριοτήτων.
Βρίσκεται στο επίκεντρο των Χωρικών Ενοτήτων και συμβάλλει αποφασιστικά στην οικολογική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της ανάπτυξης, αλλά και στην επίτευξη της χωρικής ισορροπίας και συνοχής της όλης παρέμβασης. Σημαντική θεωρείται η ανάγκη ένταξης στο πάρκο σημαντικού αριθμού πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ενώ γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια αυτές οι δραστηριότητες να επεκτείνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και του χρόνου.
Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι το Πάρκο στην ουσία διαχέεται και εισδύει σε όλες τις κατοικημένες και προς κατοίκηση περιοχές ως δίκτυο κοινόχρηστων χώρων, με τη μορφή είτε χώρων πρασίνου διαφόρων μεγεθών, είτε πλατειών-ακαλύπτων, είτε μέσω του δικτύου πεζοδρόμων.
Χωρική Ενότητα - Οικιστική περιοχή διπλής ανάπλασης
Όπως έχει αναλυθεί και προηγούμενα, η διπλή ανάπλαση αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της πρότασης του χωρικού προορισμού της περιοχής επέμβασης. Η απελευθέρωση της έκτασης του αεροδρομίου δίνει τη δυνατότητα στον Δήμο να επιλύσει θέματα επάρκειας κοινόχρηστων χώρων στις πυκνοδομημένες περιοχές του αστικού ιστού της πόλης. Η δυνατότητα αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο λόγω των μεγάλων δημοτικών εκτάσεων περιμετρικά του αεροδρομίου σε επαφή με τον ιστό της Νέας Αλικαρνασσού, οι οποίες ήδη φιλοξενούν κοινωφελείς εγκαταστάσεις, αν και ο πολεοδομικός σχεδιασμός δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η συνολική έκταση της Χωρικής Ενότητας ανέρχεται περίπου σε 580 στρέμματα.
Οι εκτάσεις αυτές προτείνεται να αποτελέσουν οικιστικές περιοχές στις οποίες θα μπορέσουν να εγκατασταθούν κάτοικοι της πόλης του Ηρακλείου που θα επιλέξουν να ανταλλάξουν υπάρχοντα οικόπεδα ή και κτίσματα σε πυκνοδομημένες περιοχές με οικόπεδα ή και διαμερίσματα (που θα υλοποιηθούν από στεγαστικά προγράμματα) στην περιοχή επέμβασης. Επιπλέον, εντός των περιοχών μπορούν να μεταφερθούν διοικητικές υπηρεσίες ή/και κοινωφελούς λειτουργίας από το κέντρο της πόλης ή και να καλυφθούν επιπρόσθετες ανάγκες σε αντίστοιχες υπηρεσίες, είτε με τη δημιουργία νέων κτηρίων ή μέσω της επανάχρησης του κτηρίου των φυλακών, όταν αυτό θα καταστεί δυνατό. Στην εν λόγω έκταση εντάσσονται και τμήματα του αστικού ιστού της Νέας Αλικαρνασσού, τα οποία είτε δεν έχουν πολεοδομηθεί ή έχουν αναπτυχθεί αυθαίρετα, για τα οποία προβλέπεται η πολεοδόμηση και ανάπλασή τους από το ΓΠΣ της Δημοτικής Ενότητας.
Δημιουργούνται επιπλέον δύο πυρήνες κοινωφελών λειτουργιών συνολικής έκτασης 145 στρ. περίπου, εντός των οποίων τμήμα των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων επαναχρησιμοποιούνται (γήπεδα), ενώ στη θέση άλλων δημιουργούνται νέες εγκαταστάσεις, με σκοπό να δημιουργηθούν δύο αθλητικοί πόλοι πλησίον του Πάρκου. Οι πυρήνες αυτοί πλαισιώνονται από πολιτιστικές εγκαταστάσεις και δομές πρόνοιας.
Η προώθηση του αθλητισμού αναμένεται να συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη διαφόρων τύπων κοινωνικού κεφαλαίου σε διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά και πολιτισμικά πλαίσια. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται στον νότιο πυρήνα να χωροθετηθεί το νέο γήπεδο του ΟΦΗ, καθώς η απελευθέρωση του χώρου όπου βρίσκεται το υφιστάμενο και η απόδοσή του για τη δημιουργία ενός κοινόχρηστου χώρου πρασίνου στην περιοχή των Καμινίων κρίνεται ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις δυτικές συνοικίες της πόλης. Ο εν λόγω πόλος πέραν του γηπέδου του ΟΦΗ προτείνεται να φιλοξενήσει και λοιπές αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
Χωρική Ενότητα - Θεματικό Πάρκο
Το Θεματικό Πάρκο χωροθετείται στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής επέμβασης, σε γειτνίαση με τον αστικό ιστό της Νέας Αλικαρνασσού και σε άμεση σύνδεση με τον ΒΟΑΚ.
Πρόκειται για την έκταση που σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις ΣΕΑΠ και ΜΟΜΑ, η οποία ανέρχεται σε 540 στρέμματα. Σημειώνεται ότι για τμήματα της εν λόγω περιοχής έχουν θεσμοθετηθεί από το ΓΠΣ χρήσεις κεντρικών λειτουργιών και τριτογενών δραστηριοτήτων.
Η Χωρική Ενότητα αναμένεται να συγκεντρώσει κυρίως δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα, με κυρίαρχες του εμπορίου, των εδρών επιχειρήσεων και διοίκησης, αλλά και αναψυχής και εστίασης. Αναμένεται να αποτελέσει υπερτοπικό κέντρο ανάπτυξης τριτογενών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας το διοικητικό και επιτελικό ρόλο της πόλης του Ηρακλείου, τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και σε επίπεδο χώρας.
Εντός της Ζώνης περιλαμβάνεται και το κτήριο του σημερινού αεροσταθμού, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει ανάγκες σε εκθεσιακούς/συνεδριακούς χώρους ή/και χώρων διοίκησης. Σχετικά με τα υφιστάμενα κτίσματα, στις εγκαταστάσεις ΣΕΑΠ θα είχε ενδιαφέρον σε επόμενο στάδιο σχεδιασμού να μελετηθεί η διατήρηση των κελυφών τους και η ενσωμάτωσή τους με δραστηριότητες συναφείς με τον χαρακτήρα της περιοχής.
Χωρική Ενότητα - Επιχειρηματικό Πάρκο - Τεχνόπολη
Το προτεινόμενο Επιχειρηματικό Πάρκο- Τεχνόπολη εκτείνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιοχής επέμβασης σε 540 περίπου στρέμματα. Έχει άμεση πρόσβαση από τον ΒΟΑΚ και επί της ουσίας αφορά στις εγκαταστάσεις της 126 Σ.Μ.
Στο τμήμα αυτό αναμένεται η δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου- Τεχνόπολη, δηλαδή χώρος όπου εγκαθίστανται επιχειρηματικές δραστηριότητες νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ο οποίος χαρακτηρίζεται παράλληλα από υψηλή ποιότητα περιβάλλοντος.
Αναμένεται να φιλοξενήσει φορείς και επιχειρήσεις (υπάρχουσες ή/και νεοφυείς - θερμοκοιτίδες) που δραστηριοποιούνται στη βιοτεχνολογία, την πληροφορική, την τηλεϊατρική, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, αλλά και σε λοιπές ερευνητικές/εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε συνέργεια ειδικότερα με τα Εκπαιδευτικά & Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης και της χώρας. Επίσης εντός της έκτασης προτείνεται η δημιουργία εκθεσιακού κέντρου για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, το οποίο θα μπορέσει να φιλοξενήσει εκθέσεις διεθνούς επιπέδου σχετικές με την ανάπτυξη του κλάδου, αλλά και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής λόγω των αναγκών που προκύπτουν από τη δραστηριότητα του λιμένα Ηρακλείου και της παρακείμενης ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου.
Η Ενότητα γειτνιάζει άμεσα, στο ανατολικό της όριο, με το πρώην στρατόπεδο Γιακουμάκη, στο οποίο συντελείται πολεοδομική μελέτη στην οποία προτείνονται χρήσεις κοινωφελών λειτουργιών, πολιτιστικών χρήσεων και θεματικών εκθέσεων που μπορούν να συνδυαστούν λειτουργικά με τον χαρακτήρα αυτής.
Χωρική Ενότητα - Ήπιας τουριστικής ανάπτυξης
Ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Σχεδίου, αλλά και την διατυπωμένη άποψη του Δήμου για τη μετατροπή του Δήμου από κόμβο διερχόμενων επισκεπτών και τουριστών σε πόλο προορισμού, το πρότυπο χωρικού προορισμού της περιοχής επέμβασης εντάσσει χρήσεις τουρισμού-αναψυχής στοχευμένες σε νέα τουριστικά προϊόντα, τα οποία θα απευθύνονται στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Τα νέα τουριστικά προϊόντα είναι ικανά να βελτιώσουν άμεσα τη θέση του Ηρακλείου και συνολικά της Κρήτης στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Ορισμένα από αυτά είναι: ο τουρισμός με κυρίαρχο κίνητρο τους λόγους υγείας-ευεξίας, ο τουρισμός με κυρίαρχο κίνητρο την έρευνα και την εκπαίδευση, ο τουρισμός με κυρίαρχο κίνητρο τον αθλητισμό, τουρισμός με κυρίαρχο κίνητρο την επαφή με τη φύση και τον πολιτισμό.
Η προτεινόμενη ενότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης χωροθετείται στο βορειοανατολικό τμήμα της περιοχής επέμβασης σε επαφή με το παραλιακό μέτωπο και εκτείνεται σε 720 στρέμματα.
Η εν λόγω περιοχή προτείνεται να προσελκύσει χρήσεις ήπιου και ειδικού τουρισμού, καθώς και παραθεριστικής κατοικίας με όρους και περιορισμούς δόμησης που θα αποτρέπουν μορφές μαζικού τουρισμού. Προτείνεται η πολεοδόμηση της περιοχής, ώστε να εξασφαλιστεί ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο οικιστικό περιβάλλον πλαισιωμένο από τους αναγκαίους χώρους σε κοινωνική και τεχνική υποδομή.
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι εκτάσεις των χωρικών ενοτήτων όπως περιγράφηκαν παραπάνω σε σχέση με το ποσοστό που καταλαμβάνουν στο σύνολο της περιοχής επέμβασης. Αντίστοιχα στο Σχέδιο Π01 που ακολουθεί απεικονίζεται η προτεινόμενη οργάνωση αυτών.
«Ξεκάθαρες απαντήσεις για το αεροδρόμιο»
Τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές ανακολουθίες στο ζήτημα της αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, σε συνδυασμό με την απαξίωση που δείχνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην τοπική κοινωνία, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τη συνυπογραφή 13 ακόμη βουλευτών.
«Οι πάντες έχουν καταλάβει ότι ο όποιος σχεδιασμός για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, όταν σταματήσει τη λειτουργία του, ήταν μόνο στα λόγια», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Είναι επίσης σαφές ότι δεν έχει επιδειχθεί ο δέων σεβασμός στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφού ποτέ δε γνωστοποιήθηκε ο σχεδιασμός ανάληψης από το ΤΑΙΠΕΔ της ωρίμανσης του στρατηγικής σημασίας έργου της αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, αλλά ούτε και της τροποποίησης της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ και της αποδέσμευσης της χρηματοδότησης από το ορόσημο που σχετιζόταν με το “Νίκος Καζαντζάκης”, παρότι οι ευκαιρίες γνωστοποίησης των σχετικών ήταν πολλές. Όπως είναι και ξεκάθαρη η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. την τοπική κοινωνία.
Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμμετέχει σε κάθε διαδικασία, οι πολίτες του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα πρέπει επιτέλους να μάθουν τις κυβερνητικές προθέσεις. Γι’ αυτό και ζητάμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Και δε θα σταματήσουμε να πιέζουμε, μέχρι να δοθούν».
Στην ερώτηση γίνεται αναφορά σε όσα έχουν προηγηθεί, τονίζεται ότι ποτέ δε δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης που δεσμεύει την έκταση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, παρά τις διαδοχικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, και ζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα:
1. Ποιες προτάσεις σχετικά με το “Ν. Καζαντζάκης” έχει καταθέσει η ομάδα εργασίας του Δεκεμβρίου του 2019, που ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης το 2020;
2. Πότε, με ποιο τρόπο και τι περιλαμβάνει η τροποποιημένη δανειακή σύμβαση χρηματοδότησης της συμβολής του ελληνικού Δημοσίου για την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου, που υπεγράφη αρχικώς τον Ιανουάριο του 2020 με αντισυμβαλλόμενους το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων;
3. Ισχύει ότι υπήρξε αποδέσμευση της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ από το ορόσημο που σχετίζεται με την αξιοποίηση της έκτασης στο “Ν. Καζαντζάκης”;
4. Ποια είναι η ακριβής έκταση του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης” που ανατέθηκε να ωριμάσει μελετητικά από το ΤΑΙΠΕΔ; Σε ποιον ανήκει η εν λόγω έκταση;
5. Ενδέχεται να αυξηθεί η επιφάνεια της έκτασης που ανατέθηκε να ωριμάσει μελετητικά από το ΤΑΙΠΕΔ;
6. Ποιο είναι το ακριβές ιδιοκτησιακό καθεστώς όλης της έκτασης του νυν αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”; Έχει οριστικοποιηθεί η διαλεύκανσή του;
7. Με ποιο τρόπο και πότε θα εμπλακεί στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων η Αυτοδιοίκηση;
8. Πώς θα ενταχθεί ο σχεδιασμός αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης” στο συνολικότερο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής του Ηρακλείου;