enoikio, diamarisma, enoikiasi, spiti, foitites, katoikia, enoikiastirio

Αλλάζει ο εμπορικός χάρτης στο κέντρο του Ηρακλείου: Φεύγουν οι ντόπιοι έμποροι και έρχονται πολυεθνικές λόγω ενοικίων

Ηράκλειο
Αλλάζει ο εμπορικός χάρτης στο κέντρο του Ηρακλείου: Φεύγουν οι ντόπιοι έμποροι και έρχονται πολυεθνικές λόγω ενοικίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο ακριβό από την Ερμού το κέντρο του Ηρακλείου - 20 φορές πάνω από την αντικειμενική αξία τα νοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες - 8.500 ευρώ για 80 τ.μ. στα Λιοντάρια!

Αλλάζει ο επιχειρηματικός χάρτης στην “καρδιά” του Ηρακλείου εξαιτίας των ενοικίων- “φωτιά”, με τον εμπορικό κόσμο να κάνει λόγο για πλήγμα στην τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία, αλλά και για αθέμιτο ανταγωνισμό από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Αναστάτωση επικρατεί στους τοπικούς καταστηματάρχες, οι οποίοι δηλώνουν ότι, αν η κατάσταση συνεχιστεί και δεν υπάρξει κάποια μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, τη στιγμή που κάποιοι συνάδελφοί τους ήδη έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους ή αναγκάζονται να αναζητήσουν αλλού έδρα για τα μαγαζιά τους, σε περιοχές που το κόστος των ενοικίων είναι σαφώς μικρότερο εν συγκρίσει με ένα πιο κεντρικό σημείο. 

Ο Χρήστος Μαθιουδάκης, επιχειρηματίας στην πόλη του Ηρακλείου, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη Γεωργία Μακάκη, ανέφερε ότι τα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες ξεπερνούν 20 φορές την αντικειμενική αξία του τετραγωνικού που προορίζεται για επαγγελματική χρήση. Σίγουρα, αυτοί που θα ευνοηθούν είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των τοπικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο κ. Μαθιουδάκης συγκρίνει τις τιμές των ενοικίων στο Ηράκλειο με αυτά της Ερμού. Ο ίδιος διατηρεί κατάστημα στην Ερμού και πληρώνει για ενοίκιο 40% λιγότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που δίνει για το αντίστοιχο κατάστημα που διατηρεί στο Ηράκλειο. 

Οι Κρητικοί επιχειρηματίες προτιμούν να μεταφέρουν τα μαγαζιά τους σε περιοχές εκτός του κέντρου. Μία εταιρεία που κάνει δεκάδες εκατομμύρια τζίρο δεν ενδιαφέρεται να δαπανήσει αρκετά χρήματα για ένα κατάστημα σε κεντρικό σημείο, άλλωστε δίνουν ήδη πάρα πολλά χρήματα για διαφημίσεις, καταλήγει. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Μανόλης Κουναλάκης, τοπικός επιχειρηματίας και ο ίδιος. Υποστήριξε ότι «στα Λιοντάρια αυτή τη στιγμή υπάρχει κατάστημα 70-80 τετραγωνικά μέτρα για το οποίο ο ιδιοκτήτης ζητά ενοίκιο 8.500 ευρώ. Το τελευταίο εξάμηνο, οι ιδιοκτήτες ζητούν ένα χρηματικό ποσό ως εγγύηση, γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον βάρος για τους καταστηματάρχες. Είναι κρίμα να εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους οι παλιοί έμποροι γιατί δεν μπορούν να αντέξουν». 

Ο κ. Κουναλάκης συνιστά σύνεση απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και προτείνει μείωση στις τιμές των ενοικίων και παράλληλα μείωση στη φορολογία των ιδιοκτητών. 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης χαρακτηρίζει τα υψηλά ενοίκια ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν εντοπίζεται μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά και περιφερειακά. Παρατηρεί ότι πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν εξαιτίας του μεγάλου κόστους των ενοικίων. Οι πολυεθνικές εταιρείες που έχουν κατέλθει στην Κρήτη προκαλούν συνθήκες πίεσης στις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Κουμαντάκη.


Αναζητούν πιο φτηνές... έδρες - Σε μαρασμό η τοπική επιχειρηματικότητα 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας υποστηρίζει ότι στις τουριστικές περιοχές οι επιχειρηματίες πρέπει να επενδύουν στην τουριστική εμπειρία και στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Για να συμβεί αυτό είναι μεγάλη ανάγκη να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μην αλωθούν είτε από τις πολυεθνικές είτε από τους εγχώριους εμπορικούς “κολοσσούς”. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση η τοπική επιχειρηματικότητα θα οδηγηθεί σε μαρασμό. Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καλούνται να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις απαιτήσεις τους. 

Υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ ιδιοκτητών και καταστηματαρχών. Οι δύο πλευρές θέτουν βασικά αιτήματα. Από τη μια τίθεται βασικό ζήτημα επιβίωσης από τους εμπόρους και αναζητούν πιο φτηνή έδρα για τις επιχειρήσεις τους, και από την άλλη οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ζητούν άμεση μείωση της φορολογίας των εισοδημάτων τους που προέρχονται από μισθώματα. 

Τα νέα δεδομένα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο σε εκδήλωση που διοργανώνει η Ομοσπονδία των Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. 
 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News