meth

Βελτιώνεται η κατάσταση της 9χρονης που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ με μηνιγγίτιδα

Ηράκλειο
Βελτιώνεται η κατάσταση της 9χρονης που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ με μηνιγγίτιδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήδη έχει δοθεί η απαραίτητη προληπτική φαρμακευτική αγωγή στα άτομα της οικογένειας του παιδιού, αλλά και τους συμμαθητές και συμμαθήτριές του

Βελτίωση παρουσίασε χθες η κατάσταση του 9χρονου κοριτσιού που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ με μηνιγγίτιδα. Το κοριτσάκι διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα πριν από λίγα 24ωρα και ευτυχώς χθες η κατάστασή του παρουσίασε σημάδια βελτίωσης. 

Η 9χρονη εμφάνισε συμπτώματα αδιαθεσίας και οι γονείς της τη μετέφεραν άμεσα στο νοσοκομείο, όπου εκεί, μετά από εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι έχει μηνιγγίτιδα, οπότε και αποφασίστηκε να εισαχθεί στη ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου. Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι το κορίτσι ανταποκρίνεται θετικά στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για την ομαλή εξέλιξη της υγείας του. 

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Χαλκιαδάκης, η εικόνα της υγείας του κοριτσιού είναι σαφώς καλύτερη και, σύμφωνα με την ιατρική ομάδα της ΜΕΘ Παίδων, το κορίτσι ανταποκρίνεται πολύ καλά στη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγείται. 

Όπως, ωστόσο, ήταν φυσικό, έχει υπάρξει αναστάτωση στο περιβάλλον του παιδιού, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικογενειακές, συγγενικές ή και φιλικές επαφές της μικρής, όσο και το σχολικό περιβάλλον εντός του οποίου βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθούνται ήδη όσα προβλέπονται και αφορούν ακόμη και στον έλεγχο των στενών επαφών. Αυτή η διαδικασία “τρέχει” από τη στιγμή που έγινε η οριστική διάγνωση, καθώς από τον ΕΟΔΥ, που ενημερώθηκε από το νοσοκομείο, ακολούθησε η ενημέρωση τόσο της Περιφέρειας όσο και της Διεύθυνσης Υγείας Ηρακλείου. 

Όπως είναι γνωστό, η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον, ενώ πηγή εξάπλωσής του είναι ο ασυμπτωματικός αποικισμός του ανώτερου αναπνευστικού, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. 

Δόθηκε προληπτική αγωγή 

Στην περίπτωση του κοριτσιού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει δοθεί η απαραίτητη προληπτική φαρμακευτική αγωγή στα άτομα της οικογένειας του παιδιού, αλλά και τους συμμαθητές και συμμαθήτριές του. Μάλιστα, έλεγχος έγινε και στο φροντιστήριο που πηγαίνει το κορίτσι. Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή είχε περάσει δεκαήμερο από την τελευταία φορά που βρέθηκε το παιδί στον χώρο, εκτιμήθηκε ότι δεν ήταν απαραίτητο, ωστόσο για λόγους ασφαλείας δόθηκε και στα παιδιά του φροντιστηρίου όπου πηγαίνει η μικρή η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, που θα προφυλάξει και τους εκεί συμμαθητές της. 
Αυτό, άλλωστε, είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ακολουθείται και χορηγείται σε χρόνο όσο πιο σύντομα γίνεται από τη διάγνωση, σε άτομα που εκτιμώνται, ανάλογα με τον βαθμό έκθεσης, ως στενές επαφές. 

Τι είναι η μηνιγγίτιδα 

Η μηνιγγίτιδα αποτελεί φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν το εγκεφαλικό στέλεχος και τον νωτιαίο μυελό, και οι οποίες ονομάζονται μήνιγγες. Προκαλείται από διάφορους παράγοντες, συνήθως βακτήρια και ιούς. 
Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι πολύ συχνή αλλά σπάνια θανατηφόρα. Παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και δεν αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή αγωγή. 
Αντίθετα, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι μεν πιο σπάνια, συγκριτικά με την ιογενή, αλλά και πιο επικίνδυνη έως και θανατηφόρα, σε κάποιες μορφές της. 

Αίτια-μετάδοση μηνιγγίτιδας

Βασικά αίτια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος τύπου b, ο στρεπτόκοκκος, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και άλλα. Η μετάδοση της νόσου ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο. Ο εντεροϊός είναι η πιο συχνή αιτία της ιογενούς μηνιγγίτιδας και μεταδίδεται μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. 

Ο εντεροϊός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (σάλιο, πτύλεα ή ρινικές εκκρίσεις) του μολυσμένου ατόμου. Άλλοι ιοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, όπως ο ιός της παρωτίτιδας και της ανεμοβλογιάς, μεταδίδονται επίσης με άμεση ή έμμεση επαφή με τις εκκρίσεις του πάσχοντα. 

Δυνητικά, όλοι έχουν μία μικρή πιθανότητα να προσβληθούν από μηνιγγίτιδα. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, οι οποίες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου, όπως οι στρατιωτικοί, πρωτοετείς φοιτητές που μένουν σε κοιτώνες, επισκέπτες περιοχών όπου ενδημεί η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος και όσοι έχουν υποβληθεί σε σπληνεκτομή. Όσον αφορά στην ιογενή μηνιγγίτιδα, πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Συμπτώματα μηνιγγίτιδας 

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας ποικίλλουν ανάλογα το περιστατικό, ενώ δεν εμφανίζονται πάντα στο σύνολό τους.
Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα εμφανίζεται συχνά με αιφνίδιο πυρετό, κεφαλαλγία και δυσκαμψία αυχένα. Παράλληλα, μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, εμέτους, φωτοφοβία και σύγχυση. Τα συμπτώματα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες ή ακόμα και λίγες ημέρες από την έκθεση (συνήθως μετά από 3-7 ημέρες). 
Η ιογενής μηνιγγίτιδα εμφανίζει ηπιότερα συμπτώματα. Στα βρέφη προκαλεί πυρετό, ευερεθιστότητα, ανορεξία και λήθαργο. Οι ενήλικες εμφανίζουν επιπλέον υψηλό πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία. Τα συμπτώματα στην ιογενή μηνιγγίτιδα συνήθως διαρκούν 7-10 ημέρες. 

Θεραπεία 

Η θεραπεία της μηνιγγίτιδας διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με αντιμικροβιακά φάρμακα. Είναι σημαντικό η θεραπεία της μηνιγγίτιδας να ξεκινήσει άμεσα. Παρόλο που η αντιμικροβιακή θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, μερικές φορές η λοίμωξη είναι δυνατόν να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό. Η πρόγνωση της νόσου ποικίλλει, με κάποιους ασθενείς να αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες και με κάποιους άλλους να χρειάζονται μεγαλύτερο διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο ή ακόμα και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 
Η ιογενής μηνιγγίτιδα δε θεραπεύεται. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μετά από 7-10 ημέρες. Η νοσηλεία κρίνεται απαραίτητη ειδικά σε σοβαρές περιπτώσεις μηνιγγίτιδας ή σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Ενδεχόμενες επιπλοκές 

Η συχνότερη επιπλοκή τόσο της ιογενούς όσο και της μικροβιακής μηνιγγίτιδας είναι η κώφωση. Επίσης, στις επιπλοκές περιλαμβάνονται οι εξής: 
* Επιληψία,
* Μαθησιακές δυσκολίες,
* Προβλήματα οράσεως,
* Αλλαγές συμπεριφοράς,
* Κεφαλαλγία,
* Κόπωση,
* Απώλεια μνήμης,
* Δυσκολίες συγκέντρωσης.

Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τη μηνιγγίτιδα. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν δεν καλύπτουν όλα τα βακτήρια που προκαλούν βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Αποτελεσματικά εμβόλια (κατά της μηνιγγίτιδας) κυκλοφορούν για το μηνιγγιτιδόκοκκο (στελέχη A, C, Υ και W135), τον πνευμονιόκοκκο και τον αιμόφιλο τύπου b. Τα άτομα που διαμένουν στο ίδιο σπίτι ή έρχονται σε επαφή με πάσχοντα από μηνιγγιτιδόκοκκο θα πρέπει να λαμβάνουν αντιμικροβιακή αγωγή ως προφύλαξη. 
Όσον αφορά στην ιογενή μηνιγγίτιδα, διαθέσιμα εμβόλια υπάρχουν για την πρόληψη της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ανεμοβλογιάς, της γρίπης, της λύσσας και ορισμένων αρμποϊών.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News