Τρίτεκνοι
Φωτ. FB

Τρίτεκνοι Ηρακλείου: «Προεκλογικό τρικ η εξομοίωσή μας με τους πολύτεκνους - 31 χρόνια ακούμε το ίδιο» (ηχητικό)

Ηράκλειο
Τρίτεκνοι Ηρακλείου: «Προεκλογικό τρικ η εξομοίωσή μας με τους πολύτεκνους - 31 χρόνια ακούμε το ίδιο» (ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι πρώτα έγινε η εξαγγελία και στη συνέχεια ζητήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ελέγξει το δημοσιονομικό κόστος της εξίσωσης των προνομίων τρίτεκνων και πολύτεκνων, αλλά και το αν είναι εφικτό να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό

Στα αυτονόητα που η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει λύσει εδώ και χρόνια αναφέρθηκε μιλώντας στο Ράδιο 98,4 ο Μανόλης Αχλαδιανάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ηρακλείου, καθώς ανακυκλώνεται εκ νέου το θέμα, που ωστόσο μοιάζει να γίνεται σκόπιμα για ψηφοθηρικούς λόγους. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός αναμένεται εντός του μήνα να ανακοινώσει την εξίσωση των προνομίων και των επιδομάτων των τριτέκνων με αυτά που λαμβάνουν οι πολύτεκνες οικογένειες, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό. 

Στατιστικά οι τρίτεκνες οικογένειες ανέρχονται σε περίπου 200.000, από τις οποίες επιδοτούμενες είναι μόνο οι 120.000, εξαιτίας της ηλικίας των παιδιών. 

Το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό προβλέπει διάφορες δράσεις, όπως η εξισορρόπηση μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η παροχή προσιτής στέγης σε νέους, η ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η υποστήριξη της οικογένειας. 

Ωστόσο, το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης φέρεται να προκαλεί το γεγονός ότι πρώτα έγινε η εξαγγελία και στη συνέχεια ζητήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ελέγξει το δημοσιονομικό κόστος της εξίσωσης των προνομίων τρίτεκνων και πολύτεκνων, αλλά και το αν είναι εφικτό να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο την αντιμετώπιση του διαρκώς αυξανόμενου δημογραφικού προβλήματος, όπως σημείωσε ο Μανόλης Αχλαδιανάκης. 

Υπενθυμίζεται πως τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως ο πληθυσμός της χώρας εμφανίζει τάση μείωσης και γήρανσης με την πάροδο του χρόνου. Ενδεικτικά από τα ληξιαρχεία και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) φαίνεται ότι το 2023 καταγράφηκαν λιγότερες από 73.000 γεννήσεις παιδιών. Αριθμός που αποτελεί τον χειρότερο δείκτη από το 1932, οπότε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ξεκίνησε τη δημοσίευση των ετήσιων στατιστικών στοιχείων γεννήσεων. Έκτοτε, μετά το 2010, οι γεννήσεις στη χώρα μας υπολείπονται συνεχώς των θανάτων. 

Στα προνόμια των πολυτέκνων περιλαμβάνονται: Αυξημένη μοριοδότηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, μετεγγραφές φοιτητών και διορισμούς στο Δημόσιο. Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες. Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος. Έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά αυτοκινήτου. Απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για 6θέσια Ι.Χ. Άδειες ταξί. Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη. Οικονομική ενίσχυση Δήμων κατά τη γέννηση 3ου και 4ου παιδιού. Προστασία από απόλυση. Μειωμένα δικαστικά έξοδα. Εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Δωρεάν είσοδος σε μουσεία, θέατρα και άλλες εκδηλώσεις, ανάλογα με την περίπτωση. Ισόβια διατήρηση της ιδιότητας πολυτέκνου. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News