Κάλεσμα σε όλους τους Κρητικούς και στους πολίτες της υπόλοιπης χώρας να στηρίξουν το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, το οποίο έχει προκριθεί και συμμετέχει στην τελική διαδικασία επιλογής για να χρηματοδοτηθεί από δωρήτρια εταιρεία με το χρηματικό ποσό των 250.000 ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί μια μονάδα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των νοσοκομειακών υγρών αποβλήτων, η οποία θα επεξεργάζεται το 100% των αποβλήτων, απευθύνει, μιλώντας στo neakriti.gr , ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Στάθης Γρυπάρης.
Όπως ανέφερε, η πρόταση του νοσοκομείου είναι καινοτόμος και αφορά την εξουδετέρωση τόσο των βιολογικών παθογόνων παραγόντων, όσο και των φαρμακευτικών τοξικών υπολειμμάτων στα λύματα.
Η live ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου του 2024. Ο σύνδεσμος της ψηφοφορίας είναι: bit.ly/venizeleio.
«Αυτή η πιλοτική μονάδα έχει εγκατασταθεί στο Βενιζέλειο από το 2020, ενώ τα αποτελέσματα ήταν άριστα. Είχαμε πάνω από 99,9% εξουδετέρωση στα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και στα φαρμακευτικά υπολείμματα»
Η εταιρεία δωρίζει συνολικά 1 εκατομμύριο ευρώ, με τους πολίτες να καλούνται να ψηφίσουν ηλεκτρονικά, ενώ έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μια πρόταση ανά πυλώνα. Συνολικά, οι πυλώνες είναι τέσσερις και αφορούν τους τομείς: Περιβάλλον, Παιδεία, Υγεία και Τοπική Κοινωνία.
Η πρόταση του Βενιζελείου βρίσκεται στον πυλώνα Υγεία και είναι ο μοναδικός φορέας που συμμετέχει στη σχετική διαδικασία ψηφοφορίας από την Κρήτη, ενώ από την υπόλοιπη χώρα συμμετέχουν: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Ο Άγιος Ανδρέας”, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ο Ευαγγελισμός”, οι Γιατροί του Κόσμου - Ελληνική Αντιπροσωπία, το Ελληνικό Ινστιτούτο “Παστέρ” και το Ίδρυμα Περίθαλψης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή Σύνδρομο Down “Μαρία Κόκκορη” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο έχει εγκατασταθεί από το 2020 πιλοτική μονάδα για την επεξεργασία νοσοκομειακών αποβλήτων, στο πλαίσιο του έργου ΔΙΑΝΥΑ «Επιτόπια Ολοκληρωμένη Διαχείριση Νοσοκομειακών Αποβλήτων που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ του Επιχειρησιακού Προγράμματος
“Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία”». Το επίμαχο πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πολυτεχνείο Κρήτης και την εταιρεία Medical Waste, με άριστα αποτελέσματα τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά.
Την ψήφο των Κρητικών ζητά μέσω της “Ν.Κ.” ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Στάθης Γρυπάρης
Με στόχο να υπάρξει χρηματοδότηση για την κατασκευή της εγκατάστασης για το σύνολο των λυμάτων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, ο κ. Γρυπάρης καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν με την ψήφο τους την όλη προσπάθεια, η οποία έχει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και ιδιαίτερα για το έδαφος και τη θάλασσα.
«Στα πλαίσια της εξωστρέφειας του νοσοκομείου, συνεργαστήκαμε με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το οποίο “τρέχει” ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πολυτεχνείο Κρήτης και την εταιρεία Medical Waste, προκειμένου να γίνει μια πιλοτική εγκατάσταση για την επεξεργασία των νοσοκομειακών αποβλήτων, με σκοπό την εξουδετερώσει όχι μόνο των βιολογικών παραγόντων, αλλά και των ανθεκτικών μικροβίων των φαρμακευτικών υπολειμμάτων. Αυτή η πιλοτική μονάδα έχει εγκατασταθεί στο Βενιζέλειο από το 2020, ενώ τα αποτελέσματα ήταν άριστα. Είχαμε πάνω από 99,9% εξουδετέρωση στα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και στα φαρμακευτικά υπολείμματα.
Στα νοσοκομειακά λύματα βρίσκονται μικρόβια και παράγοντες βιολογικά επικίνδυνοι που είναι πολυανθεκτικοί, καθώς τα υπολείμματα φαρμάκων από ασθενείς που υπόκεινται σε διάφορες θεραπείες υπάρχουν σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις.
Όλα αυτά τα απόβλητα καταλήγουν σε ένα Βιολογικό και στη συνέχεια στον Βιολογικό του Ηρακλείου.
Αυτή η πιλοτική μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί παρότι έκλεισε ο πρώτος κύκλος και μάλιστα λόγω των θετικών αποτελεσμάτων υπάρχει μία χρηματοδότηση, ώστε η μονάδα να λειτουργήσει σε μεγαλύτερη κλίμακα για να γίνεται η επεξεργασία στο 50% των λυμάτων του νοσοκομείου. Όμως, στα πλαίσια της δωρεάς από την εταιρεία, διεκδικούμε το ποσό των 250.000 ευρώ, ώστε να γίνεται η επεξεργασία των νοσοκομειακών υγρών αποβλήτων στο 100%, μέσω των πρωτοποριακών μεθόδων, ώστε όλα αυτά τα ανθεκτικά μικρόβια και τα χημικά προϊόντα να μην καταλήγουν στη θάλασσα, καθώς οι υφιστάμενοι βιολογικοί δεν τα... εξουδετερώνουν», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γρυπάρης, συμπληρώνοντας ότι «στα πλαίσια μελέτης αποδείχτηκε πως το παραγόμενο προϊόν είναι εντελώς ασφαλές για την άρδευση».
Πώς λειτουργεί η μονάδα - Μέχρι τις 31 Μαΐου ο διαγωνισμός
«Ψηφίστε-ενισχύστε το Βενιζέλειο», αναγράφετε στην ιστοσελίδα του Βενιζελείου, για τους πολίτες που επιθυμούν να στηρίξουν το νοσοκομείο, ώστε να λάβει τη χρηματοδότηση και να υλοποιήσει την παραπάνω πρόταση, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή θα μοιραστούν φυλλάδια στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να ψηφίσουν άμεσα, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου.
«Θέλουμε να κρατήσουμε... ζωντανό το Βενιζέλειο και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», ανέφερε ο κ. Γρυπάρης, ο οποίος σημείωσε ότι στο Βενιζέλειο “τρέχουν” διάφορα πρότζεκτ, όπως μελέτες ανακαίνισης του παλιού κτηρίου, μελέτη για την αποκατάσταση του Πανανείου κ.ά.
Όπως σημειώνεται, η μέθοδος αυτή θα μπορεί να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, θα μπορεί να επιτευχθεί η άρδευση του πρασίνου των νοσοκομείων μέσω της επαναχρησιμοποίησης των λυμάτων.
«Πρόκειται για μία επιτόπια ολοκληρωμένη διαχείριση νοσοκομειακών υγρών αποβλήτων. Η μονάδα αποτελείται από: αναερόβιο αντιδραστήρα με βιοφορείς, αερόβιο αντιδραστήρια με μεμβράνες, μονάδα με τεχνολογία προηγμένης οξείδωσης με χρήση καταλύτη και μονάδα χλωρίωσης. Όλες αυτές οι διεργασίες έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ οι φαρμακευτικές ουσίες που υπάρχουν στην εκροή της μονάδας», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Νίκος Παπαστεφανάκης, εργαζόμενος στην εταιρεία Medical Waste A.E., επισημαίνοντας παράλληλα πως «τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένος αριθμός φαρμακευτικών ενώσεων στο υδατικό περιβάλλον. Ορισμένες από αυτές τις φαρμακευτικές ενώσεις έχουν αρνητικές συνέπειες στους υδρόβιους οργανισμούς».
Για το επίμαχο project υπάρχει οπτικό υλικό, με τους ομιλητές να αναφέρονται στην ολοκληρωμένη Διαχείρισης Νοσοκομειακών Υγρών Αποβλήτων (ΔΙΑΝΥΑ). Μεταξύ των ομιλητών είναι ο κ. Θρασύβουλος Μανιός, καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας - Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
«Ένα από τα βασικά αντικείμενα της συμμετοχής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο έργο ΔΙΑΝΥΑ ήταν η εκτίμηση της ασφάλειας της επαναχρησιμοποίησης της τελικής εκροής της μονάδας επεξεργασίας των νοσοκομειακών λυμάτων. Αυτό συνεπάγεται ότι από τη μία οι άνθρωποι που κινούνται στον χώρο του νοσοκομείου είτε στον προαύλιο χώρο είτε στους κήπους και έρχονται σε επαφή με τα φυτά και με το έδαφος δεν κινδυνεύουν από τυχόν μολυσματικούς παράγοντες και από την άλλη στα ίδια τα φυτά δε θα υπήρχε κάποια τοξική παράμετρος που να επηρεάζει την ανάπτυξή τους. Αυτό εξασφαλίστηκε τόσο από μετρήσεις που έγιναν στη διάρκεια του έργου, στην τελική εκροή, όσο και από εξειδικευμένα πειράματα που έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Ανέδειξαν ότι το έργο μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο και μπορούμε να προχωρήσουμε με ασφαλή τρόπο επαναχρησιμοποίησης των λυμάτων μέσα στους χώρους του νοσοκομείου για την άρδευση του πρασίνου του νοσοκομείου».