Διαμαρτυρία

Σήμερα το πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο για την Υγεία

Ηράκλειο
Σήμερα το πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο για την Υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 12:30 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας θα πραγματοποιηθεί το πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο σημερινό πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο για την Υγεία, που θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, απευθύνουν γιατροί και νοσηλευτές του νομού.

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στην απαράδεκτη κατάσταση στο νοσοκομείο, στην εντατικοποίηση, στα χρωστούμενα ρεπό και τις άδειες, στις ελλείψεις προσωπικού, στους μειωμένους μισθούς και στην αβεβαιότητα για δεκάδες συναδέλφους συμβασιούχους, καθώς και για τους ασθενείς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και προσθέτει: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις συμβασιούχων, τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση. 

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας για απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο νοσοκομείων στην Περιφέρεια, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ, εφαρμογή των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων και επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια επιβεβαιώνουν ότι θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας εις βάρος των ασθενών και των εργαζομένων».

Οι διεκδικήσεις 

Όπως υπογραμμίζει το Σωματείο, «αντιδρούμε ενεργά και διεκδικούμε: 

• Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου-14ου μισθού και μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016-2017.

• Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ, καθώς και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. 

• Μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων.

• ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. 

• Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που συνεχίζει το έγκλημα της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης». 

«Καλούμε όλα τα μέλη του σωματείου μας να συμμετέχουν στη στάση εργασίας που κήρυξε το ΕΚΗ την Τρίτη 21 Μάη (σ.σ. σήμερα), από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ., και στο πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και των νοσοκομείων μας», αναφέρει με την πλευρά της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. 

«Οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα, τα super market, τις αποθήκες, τα εργοστάσια, στο αεροδρόμιο ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τον φόβο μη μας συμβεί κάτι στη δουλειά από την εξάντληση και την εντατικοποίηση και δεν μπορούμε να βρούμε την υγειά μας. Λιώνουμε ήδη από την κούραση και την ορθοστασία καθημερινά και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει στα γεμάτα η τουριστική περίοδος. Δε φτάνει που τα εργατικά ατυχήματα και οι λιποθυμίες εργαζομένων έχουν γίνει καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς μας, λόγω των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας και των άθλιων συνθηκών εργασίας, δε φτάνει που έχουμε ένα σωρό μυοσκελετικά προβλήματα από τις ατελείωτες ώρες ορθοστασία, από τα βάρη που αναγκαζόμαστε να κουβαλάμε στις παραλαβές και τις αποθήκες, μας κλείνουν και την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων οι ίδιοι οι οποίοι μας φέρνουν σε αυτήν την κατάσταση», υπογραμμίζουν και συνεχίζουν: «Καθημερινά οι ασθενείς και στον νομό μας ωθούνται σε ακόμη περισσότερες πληρωμές σε ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας ή στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομείων, αφού η κατάσταση των δομών Υγείας στο Ηράκλειο είναι τραγική. Η σοβαρή υποβάθμιση και υπολειτουργία του Βενιζελείου και του ΠΑΓΝΗ έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές μας. 

Στο Βενιζέλειο κλείνουν τη μία κλινική μετά την άλλη λόγω έλλειψης προσωπικού, και το ΠΑΓΝΗ σηκώνει το βάρος της περίθαλψης σοβαρών περιστατικών όχι μόνο από το Ηράκλειο, αλλά απ’ όλη την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, με τους γιατρούς να γίνονται “μπαλάκι” μεταξύ άλλων νοσοκομείων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ η υποβάθμιση της Παιδοψυχιατρικής και των υπόλοιπων τμημάτων του ΠΑΓΝΗ έχουν αντίστοιχα τραγικά αποτελέσματα. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων με υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, πολιτική που βάζει τιμοκατάλογο στη ζωή και την υγεία μας». 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News