Ακτάρικα, Καλοκαιρινός, Δερματάς

Θα πηγαίνουμε για καφέ στ' "Ακτάρικα" και για μπάνιο στον Δερματά - Αποκαλύψεις του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού σε συνέντευξή του στο neakriti.gr (β' μέρος)

Ηράκλειο
Θα πηγαίνουμε για καφέ στ' "Ακτάρικα" και για μπάνιο στον Δερματά - Αποκαλύψεις του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού σε συνέντευξή του στο neakriti.gr (β' μέρος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο β' μέρος της συνέντευξης του δημάρχου Ηρακλείου γίνεται αναφορά σε σημαντικές αλλαγές στην πόλη, όπως η αλλαγή χρήσης του βιβλιοπωλείου της Βικελαίας, το Ο.Τ. 33, η διπλή παραλία στον Δερματά, η παραχώρηση των ενετικών τειχών και τα έργα στην πλατεία Ελευθερίας

Η αλλαγή χρήσης του ισογείου του κτηρίου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τα λεγόμενα “Ακτάρικα”, φαίνεται ότι βρίσκεται στις προτεραιότητες του Δήμου Ηρακλείου, όπως παραδέχτηκε ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr και σήμερα δημοσιεύεται το δεύτερο μέρος της. 

Ο κ. Καλοκαιρινός ανακοίνωσε ότι έχει ανατεθεί μελέτη, βάσει της οποίας θα αλλάξει η χρήση του ισογείου, για την ακρίβεια δε θα είναι μόνο το βιβλιοπωλείο, αλλά ο χώρος θα μετατραπεί σε καφέ-βιβλιοπωλείο και πολυχώρο. Ο κ. Καλοκαιρινός ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που συνυπάρχουν καφέ με βιβλιοπωλείο και χώρο εκδηλώσεων, όπως ο “Ιανός” στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα μια τέτοια χρήση, που δε θα είναι βαριά, θα αποφέρει και κάποια έσοδα για τη συντήρηση του κτηρίου, δηλαδή ο χώρος θα είναι οικονομικά και κοινωνικά αποδοτικός. 

Καλοκαιρινός - Συμβουλάκης

Ακόμη ο κ. Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στην αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων του Ο.Τ. 33, συναινώντας στην ανάγκη πιο ριζοσπαστικών παρεμβάσεων, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διπλή παραλία του Δερματά, που η μία θα διαμορφωθεί για αστική χρήση στον κόλπο και η άλλη δυτικά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (παλιά Ηλεκτρική), λέγοντας ότι έχει εγκριθεί ήδη ακτομηχανική μελέτη και τώρα βρίσκεται προς έγκριση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ το ζήτημα του αγωγού ομβρίων της Αγίας Τριάδας, που εκβάλλει, αντιμετωπίζεται, όπως είπε. Ο κ. Καλοκαιρινός ανέφερε ότι ελπίζει πως τα τεχνικά έργα για τη διαμόρφωση της παραλίας θα ξεκινήσουν το 2025. 

Για τα ενετικά τείχη, ο δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε στην προγραμματική συμφωνία και το κείμενο που ακόμη συνδιαμορφώνεται με τους συνυπογράφοντες φορείς, υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης και ΟΠΑΔ, τονίζοντας ότι αυτή τη φορά το “πνεύμα” της υπουργού είναι πιο ανοικτό και δε γίνεται καν λόγος για εκτοπισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων (τένις, Εργοτέλης), ούτε για κατεδαφίσεις κτηρίων στη γειτονιά της Βίγλας. 
Αναφορά έγινε στα έργα που εξελίσσονται ομαλά στην πλατεία Ελευθερίας, όπως είπε ο κ. Καλοκαιρινός, λέγοντας ότι σε αυτή τη φάση της ανάπλασης, που είναι προσωρινή, δε θα φύγουν οι μεταλλικοί στύλοι της πλατείας.

Υπενθυμίζεται ότι στο α’ μέρος της συνέντευξης, που δημοσίευσε η “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr χθες Δευτέρα 20 Μαΐου, αναφορά γινόταν στα οικονομικά του Δήμου, τις διεκδικήσεις για την αξιοποίηση του χώρου του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης” μετά την παύση λειτουργίας του και την έναρξη των συζητήσεων με το ΤΑΙΠΕΔ και το ΥΠ.ΕΝ., τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υποδομών για τον νέο ΒΟΑΚ με φόντο τις προσφυγές στο ΣτΕ, τα απορρίμματα και το νερό. 
Ακολουθεί το β’ μέρος της συνέντευξης που αφορά το “Ακτάρικα”, τον κόλπο Δερματά, το Ο.Τ. 33, τα ενετικά τείχη, το Ηρώον και την πλατεία Ελευθερίας: 

* Υπάρχει μια μελέτη αισθητικής αναβάθμισης του Ο.Τ. 33, τα Λιοντάρια, αλλά δεν είναι πολύ ριζοσπαστική. Δίνει κατευθύνσεις αισθητικής αναβάθμισης των όψεων και επεμβάσεων για την ασφάλεια. Σκέφτεστε μήπως κάτι ποιο ριζοσπαστικό; 

«Είναι κάτι που θα εξετάσουμε, γιατί ούτως ή άλλως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση της μελέτης με βάση τις ενστάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Οπότε εκ των πραγμάτων επιστρέφουμε στον σχεδιαστήριο για να το δούμε το ζήτημα αυτό, πράγματι». 

Ένα καφέ που θα αποτελεί ταυτόχρονα χώρο συνάντησης και εκδηλώσεων, όπως στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, σχεδιάζει για το “Ακτάρικα” ο Δήμος Ηρακλείου

* Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι η Βικελαία. Το κτήριο αποδόθηκε πλήρως στη Βικελαία, ωστόσο ένα αναψυκτήριο στο ισόγειο υπό όρους που θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικό σαφέστατα θα ήταν μια κινητήριος δύναμη οικονομικά για τη συντήρηση του ίδιου του κτηρίου. Αυτό το αναθεωρείτε; 

«Υπάρχει αυτό. Προχωρούμε και αποτελεί αντικείμενο μιας μελέτης που ξεκινάει. Ο χώρος αυτός, τα “Ακτάρικα”, να είναι πιο ζωντανός. Να μπαίνει και να βγαίνει κόσμος. Η διαπίστωσή μας είναι ότι η αποκλειστική λειτουργία του βιβλιοπωλείου, με έμφαση σε συγκεκριμένες εκδόσεις, που καλώς υπάρχει αυτή η έμφαση, όμως δεν είναι αποδοτική οικονομικά και κοινωνικά. Θέλουμε πράγματι εκεί έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν οι άνθρωποι να συναντιούνται και να πίνουν έναν καφέ, και να υπάρχουν τα βιβλία και να γίνονται και παρουσιάσεις βιβλίων. Συνεπώς η φυσιογνωμία θα αλλάξει προς την κατεύθυνση που αναφέρατε». 

Ακτάρικα

* Ένα καφέ αναγνωστήριο; 

«Ένα είδος πολυχώρου, όπως τα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα». 

* Χωρίς βαριές χρήσεις. 

«Προφανώς, αλλά το να λειτουργεί ένα καφέ σε περιβάλλον βιβλιοπωλείου και να είναι χώρος συνάντησης και εκδηλώσεων είναι η επιδίωξή μας. Όπως ο “Ιανός”, ο Ελευθερουδάκης κ.λπ.». 

* Ένα έργο που δίνετε ιδιαίτερη έμφαση; 

«Ένα έργο που δίνω μεγάλη σημασία είναι η διπλή παραλία στον κόλπο του Δερματά. Απεμπλέξαμε από τα γραφειοκρατικά γρανάζια την ακτομηχανική μελέτη και προχωράμε. Η μελέτη είναι ολοκληρωμένη και περνάμε από την έγκριση της ακτομηχανικής μελέτης στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Είναι μια πραγματικότητα, ότι σε κάθε βήμα συναντάμε παράγοντες ανάσχεσης και χρειάζεται προσπάθεια να πάμε στο επόμενο βήμα. Πρέπει να εργαζόμαστε με μέθοδο και υπομονή, για να προχωρήσουν έργα και μικρά και μεγάλα». 

* Σε σχέση με τον Δερματά και τις παραλίες ανατολικά και δυτικά της παλιάς Ηλεκτρικής, εκτιμάται ότι είναι εφικτό να ξεκινάει από φέτος ή θα το δούμε τεχνικά να εξελίσσεται από το 2025; 

«Τεχνικά δεν κρίνω ότι μέσα στο 2024 θα έχει ξεκινήσει για να πάρει όλες τις αδειοδοτήσεις και να δημοπρατηθεί και να φτάσει σε έναρξη εργασιών. Ελπίζω ότι θα γίνει μέσα στο 2025 και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το ΣΒΑΑ. Έχουμε τα χρήματα, αλλά να το φτάσουμε στην εκκίνηση θέλει πολλή προσπάθεια για να εγκριθούν οι μελέτες». 

Κόλπος Δερματά

* Θα είναι σε χρήση αυτές οι παραλίες; 

«Μα, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό έργο. Στο κέντρο της πόλης και σε επαφή με τη γειτονιά της Αγίας Τριάδας να έχουμε αστικές παραλίες να έρθουν οι δημότες με τα πόδια να κολυμπήσουν». 

Ένα έργο που δίνει μεγάλη σημασία ο Αλέξης Καλοκαιρινός είναι η διπλή παραλία στον κόλπο του Δερματά

* Θα χρειαστεί μετατόπιση αγωγού ομβρίων; 

«Αντιμετωπίζεται από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Δε θα υπάρχει πρόβλημα». 

* Σε ό,τι αφορά την προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού, πού βρισκόμαστε; 

«Είχε ανακοινωθεί ότι θα υπογραφεί μετά το Πάσχα. Όμως έχει περάσει αυτό το ορόσημο. Προετοιμάζουμε να την υπογράψουμε με το ΥΠ.ΠΟ., την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΟΠΑΔ. Από τη δική μας την πλευρά είμαστε σχεδόν έτοιμοι με ένα σχέδιο που πρέπει να συμπληρωθεί από τις άλλες πλευρές. Μπαίνουμε σε μια συζήτηση για το τελικό κείμενο με το ΥΠ.ΠΟ. και την Περιφέρεια Κρήτης και πλέον ελπίζω ότι, αν ανταποκριθεί γρήγορα το ΥΠ.ΠΟ., θα είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να καταλήξουμε». 

Οι προτάσεις για τα ενετικά τείχη... και το εργοτάξιο της πλατείας Ελευθερίας 

* Τι προτείνετε για τα “αγκάθια” στα τείχη; Τη Βίγλα, τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Μαρτινέγκο και τη Σαμπιονάρα; 

«Για πρώτη φορά έγινε δεκτό ότι οι χώροι του αθλητισμού έχουν τη θέση τους στα τείχη και σε ό,τι αφορά τον Εργοτέλη και τον όμιλο αντισφαίρισης και έχει να κάνει με το ανοικτό πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζει η υπουργός το θέμα αυτό. Παραμένουν και έφυγε από τη συζήτηση το “προσωρινά”. Δεν πρέπει να φέρουμε σε αντίθεση την Ιστορία με την Αρχαιολογία και τη λειτουργία της πόλης. Τα τείχη συντροφεύουν την πόλη και στη σύγχρονη ιστορία. Θα προστατευθούν τα τείχη και θα έχουμε και τη χρήση που θα έχουμε και σήμερα. Θα γίνουν κάποιες μετατοπίσεις των χώρων, όπως στο τένις στα ανατολικά». 

* Η κλειστή στοά κάτω από το γήπεδο του Εργοτέλη; Τι γίνεται; 

«Αυτά θα πρέπει να εκτιμηθούν και δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Η γενική γραμμή είναι ότι θα ανοιχτούν οι στοές». 

* Για τη Βίγλα έχετε πρόταση; Θα μπορούσε η περιοχή να ανακηρυχθεί ως ένας παραδοσιακός οικισμός, όπως η Πλάκα στην Αθήνα; 

«Δεν είναι μέρος της προγραμματικής, αλλά αυτό στο οποίο παραμένουμε, ότι οι απαιτήσεις μαζικών κατεδαφίσεων που είχε ζητήσει το υπουργείο Πολιτισμού προφανώς δε θα έχουν συνέχεια και δε συζητούμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Περισσότερο στην κατεύθυνση των παραδοσιακών στοιχείων στις γειτονιές αυτές». 

* Για το Ηρώον έχει πρόβλεψη ως Δήμος; 

«Βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο και πρέπει να γίνει μια ρύθμιση ρεαλιστική, που να μη θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας. Είναι αντικείμενο ειδικότερης μελέτης και συνεννόησης. Αλλά γενικότερα έχουμε ζητήματα που αφορούν την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και έχουμε μια ενδιάμεση αναβάθμισή της και στο μέλλον να εφαρμοστούν μελέτες ευρύτερων περιοχών και με βάση τη μελέτη Γιαννούτσου». 

* Το εργοτάξιο στην πλατεία Ελευθερίας “τρέχει” κανονικά; 

«Οι εργασίες προχωρούν κανονικά. Αυτό που είναι επιτυχία, ότι κατέληξε θετικά η συνεννόηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για τοποθέτηση βυθιζόμενων (υπόγειων) κάδων στην πλατεία. Μπαίνουμε σιγά-σιγά στην παλιά πόλη με τους υπόγειους κάδους». 

* Οι στύλοι της πλατείας Ελευθερίας θα φύγουν τώρα; 

«Δεν υπάρχει πρόβλεψη σε αυτή τη φάση για την απομάκρυνσή τους. Στο υπό εκτέλεση έργο, η πρόβλεψη είναι ότι οι στύλοι παραμένουν». 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News