“Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια” για μικρά φράγματα στην Κρήτη, που παράλληλα με τον βασικό, αρδευτικό ή υδρευτικό σκοπό τους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως μια πολύτιμη... αντιπλημμυρική “ασπίδα προστασίας”;
Την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή διάσταση για μια νέα προσέγγιση και φιλοσοφία σε επίπεδο αντιπλημμυρικής θωράκισης για το νησί μας ανέδειξε η επίσκεψη και οι επαφές που είχαν εδώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, σε μια περιοδεία που επεφύλασσε... ειδήσεις για έργα υποδομής σε πολλές περιοχές του νομού Ηρακλείου.
Σημαντικές ήταν οι αναφορές για την κομβική, παραγωγική περιοχή της Μεσαράς, με σημεία αναφοράς το μεγάλο πρότζεκτ για την περίφημη Γεωργική Σχολή, όπως επίσης και τη σχολή κρεοπωλών, που θα εδρεύσει στα σφαγεία των Μοιρών.
Από τη Δημοτική Πινακοθήκη στην Τύλισο, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ένα “πακέτο” έργων συνολικού ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για τον Δήμο Μαλεβιζίου που αφορούν σε οδοποιία, βιολογικούς καθαρισμούς, δίκτυα ύδρευσης και γεωτρήσεις, ενώ στο “κάδρο” των συζητήσεων, σε επίπεδο δήμου Ηρακλείου, βρέθηκε η αξιοποίηση τμήματος της έκτασης των 55 στρεμμάτων στην περιοχή του Κατσαμπά, ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μια αξιοποίηση που σχεδιάζεται να έχει σύνθετο χαρακτήρα, συνδυάζοντας τόσο τις στεγαστικές ανάγκες υπηρεσιών του ίδιου του υπουργείου, όσο και τις πολύ μεγάλες σχολικές στεγαστικές ανάγκες του δήμου Ηρακλείου...
Οι κ.κ. Αυγενάκης και Τριαντόπουλος είχαν, επίσης, συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, εστιάζοντας στην πορεία υλοποίησης του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, που συμμετέχει και η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και στην περαιτέρω θωράκιση του νησιού.
Ο σωστός σχεδιασμός μικροφραγμάτων και αρδευτικών έργων μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως αντιπλημμυρικά έργα, επεσήμαναν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, σε κοινή ομιλία τους, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, με θέμα “Αγροτική Πολιτική - Κλιματική Κρίση και Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Η ιδιαιτερότητα της Κρήτης στην κλιματική κρίση
Σχετικά με την κλιματική κρίση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν έδινε σημασία στην κλιματική αλλαγή.
«Σήμερα βιώνουμε την αδιαφορία όλων, παγκοσμίως κατά τα προηγούμενα χρόνια», είπε. Και πρόσθεσε ότι η μόνη περίοδος που είχαν γίνει παρεμβάσεις με κατασκευή μικροφραγμάτων για έλεγχο του νερού ήταν η περίοδος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Είπε ότι θα εξετάσει την πρόταση του δημάρχου για προσωρινή σύνδεση - εάν είναι εφικτό - του φράγματος της Πλακιώτισσας με το υφιστάμενο δίκτυο.
Σημείωσε όμως ότι είναι καλό και χρήσιμο το φράγμα της Πλακιώτισσας, αλλά χρειάζονται και μικρότερες, ουσιαστικές παρεμβάσεις. «Άλλωστε, πολλά από τα μικροφράγματα και αρδευτικά μπορούν να λειτουργήσουν και ως αντιπλημμυρικά έργα», σημείωσε. Θύμισε δε ότι, μετά από 10 χρόνια, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τα 11,5 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις της Πλακιώτισσας. Ωστόσο, το έργο έχει ακόμα δύο στάδια: Η πλημμύριση της λεκάνης του φράγματος και το δίκτυο άρδευσης.
Αναφερόμενος στην ανάγκη ορθής διαχείρισης των υδάτων και στη σύσταση Ενιαίου Φορέα, είπε ότι «αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της HVA και στην Κρήτη, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και πολλών φορέων της περιοχής». Η διαφορά της Θεσσαλίας με την Κρήτη είναι ότι η Θεσσαλία είναι μια τεράστια λεκάνη, ενώ η Κρήτη πέντε. Την ίδια ώρα, στην Κρήτη έχουμε τη Σητεία Ιεράπετρα και τη νότια Μεσαρά να αντιμετωπίζουν φαινόμενα ερημοποίησης, ενώ ταυτόχρονα Χανιά, Ρέθυμνο και Χερσόνησος αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα.
«Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας. Νερό σημαίνει ζωή», είπε χαρακτηριστικά, ενώ προέτρεψε γεωργούς και κτηνοτρόφους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αντλήσουν χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν σχέση με αποθήκευση νερού.
Αποφάσεις για την Κρήτη
Αναφερόμενος στην ιστορική Σχολή Μεσαράς, είπε ότι θα είναι το μεγαλύτερο project στην Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών, καθώς θα αξιοποιηθούν προς όφελος των αγροτών τα 1.200 στρέμματα της Σχολής.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η σχολή κρεοπωλών θα εδρεύει στα Σφαγεία των Μοιρών. Είπε ακόμη ότι σχεδιάζεται σχολή τυροκομίας και στην Κρήτη, αλλά και ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η λειτουργία της “Διεπαγγελματική Γραβιέρα Κρήτης - ΠΟΠ”.
Χρ. Τριαντόπουλος: «Δίπλα στους πολίτες την ώρα της κρίσης»
«Οι νέες κλιματολογικές συνθήκες πλήττουν κυρίως τις χώρες της Μεσογείου, ωστόσο η κλιματική κρίση - όπως απέδειξαν και οι χθεσινές πλημμύρες στη Γερμανία - δεν έχει σύνορα. Βροχή ενός εξαμήνου πέφτει πλέον σε λίγες ώρες. Και δυστυχώς είναι φαινόμενα που επαναλαμβάνονται», είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, δείχνοντας το μέγεθος της κρίσης που βιώνουμε.
«Πρέπει να δίνουμε έμφαση στην πρόληψη», είπε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, «αλλά πρέπει να είμαστε δίπλα στους πολίτες και την ώρα της κρίσης. Αυτόν τον ρόλο εξυπηρετεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας». Μέσω της Κρατικής Αρωγής, όπως τόνισε, επιταχύναμε τον χρόνο των αποζημιώσεων. Η συνεργασία δε με την Αυτοδιοίκηση, εν προκειμένω στην Κρήτη με την Περιφέρεια, ωρίμασε σε ό,τι αφορά τη διαδικασία και στην ταχύτητα εφαρμογής του πλαισίου Κρατικής Αρωγής.
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο του έχει επιλέξει να βρίσκεται κοντά την Αυτοδιοίκηση και στους πολίτες. «Κάνουμε κάτι που δε γίνεται πουθενά στην Ευρώπη, που θεωρούν ότι όλοι πρέπει να έχουν ενταχθεί στην ιδιωτική ασφάλιση. Η φιλελεύθερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να βρίσκεται κοντά τους πολίτες που δοκιμάζονται».
«Το βάρος μας πρέπει να δίνεται στην πρόληψη. Με έργα και δράσεις επενδύουμε στην πρόληψη για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Έτσι θα ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των υποδομών και θα έχουμε λιγότερες απώλειες», είπε χαρακτηριστικά.
Μ. Κοκοσάλης: Έμφαση στα μικροφράγματα
Ο δήμαρχος Μανόλης Κοκοσάλης ζήτησε από τους υπουργούς να ολοκληρωθεί το φράγμα της Πλακιώτισσας. Επίσης, είπε μέχρι να ολοκληρωθούν τα δίκτυα, να εξεταστεί αν είναι εφικτό να συνδεθεί το φράγμα της Πλακιώτισσας με το υφιστάμενο δίκτυο, ενώ ευχαρίστησε τον Χρήστο Τριαντόπουλο για τις παρεμβάσεις του στο Αρκαλοχώρι και τους ζήτησε να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξη της περιοχής.
Ο δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος δίνει μεγάλη έμφαση στα μικροφράγματα, ως μέσον αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Τέλος, ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών στους σεισμόπληκτους, αλλά και να αποκατασταθούν οι χώροι λατρείας.
Στην εκδήλωσε μετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης, ο δήμαρχος Γόρτυνας Μιχάλης Κοκολάκης, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρης Ζερβός, η πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ Ειρήνη Χουδετσανάκη, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Προγραμματισμού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού Μάμας Σφακιανάκης, ο αντιδήμαρχος Ηλίας Επιτροπάκης, ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης, ο γ.γ. Κτηνοτροφικού Τομέα Ηρακλείου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα Δήμου Φαιστού Εμμανουήλ Μαλεφιτσάκης, ο πρόεδρος αποσταγματοποιών Τάσος Βρέντζος, ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πύργου Άγγελος Μιχαλάκης και ο πρόεδρος ΔΕΕΠ Ηρακλείου της Ν.Δ. Βαγγέλης Καρκανάκης.
Έργα 1,2 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Μαλεβιζίου
Τη χρηματοδότηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ στον Δήμο Μαλεβιζίου ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, στη διάρκεια της εκδήλωσης “Αγροτική Πολιτική - Κλιματική Κρίση και Ευρωπαϊκή Ένωση”, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Μαλεβιζίου στη Δημοτική Πινακοθήκη στην Τύλισο.
Ο κ. Μποκέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που έχει κάνει η δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, με σειρά μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη για αντιπλημμυρικά έργα, φράγματα ανάσχεσης, καθώς και παρεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για τη θωράκιση του δήμου και την προστασία των πολιτών.
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου σημείωσε ότι η άναρχη τουριστική ανάπτυξη στηρίχθηκε σε ελλιπείς υποδομές και έκανε αναφορά στις φυσικές καταστροφές στην Αγία Πελαγία και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στα έργα που πρέπει να γίνουν για να ενισχυθούν οι υποδομές. Σημείωσε ότι οι ανάγκες της περιοχής σε άρδευση είναι σημαντικές και ζήτησε να εξεταστούν οι δυνατότητες για άρδευση από τον Αλμυρό ποταμό.
Επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή, αλλά και την ένταξη έργων στο πρόγραμμα Αλιείας. Ζήτησε, επίσης, τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ στη δημιουργία ενός αγροκτήματος στο Μαλεβίζι, μέσα από τη λειτουργία του οποίου θα στηριχθεί και ο πρωτογενής τομέας. Τέλος, ζήτησε τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ και στην ενεργειακή κοινότητα που δημιουργείται στην περιοχή, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που άμεσα μπορούν να υλοποιηθούν στο Μαλεβίζι με βάση τις ώριμες μελέτες που έχουν εκπονηθεί από τον Δήμο.
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξήρε την πρόβλεψη του Δήμου, μέσα από τα κονδύλια που δόθηκαν για την αποκατάσταση των επιπτώσεων των πλημμυρών του, να προχωρήσει σε σειρά μελετών για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών αυτών. Μάλιστα, ο Χρήστος Τριαντόπουλος δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση των έργων αυτών, με την ολοκλήρωση των μελετών.
Τα έργα που ανακοινώθηκε πως θα χρηματοδοτηθούν και μπορούν άμεσα με την ένταξή τους να δημοπρατηθούν καθώς έχουν ώριμες μελέτες με όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις είναι:
- Η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη Ροδιά.
- Η αποκατάσταση, η βελτίωση και η ενίσχυση του βιολογικού καθαρισμού στον Κρουσώνα.
- Η δημιουργία νέας γεώτρησης στην Τύλισο.
- Έργα αγροτικής οδοποιίας, καθώς και
- Η ολοκλήρωση των μελετών για το φράγμα του Βαρσαμά».
Στο “μικροσκόπιο” η αξιοποίηση των εκτάσεων στον Κατσαμπά
Συνάντηση εργασίας για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο γραφείο του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και των γενικών γραμματέων του ΥΠΑΑΤ Γιώργου Στρατάκου και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρου Καμπούρη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός έθεσε στο τραπέζι καίρια θέματα που εντάσσονται στον σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής, όπως η αποκατάσταση σχολικών και δημοτικών κτηρίων που έχουν πληγεί από τον σεισμό του 2021 και η αξιοποίηση τμήματος της έκτασης των 55 στρεμμάτων στην περιοχή του Κατσαμπά που ανήκει στο ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με τη δηλωμένη πρόθεση του υπουργού.
Η συζήτηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη για τον τρόπο χρήσης τόσο από την πλευρά του υπουργείου όσο και από τον Δήμο της έκτασης για τη στέγαση υπηρεσιών του υπουργείου, όσο και από τον Δήμο τμήματος αυτής για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, όπως προβλέπεται και από το Σχέδιο Πόλης, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, σε συνέχεια της επίσκεψης πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή.
«Πήγαμε ένα βήμα παραπέρα τη συζήτηση που έχουμε ξεκινήσει για τις εκτάσεις ιδιοκτησίας του υπουργείου στον Κατσαμπά, για την οποία ο κ. Αυγενάκης έχει εκφράσει την πρόθεση εν μέρει να χρησιμοποιηθούν με ένα πολύ ορθολογικό τρόπο για τη στέγαση υπηρεσιών και άλλων αναγκών του υπουργείου και το υπόλοιπο τμήμα να αποδοθεί σε δημόσια χρήση, εξέλιξη που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Δήμο Ηρακλείου, σε αυτή ειδικά την περιοχή του Κατσαμπά που έχει πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες. Εκεί, με βάση και το σχέδιο πόλης, προβλέπεται και η δημιουργία σχολείων, συνεπώς συνεχίζουμε στη βάση αυτή, συγκεκριμενοποιώντας τα ακίνητα και τις χρήσεις που μπορούν να τους αποδοθούν», επεσήμανε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.
Όσον αφορά στην έκταση στον Κατσαμπά, ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες η πρωτοβουλία του υπουργείου σε συνεννόηση με τη δημοτική Αρχή, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια και να εξευρεθούν τρόποι σωστής αξιοποίησης μιας μεγάλης ακίνητης περιουσίας του υπουργείου.
«Είναι μια εγκατάσταση που θα φιλοξενήσει όλες τις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου. Παράλληλα όμως παραμένουν αρκετές επιφάνειες και εκτάσεις αναξιοποίητες και προς αυτήν την κατεύθυνση συζητάμε με τη δημοτική Αρχή και με τον δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό, γιατί υπάρχει σχεδιασμός και για ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων, άρα πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις. Ο σχεδιασμός οργανωμένα, μεθοδικά, σε συνεννόηση πάντα με τη δημοτική Αρχή και τον σχεδιασμό και το όραμα που έχει για τα θέματα αυτά», σημείωσε ο υπουργός.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ο Ανδρουλάκης θέλει να παραιτηθώ επειδή πείραξα τη σαπίλα;»
«Κανένας δεν πίστευε ότι ένας “αμαρτωλός” ΟΠΕΚΕΠΕ θα κατάφερνε να πληρώσει κανονικά», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ χαρακτήρισε ανήθικη την τακτική της δέσμευσης ΑΦΜ μέσα από ανώνυμες καταγγελίες, αλλά κυρίως χωρίς να έχει δοθεί ποτέ η δυνατότητα στους καταγγελλόμενους να απολογηθούν και να δώσουν εξηγήσεις.
Μετά από εντολή του, τα 16.500 ΑΦΜ ελέγχονται ένα προς ένα και τόνισε ότι 800 εστάλησαν ήδη στον εισαγγελέα και περίπου 7.000 αποδεσμεύτηκαν και πληρώθηκαν κανονικά.
Είπε, επίσης, ότι ενώ το ΥΠΑΑΤ είχε ζητήσει συγκεκριμένες διορθώσεις, η προηγούμενη διοίκηση δεν το έπραξε. Αποτέλεσμα ήταν να παρέμβει η Ε.Ε. και να αναθέσει την εποπτεία του έργου του ΟΠΕΚΕΠΕ στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
«Ο Ανδρουλάκης ζήτησε να παραιτηθώ για αμαρτίες που έσκασαν στα δικά μου χέρια. Επειδή πείραξα “σαπισμένες” καταστάσεις; Προσωπικά δεσμεύομαι ότι δε θα σταματήσω να κάνω τη δουλειά μου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καθαρίσει. Και ότι οι πληρωμές που έχουν προγραμματιστεί θα δοθούν κανονικά. Δε θα καθυστερήσουν ούτε μία μέρα. Αλλά ο κ. Ανδρουλάκης δεν ξέρει ότι τους πολιτικούς τους παραιτεί ο λαός με την ψήφο του; Ενίοτε, όμως, τους παραιτούν και οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι και ξέρει αυτός τι εννοώ»...
Κανείς ανασφάλιστος στον ΕΛΓΑ
Για τον ΕΛΓΑ, ο κ. Αυγενάκης είπε ότι τα πράγματα αλλάζουν μετά από 25 χρόνια. Ήδη από προχθές ξεκίνησε η πρώτη φάση διαβούλευσης, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις μέχρι να έρθει ο Κανονισμός στη Βουλή για να ψηφιστεί. Όπως είπε, στον νέο κανονισμό όλοι οι παραγωγοί θα είναι ασφαλισμένοι. Θα υπάρχουν δύο επίπεδα: Η υποχρεωτική και η προαιρετική, κατά την οποία ο ασφαλισμένος θα επιλέγει κινδύνους που θα ασφαλιστεί.
«- Θα δώσουμε κίνητρα στους νέους αγρότες για περαιτέρω ασφάλισης.
- Επεκτείνουμε το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας.
- Προχωρούμε στην ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ, όπου ο εκτιμητής θα έχει τη δυνατότητα να κάνει την εκτίμησή του μέσα στο χωράφι χωρίς καθυστερήσεις και με διαφάνεια».