Καλοκαιρινός Αλέξης

Όλα ανοιχτά για νέο δάνειο στον Δήμο Ηρακλείου - Αποκαλυπτική συνέντευξη Αλέξη Καλοκαιρινού στο neakriti.gr για αεροδρόμιο, ΒΟΑΚ, απορρίμματα (α' μέρος)

Ηράκλειο
Όλα ανοιχτά για νέο δάνειο στον Δήμο Ηρακλείου - Αποκαλυπτική συνέντευξη Αλέξη Καλοκαιρινού στο neakriti.gr για αεροδρόμιο, ΒΟΑΚ, απορρίμματα (α' μέρος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν έλυσε ο Δήμος το οικονομικό πρόβλημα... Όλα είναι ανοικτά», τόνισε στη συνέντευξή του στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο δήμαρχος Ηρακλείου

Την πρώτη μεγάλη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τα μείζονα ζητήματα του Δήμου Ηρακλείου παραχώρησε ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr. Η συνέντευξη θα δημοσιευθεί αυτούσια σε δύο θεματικά μέρη (σήμερα 20/5 το α’ μέρος και αύριο Τρίτη 21/5 το β’ μέρος), πρώτα στην έντυπη εφημερίδα αλλά και στο neakriti.gr. 

Ο κ. Καλοκαιρινός, χωρίς φόβο και πάθος, μίλησε για το δάνειο που αναγκάστηκε να λάβει η δημοτική Αρχή, καθώς, όπως αποκάλυψε, μέσα στο 2024 θα έφτανε ο Δήμος σε στάση πληρωμών αν δεν είχε συναφθεί η συμφωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τα 27 εκατ. ευρώ, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και τη λήψη νέου δανείου το 2025, αν αυτό χρειαστεί. 

«Δεν μπορεί να αποκλεισθεί... Δε λύσαμε το οικονομικό πρόβλημά μας» ήταν η απάντησή του, λέγοντας ωστόσο ότι δε θα δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στην πόλη για να γίνει έργο. Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχεται από την παράταξη της Μαρίας Καναβάκη, είπε ότι «οι υπαίτιοι που έφεραν σε αυτήν την κατάσταση τον Δήμο Ηρακλείου θα πρέπει να μιλούν πιο χαμηλόφωνα», προσθέτοντας ότι, αν χρειαστεί, θα γίνει και διαχειριστικός έλεγχος, ωστόσο ως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις που να το επιβάλλουν. 

Καλοκαιρινός - Συμβουλάκης
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού στον δημοσιογράφο Λευτέρη Συμβουλάκη για το neakriti.gr και την έντυπη Νέα Κρήτη που κυκλοφόρησε στις 20 Μαΐου 2024

Ο κ. Καλοκαιρινός εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε ΤΑΙΠΕΔ και ΥΠ.ΕΝ. να αποφασίσουν μόνοι για την τύχη του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”, προαναγγέλλοντας σύντομα συνάντηση για την έναρξη της δημόσιας συζήτησης, λέγοντας ότι θα μπορούσε η περιοχή να γίνει και τράπεζα γης, προκειμένου να αποσυμφορηθούν άλλες περιοχές. 

Τέλος, ο κ. Καλοκαιρινός υπεραμύνθηκε της προσφυγής του Δήμου Ηρακλείου στο ΣτΕ για τον νέο ΒΟΑΚ, λέγοντας ότι επιθυμεί τη νότια παράκαμψη, αλλά σε αυτή τη φάση θέλει να κερδίσει η πόλη με συμπληρωματική σύμβαση τα μέγιστα συνοδά έργα, τάχθηκε κατά του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων ως πρωτεύουσα επιλογή στη διαχείριση, ενώ εκτιμά ότι τα δυτικά Καμίνια θα είναι η περιοχή που θα αποκτήσει σχέδιο πόλης εντός της θητείας του! 

* Τώρα που κλείσατε τον προϋπολογισμό, ποιες είναι οι προτεραιότητες και το στοίχημα για τον πολίτη; 

«Όλη η θητεία θα έχει το στίγμα των πρωτοβουλιών και της προσπάθειάς μας. Θεωρώ ότι απαιτείται η μέγιστη προσπάθεια σε όλη τη διάρκεια της θητείας. Δεν είμαστε σε ανάπαυλα. Έχουμε πάρει ανάσα από πλευρά οικονομική, έχουμε σταθεροποιήσει το έδαφος και έχουμε ένα σημείο αναφοράς που σηματοδοτεί την πορεία στο μέλλον είναι δεδομένο». 

* Προφανώς το δάνειο είναι επιτακτική ανάγκη για να τηρηθούν συμβάσεις ασφαλτόστρωσης και να γίνει έργο στην πόλη. Χρειάζονται τα 2/3 του δανείου για το έργο αυτό. Έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα; 

«Δεν υπήρξε παύση ποτέ. Το πρόγραμμα οδοποιίας έχει ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις και προχωρούν κανονικά. Αυτό το οποίο εμείς έχουμε ολοκληρώσει είναι η προτεραιοποίηση των έργων για τις περιοχές που θα γίνουν και με ποια σειρά θα γίνουν ανά δημοτική ενότητα και ανά δημοτικό διαμέρισμα. Το πρόγραμμα αυτό το συναρτούμε με διανοίξεις που θα γίνουν. Η παράταση της δέσμης των συμβάσεων κατά ένα χρόνο απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτές έληγαν τον Μάιο και το προσεχές διάστημα του 2024. Δώσαμε 12μηνη παράταση και επιδιώκουμε στο διάστημα αυτό να έχουν εκτελεστεί τα προγραμματισμένα έργα. Επειδή ακούστηκε ότι η παράταση αποτελεί δικαίωση όσων υποστήριζαν ότι δεν έπρεπε να πάρουμε δάνειο, θέλω να πω ότι όσοι το ισχυρίζονται αυτό είτε αγνοούν την πραγματικότητα, είτε προσποιούνται άγνοια. Διότι κανένας δε θα μπορούσε να περιμένει ότι τα έργα αυτά, και τα οποία αποτέλεσαν τον πυρήνα για το δάνειο, θα παραδίδονταν εντός των επόμενων εβδομάδων. Γι’ αυτό πήραμε το δάνειο. Η παράταση ήταν επιβεβλημένη. Και απορώ αυτοί που υψώνουν τους τόνους, γιατί είναι οι ίδιοι που οδήγησαν τον Δήμο σε αδιέξοδο. Θα έπρεπε τουλάχιστον να μιλούν χαμηλόφωνα. Για την κατάσταση υπαίτιοι είναι οι ίδιοι με αυτόν τον ανεύθυνο και δημαγωγικό τρόπο. 

Τη συζήτηση την κάνουμε με στοιχεία και θέλω να πω ότι επιδιώκουμε την ελάχιστη δυνατή παράταση για να εκτελέσουμε το έργο». 

* Αν δεν παίρνατε δάνειο; 

«Η άλλη λύση ήταν να μην πάρουμε δάνειο. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος θα είχε οδηγηθεί την επόμενη ημέρα σε οικονομική ασφυξία για τις βασικές του λειτουργίες. Θα έφτανε σε σημείο να είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να πληρώσει μισθοδοσίες. Θα ήταν μπροστά στο φάσμα της στάσης πληρωμών εντός του έτους. Αυτό είναι απολύτως καθαρό. Και ενώ ο Δήμος θα βρισκόταν στο χείλος της στάσης πληρωμών, θα εκτελούσε ποιο τεχνικό έργο; Ποια ήταν η εναλλακτική; Να λύσουμε τις συμβάσεις και να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο σε δικαστικές περιπέτειες ή να κλοτσήσουμε το τενεκάκι στο μέλλον με μικρές εκτελέσεις και διαρκείς αναθεωρήσεις και σε ποιο κόστος; Πολλαπλάσιο του δανεισμού».

* Για τους υπαίτιους έχετε σκεφτεί αν θα έπρεπε να προχωρήσετε σε διαχειριστικό έλεγχο; 

«Από την εικόνα που έχουμε δεν τίθενται θέματα όπως αυτά. Η προτεραιότητα η δική μου είναι να ξεκολλήσουμε τον Δήμο και να αρχίσει να κινείται. Από εκεί και πέρα, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ζητήματα που χρειάζονται διερεύνηση, θα διερευνηθούν. Αλλά δεν έχω ενδείξεις ότι έχουμε ζητήματα τέτοια». 

* Απλά σκεπτόμενος θα έλεγε κάποιος ότι, αν δαπανηθούν τα 2/3 για τις συμβάσεις ασφαλτοστρώσεων, του χρόνου θα πρέπει να αναζήτησε νέους πόρους ή και δεύτερο δάνειο, ίσως αναπτυξιακό; 

«Δε λύσαμε το πρόβλημά μας. Ο Δήμος δεν έλυσε το οικονομικό του πρόβλημα. Σταθεροποίησε το έδαφος, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα. Για εμάς είναι προτεραιότητα να λειτουργήσει ο Δήμος, έτσι ώστε να εξασφαλίσει έσοδα και από εκεί και πέρα πώς θα πορευτούμε με τις πηγές χρηματοδότησης παραμένει ανοικτό. Προτεραιότητά μας είναι να γίνουμε πιο δυνατοί σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτούμενα προγράμματά μας και υπάρχουν ευκαιρίες να αξιοποιήσουμε. Θα κινηθούμε με τόλμη και δυναμισμό. Πιστεύω ότι με την αξιοποίηση αυτών των εργαλείων θα έχουμε ανάπτυξη, χωρίς να συζητάμε για άλλου τύπου χρηματοδότηση.

Πάντως, δεν αποκλείεται ένα δεύτερο δάνειο, ίσως αναπτυξιακό...;

Απαντήσεις για όλα έδωσε σε συνέντευξή του στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο Αλέξης Καλοκαιρινός

Είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλεισθεί, αλλά για οποιαδήποτε κίνηση θα συνεκτιμηθεί η συνολική εικόνα και προφανέστατα δεν πρόκειται να δημιουργήσει η δημοτική Αρχή υποχρεώσεις που δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η δική μας οπτική δεν είναι να κάνουμε έργο σήμερα και να αντιμετωπίσει η πόλη προβλήματα στο μέλλον. Θα εξασφαλίσουμε τη συνολική βιωσιμότητα». 

* Πάνω από μια 20ετία δεν έχουμε θεσμοθετημένο σχέδιο πόλης. Έχετε ένα στοίχημα γι’ αυτή τη θητεία; 

«Ήδη η μελέτη για τα δυτικά Καμίνια έχει ολοκληρωθεί και έρχεται. Αν είχαμε βάλει στοίχημα μόνο για μία, θα είχαμε κερδίσει. Έχουμε όμως πολλές που λιμνάζουν, άλλες δεν εκτελούνται ή δεν έχουν καν ξεκινήσει και το Τοπικό Πολεοδομικό είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία, γιατί είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο θα προτεραιοποιήσουμε τις μελέτες μας από ’δω και πέρα. Ορίζει τις γενικής χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, τα όρια των οικισμών και ρυθμίζει μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως συγκοινωνία και κυκλοφορία. Οι πολεοδομικές μελέτες είναι εξαιρετικά αργόσυρτες. 
Πρέπει να ενταχθούν και οι διεκδικήσεις μας για τη μείζονα περιοχή του αεροδρομίου και δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να λέμε το παλιό αεροδρόμιο, όπως έλεγαν το Ελληνικό για πολλά χρόνια. Έχει καταστεί σαφές και θα γίνει πιο σαφές το επόμενο διάστημα ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα ασκήσει όλα του τα δικαιώματα και είναι διπλά: Είναι η υποχρέωση της αρμοδιότητας ως Δήμος στην περιοχή του οποίου λαμβάνονται αποφάσεις για μια πολύ μεγάλη περιοχή, και το δεύτερο είναι ότι είναι ιδιοκτήτης κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος. Είναι συνιδιοκτήτης κατά τα 11/30 της έκτασης αυτής. Δε θα ληφθούν αποφάσεις χωρίς τη συμφωνία και τη συνδιαμόρφωση από τον Δήμο Ηρακλείου». 

* Η μελέτη για το παλιό αεροδρόμιο “τρέχει” και από ποιους; Είχατε μιλήσει προεκλογικά για κοινωνική κατοικία στην περιοχή. Αυτό έχει προταθεί; 

«Στις δικές μας τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο κατάλληλο πλαίσιο που είναι ανενεργό αυτή τη στιγμή. Σύντομα θα μιλήσουμε δημόσια. Αυτό το οποίο πρόκειται να γίνει σύντομα είναι μια συνάντηση με το ΤΑΙΠΕΔ για την ενεργοποίηση αυτής της συζήτησης και εδώ εμπλέκεται και το ΥΠ.ΕΝ., με το οποίο θα γίνει αυτή η συζήτηση. Στις παραμέτρους για την αξιοποίηση είχαμε βάλει και την οικιστική παράμετρο, μέρος της οποίας είναι και η κοινωνική κατοικία αλλά και η διπλή ανάπλαση. Δηλαδή να ανακτήσουμε δημόσιο χώρο στον υφιστάμενο πολεοδομικό ιστό και μεταφέροντας ιδιοκτησία σε πολύ οροιοθετημένες περιοχές της έκτασης. Είναι σαφές ότι αυτός ο χώρος πρέπει να έχει πολύ πράσινο». 

* Θα λειτουργήσει δηλαδή και ως τράπεζα γης για να απελευθερωθούν άλλες περιοχές; 

«Αυτό που μπαίνει στη συζήτηση, αλλά θα πρέπει ασφαλώς να γίνει είναι να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος και πάρκου αναψυχής και άθλησης. Υπήρχε ένα σχέδιο Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Είναι μια βάση συζήτησης, αλλά εμείς επιδιώκουμε να θέσουμε νέους όρους στη συζήτηση». 

Προσφυγή στο ΣτΕ: «Ανυποχώρητοι για τον ΒΟΑΚ» 

* Για το θέμα του ΒΟΑΚ. Δεν αφήνετε στην τύχη της την προσφυγή στο ΣτΕ. Σωστά; 

«Θα ενισχύσουμε τα επιχειρήματά μας και θα εκμεταλλευτούμε τον χρόνο της αναβολής. Υπάρχουν νομικής φύσης επιχειρήματα, αλλά και από ουσιαστικής πλευράς. Η συνολική μας τοποθέτηση είναι ότι η διχοτόμηση της πόλης, που θα βαθύνει δραματικά με έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο που δεν προβλέπει τις επιπτώσεις στον αστικό ιστό, θα πρέπει να ανατραπεί. Η φιλοδοξία μας θα ήταν να μετατρέψουμε αυτή τη διαδικασία σε ευκαιρία για να βελτιώσουμε τα πράγματα και στην υφιστάμενη κατάσταση.

Επειδή γίνεται ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, θα πρέπει να αποκτήσει η πόλη καλύτερες εξυπηρετήσεις για τη σύνδεσή της από αυτές που είχε πριν. Είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουμε. Είναι εξαιρετικά ζωτικό για το Ηράκλειο και θα φανούμε ανυποχώρητοι, και η ένταση με την οποία εκφραζόμαστε βρίσκει απήχηση. Θέλουμε τη νότια παράκαμψη, αλλά είναι μακροπρόθεσμο, δεν το θέτουμε ως όρο για την εκτέλεση αυτού του μεγάλου έργου. Δεν τίθεται θέμα να μπλοκάρουμε το έργο και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε, αλλά η επιδίωξη να έχουμε το μέγιστο των συνοδών έργων με συμπληρωματική σύμβαση στην κύρια σύμβαση που θα υπογραφεί είναι για μας απόλυτη προϋπόθεση». 

Ο δήμαρχος Ηρακλείου αποκαλύπτει ότι χωρίς το δάνειο θα είχαμε στάση πληρωμών το 2024, δεν απέκλεισε νέο δάνειο, ενώ σθεναρά θα δώσει μάχη για την αξιοποίηση του αεροδρομίου και την προσφυγή στο ΣτΕ για τον ΒΟΑΚ

Ενετικά τείχη, Τοπικό Πολεοδομικό και απορρίμματα οι προτεραιότητες

* Τις προτεραιότητες που ιεραρχείτε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για το 2024 και το 2025 μπορείτε να τις πείτε; 

«Χρονικά αυτή τη στιγμή η ολοκλήρωση και κατάληξη της προγραμματικής συμφωνίας για τα ενετικά τείχη είναι μια από τις μεγάλες προτεραιότητες. Μεγαλύτερη είναι η ομαλή εξέλιξη των τεχνικών έργων, ο λόγος για τον οποίο χρειάστηκε δανεισμό ο Δήμος Ηρακλείου και να εκτελεστούν με σωστό τρόπο και να έχουν μέγιστη απόδοση για τον δημότη. 

Ένα επίσης θέμα είναι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την πόλη του Ηρακλείου και ο Δήμος θα πρέπει να συμμετάσχει καθοριστικά και έχει να κάνει με τη φυσιογνωμία της πόλης την επόμενη ημέρα. Δε θέτω ιεραρχικά τα θέματα, αλλά από την πλευρά των χρονικών προτεραιοτήτων. 
Το θέμα της καθαριότητας είναι ένα διαρκές ζήτημα και το αντιμετωπίζουμε από τη μικροκλίμακα της συλλογής απορριμμάτων μέχρι και την πολύ μεγάλη κλίμακα της συνολικής Κυκλικής Οικονομίας. 
Υπάρχει μια δέσμη ζητημάτων, δηλαδή πώς ξεκινάει η αποκομιδή βιοαποβλήτων, πώς συνεχίζουμε τη λειτουργία του ΚΔΑΥ μέχρι πώς προχωράμε συνολικά στο πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, που αφορά στη μετατροπή της Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων σε μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Και εκεί είχαμε ζητήματα που έχουμε απεμπλέξει από “γρανάζια” γραφειοκρατικά». 

* Ποντάρετε στο θέμα των απορριμμάτων στη διαλογή στην πηγή. Όμως το υπουργείο έχει βάλει ζήτημα εργοστασίου. Εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας. Είστε υπέρ ή κατά;  

«Δεν είναι όμως μέρος του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Ο δικός μας σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την καύση και ανάκτηση ενέργειας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων, αλλά αυτό δεν είναι ζήτημα που περιλαμβάνεται στα δεδομένα μας. Πηγαίνουμε στη μέγιστη επεξεργασία των απορριμμάτων, ώστε ένα ελάχιστο ποσοστό να καταλήγει σε ταφή. Μπορεί αυτό να συναρθρωθεί με ένα σχέδιο, ώστε το τελευταίο υπόλειμμα να πηγαίνει σε καύση. Αυτό όταν θα τεθεί ως σχέδιο θα εκτιμηθεί. Θα ήταν αντιφατικό όμως να οδηγηθούμε σε μονάδες καύσης, οι οποίες για την ίδια τη βιωσιμότητά τους θα χρειάζονται πολύ υλικό, ενώ πάμε να ελαχιστοποιήσουμε τον όγκο. Είναι διαφορετικές φιλοσοφίες όπως στο Όσλο, που περιλαμβάνει καύση κατά προτεραιότητα, όμως όλες μας οι επενδύσεις έχουν γίνει για την ελαχιστοποίηση του υπολείμματος. Για μονάδα καύσης θα είναι συμπληρωματικό και θα είναι ο τελευταίος κύκλος μιας μεγάλης αλυσίδας. Αν προέκυπτε ένα θηριώδες εργοστάσιο καύσης μετά τη μετατροπή των μονάδων, αυτό θα ήταν οικονομικός παραλογισμός και παραλογισμός σχεδιασμού». 

* Για την ενιαιοποίηση του φορέα των απορριμμάτων; 

«Υπάρχουν δύο ΦΟΔΙΣΑ, όμως το σχέδιο είναι η ενοποίηση υπό τον ΕΣΔΑΚ και παραμένει η ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά. Προς τα εκεί πηγαίνουμε». 

* Για τον φορέα του νερού;

«Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το πώς θα γίνει η διαχείριση των υδάτων και του αντικειμένου ύδρευσης-αποχέτευσης. Υπάρχει μια πρόθεση να είναι πάνω από το επίπεδο Δήμων, ίσως σε επίπεδο Περιφερειών ή Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ωριμότητα σε αυτή τη συζήτηση και ενδεχομένως μέσα στο 2024 θα ξεκαθαρίσει. Υπάρχει και ένα ζήτημα με τα περιουσιακά στοιχεία των Δημοτικών Επιχειρήσεων και ο Δήμος θα πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντά του». 
 

Αύριο Τρίτη το β' μέρος 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News