Μουζάς Ιωάννης, αλκοόλ

Λιγότερο αλκοόλ, καλύτερη ζωή - Τι λέει ο καθηγητής Ιωάννης Μουζάς για τις συνέπειες της κατάχρησης (ηχητικό)

Ηράκλειο
Λιγότερο αλκοόλ, καλύτερη ζωή - Τι λέει ο καθηγητής Ιωάννης Μουζάς για τις συνέπειες της κατάχρησης (ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενημερωτικές εκδηλώσεις πρόληψης, αρχής γενομένης από σήμερα, πραγματοποιούνται και φέτος σε όλη την Κρήτη

Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης για το αλκοόλ με τίτλο “Άνοιξη της πρόληψης” και κεντρικό μήνυμα “Λιγότερο αλκοόλ... καλύτερη ζωή” διοργανώνονται από σήμερα Σάββατο έως και το Σάββατο 1 Ιουνίου σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Μοίρες και Ασήμι από το Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης, τον Σύλλογο Στήριξης Ατόμων με Προβλήματα από το Αλκοόλ “Η Επιστροφή”, τις Κοινότητες Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ-ΚΟΠΑ Κρήτης, το Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, το Αλκοολογικό Ιατρείο του ΠΑΓΝΗ και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και των Δήμων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Γόρτυνας και Φαιστού. 

Την αξία της πρόληψης, της παιδείας, της ενημέρωσης για τις συνέπειες της χρήσης αλκοόλ επεσήμανε στο Ράδιο 98,4 ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Μουζάς, καθώς αποτελεί τον έβδομο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρίες παγκοσμίως κι είναι αιτιολογικός παράγοντας για πάνω από 200 ασθένειες, για ψυχιατρικές και συμπεριφορικές διαταραχές. 

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στις συνέπειες της χρήσης αλκοόλ από εγκύους και ανήλικους. 

Οι ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις “Άνοιξη της πρόληψης” διοργανώνονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 2005, με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας, και αποτελούν θεσμό, προσελκύοντας όλο και περισσότερους συμμετέχοντες, εθελοντές, συλλόγους και φορείς. 

Το αλκοόλ, εκτός από τα παραπάνω, αποτελεί αιτία θανάτων και αναπηριών από τροχαία ατυχήματα, τραύματα και επεισόδια βίας. Εκτός από τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους, την απόδοση στην εργασία και μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές συμπεριφορές, παραμέληση ευθυνών και ρόλων, βίαιες και κακοποιητικές τάσεις έως και θανατηφόρα δυστυχήματα. 

«Μέσα από την ενημέρωση των ενεργών πολιτών στα θέματα κατανάλωσης αλκοόλ και τη συνειδητοποίηση των προβλημάτων που σχετίζονται με αυτήν, μπορούν οι ίδιοι οι πολίτες να πραγματοποιήσουν μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους», ανέφερε ο Γιάννης Μουζάς.

Στο πρόγραμμα των ενημερωτικών εκδηλώσεων περιλαμβάνονται: 

- Σήμερα Σάββατο και ώρα 11 π.μ., στο πάρκο Γεωργιάδη, δράση φιλαναγνωσίας του βιβλίου “Ο Μάγος Πι - Νο” με επιτόπια δραματοποίηση και παιχνίδια ρόλων από τα παιδιά. 
Εμψυχώτρια: Ευαγγελία Ορφανουδάκη, παιδαγωγός-αφηγήτρια. 

- Τετάρτη 22 Μαΐου, ώρα έναρξης 8:30 π.μ., Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Επιμόρφωσης Επαγγελματιών Υγείας, Πρόγραμμα Πρόληψης με θέμα “Αλκοόλ και νέοι”. 
Θα πραγματοποιηθεί υβριδικά και διά ζώσης στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης (αίθουσα συσκέψεων για τους επαγγελματίες Υγείας της Κρήτης). 

- Πέμπτη 23 Μαΐου και ώρα 6:30 έως 8:30 μ.μ., στην αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπής Ρεθύμνου, ενημερωτική συνάντηση με θέμα “Τι πρέπει να γνωρίζω για το αλκοόλ”. 

- Σάββατο 25 Μαΐου και ώρα 11 π.μ., στο πάρκο Γεωργιάδη, συναυλία με το μουσικό σχήμα της Βαγγελιώς Φασουλάκη. 

- Δευτέρα 27 Μαΐου και ώρα 6 μ.μ., στο δημοτικό κατάστημα Ασημίου, Δημοτική Ενότητα Κόφινα Δήμου Γόρτυνας, ενημερωτική εκδήλωση για το αλκοόλ: 

1. “Παραβατική συμπεριφορά κατά τη χρήση του οδικού δικτύου στην εφηβεία, ο ρόλος του γονέα στη διαχείριση της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς των εφήβων με έμφαση σε ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς και κατανάλωσης αλκοόλ κατά την οδήγηση”. 
2. Δύο σταθμοί βιωματικής εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ. 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία με τους εξειδικευμένους συνεργάτες του εργαστηρίου να κατανοήσει τους παράγοντες που επιδρούν στην ασφαλή μετακίνηση, καθώς και να βιώσει τους οδικούς κινδύνους σε ένα ασφαλές περιβάλλον με προσομοιωτή ανατροπής οχήματος και γυαλιά προσομοίωσης μέθης (σε εξωτερικό χώρο) 

- Τετάρτη 29 Μαΐου και ώρα 6:30 μ.μ., στο Πολύκεντρο Μοιρών, ενημερωτική εκδήλωση στον Δήμο Φαιστού με θέμα “Τι πρέπει να γνωρίζω για το αλκοόλ”. 
Παράλληλα, σε εξωτερικό χώρο θα γίνει προσομοίωση μέθης από το πρόγραμμα Πρόληψης Τροχαίων μετά από χρήση αλκοόλ της ΠΡΟΤΕΚΤΑ Ηρακλείου. 

- Σάββατο 1 Ιουνίου και ώρα 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ημερίδα από υγειονομικούς του Δικτύου Αλκοολογίας Κρήτης που απευθύνεται στο γενικό κοινό, με θέμα “Τα προβλήματα από το αλκοόλ και η σύγχρονη αντιμετώπισή τους”. 

Προβολή της ταινίας “Καπετάν Μιχάλης”, χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης, σε χρόνο και τόπο που θα ανακοινωθεί. 
Χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων είναι η “ΚΡΗΤΗ TV”, το Ράδιο 98,4, η “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News