Αρκαλοχώρι - Arkaloxori - Seismos

Σεισμόπληκτοι: Με καθυστέρηση ήρθε η υπόσχεση για το Αρκαλοχώρι - Τώρα "τρέχουν" για λύσεις (vid)

ακρόαση άρθρου
Ηράκλειο
Σεισμόπληκτοι: Με καθυστέρηση ήρθε η υπόσχεση για το Αρκαλοχώρι - Τώρα "τρέχουν" για λύσεις (vid)
Επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών εξήγγειλαν Τριαντόπουλος και Αυγενάκης στον σεισμοπαθή Δήμο Μινώα

 Αφού πέρασαν δύο χρόνια και δέκα μήνες από τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και τις βαθιές πληγές που προκάλεσε, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών, καθώς η αρμόδια υπηρεσία, το ΤΑΕΦΚ, που ασχολείται με την αποκατάσταση του Αρκαλοχωρίου, θα ενισχυθεί άμεσα με 30 πολιτικούς μηχανικούς. 

Αυτό ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο σύσκεψης στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, σε μια προσπάθεια οι σχετικές διαδικασίες να επιταχυνθούν, εξέλιξη που προκάλεσε... ανακούφιση τόσο στους σεισμόπληκτους που ταλαιπωρούνται στα “γρανάζια” της γραφειοκρατίας, όσο και στον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου. 

Αυτό σημαίνει ότι από 30 υπαλλήλους το ΤΑΕΦΚ διπλασιάζει το δυναμικό του, το οποίο φτάνει στα 60 άτομα, ενώ παράλληλα, όπως γνωστοποιήθηκε, η υπηρεσία αναβαθμίζεται σε διεύθυνση και μετακινείται σε ένα μήνα περίπου σε νέο κτήριο στην “καρδιά” του Ηρακλείου.

«Επισπεύδουμε τις διαδικασίες, ενισχύοντας το δυναμικό στην αρμόδια υπηρεσία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος παροτρύνει τους σεισμόπληκτους που δεν έχουν υποβάλει αίτηση να το πράξουν, σημειώνοντας με νόημα ότι «δεν υπάρχουν... μαγικοί τρόποι». 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στους ελλιπείς φακέλους, λέγοντας ότι όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις, δηλαδή περίπου το 90%, εκκρεμούν επειδή εντοπίζονται προβλήματα σε θέματα ιδιοκτησιακά ή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στους φακέλους που έχουν κατατεθεί

Τη βεβαιότητά του ότι οι υποθέσεις που εκκρεμούν θα εξελιχθούν με ταχύτερους ρυθμούς, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, μετά και την ενίσχυση του ΤΑΕΦΚ με επιπλέον πολιτικούς μηχανικούς, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης στη διάρκεια σύσκεψης, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα, όπως το νερό, οι υποδομές άρδευσης κ.ά. 

Σύσκεψη

Μέχρι στιγμή, από τις 2.640 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για έκδοση άδειας επισκευής, έχουν εκδοθεί 126 άδειες, ενώ περί τις 60 περιπτώσεις είναι έτοιμες να αδειοδοτηθούν. Επίσης, έχουν εκδοθεί 91 άδειες ανακατασκευής, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στον υπουργό η αναπληρώτρια προϊσταμένη της υπηρεσίας του ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου κ. Βασιλική Κούση.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στους ελλιπείς φακέλους, λέγοντας ότι όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις, δηλαδή περίπου το 90%, εκκρεμούν επειδή εντοπίζονται προβλήματα σε θέματα ιδιοκτησιακά ή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στους φακέλους που έχουν κατατεθεί.

«Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά και όχι επιμέρους. Είναι εύκολο να... μηδενίζουμε τη δουλειά που έχει παραχθεί μέχρι αυτήν την ώρα, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες και παραμέτρους», επεσήμανε ο ίδιος.

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του κ. Τριαντόπουλου, ότι «το 30% των κατοίκων που διαμένουν στους οικίσκους στο Αρκαλοχώρι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για την επισκευή ή αποκατάσταση των σπιτιών τους». 
«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όμως απομένουν κρίσιμες αποφάσεις, συγκεκριμένα προγράμματα με άλματα που θα φέρουν τον τόπο σε μια κανονικότητα που θα αποκαταστήσει την κοινωνική και την οικονομική ζωή», δήλωσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί η οικιστική αποκατάσταση. 

Σύσκεψη

Ο κ. Κεγκέρογλου χαρακτήρισε αδικία αυτό που συμβαίνει εξαιτίας... παρερμηνειών στους νόμους και στο Σύνταγμα να μην προωθούνται οι φάκελοι, αναφέροντας ως παράδειγμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κρήτη, στη Μάνη και στις Κυκλάδες, το οποίο διαφέρει σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. 

«Το ΤΑΕΦΚ το αντιμετωπίζει ως ίδιο. Γίνονται δύο φορές έλεγχοι των πιστοποιητικών ιδιοκτησιών τόσο από τον ΤΑΕΦΚ όσο και από την Πολεοδομία, πράγμα άσκοπο», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «τα χρήματα που έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο αν δουλέψουμε αποτελεσματικά. Είναι ευχάριστο που ενισχύεται η υπηρεσία». 

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας αναφέρθηκε στη γραφειοκρατία, στο ζήτημα της αποκατάστασης και ανοικοδόμησης σχολείων και άλλων δημόσιων κτηρίων, ενώ ερωτηθείς για τις αδυναμίες που υπάρχουν και στην αποκατάσταση των “κίτρινων” κτηρίων, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ανατιμολόγηση προς τα επάνω της πρώτης αρωγής για τα “κίτρινα” κτήρια, ενώ έκρινε ως επαρκή την οικονομική βοήθεια για τα “πράσινα” κτήρια.

Αναφορικά με το ζήτημα των κατεδαφίσεων και των αργών διαδικασιών, ο κ. Κεγκέρογλου άφησε αιχμές για την προηγούμενη δημοτική Αρχή, ενώ τόνισε την ανάγκη η ευθύνη των κατεδαφίσεων που μεταφέρθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης να επανέλθει στην αρμοδιότητα του Δήμου. 

«Για... αμαρτίες της προηγούμενης δημοτικής Αρχής μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Κρήτης. Κακώς έγινε αυτό», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος. 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με τη νέα δημοτική Αρχή, ενώ καυτηρίασε και τη σχεδόν μηδενική πρόοδο στο ζήτημα των κατεδαφίσεων από την προηγούμενη δημοτική Αρχή.

Πάντως, ο κ. Αυγενάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει το επίμαχο ζήτημα, ώστε η αρμοδιότητα των κατεδαφίσεων να επανέλθει στον Δήμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός ικανοποίησε τόσο το αίτημα του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας για την αξιοποίηση πέντε ακινήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που βρίσκονται στην περιοχή, όσο και το αίτημα για τακτική συνάντηση ανά 45 ημέρες, ώστε να γίνεται ένας απολογισμός δράσεων, αλλά και συντονισμός για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων. 

Της σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε σχέση με τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για τους λαβωμένους από τον ισχυρό σεισμό Ιερούς Ναούς.

Όπως δήλωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, από τα 720.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί για την αποκατάσταση των Ιερών Ναών, πιστώθηκαν τα 400.000 για την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού του Αρκαλοχωρίου, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών. 

«Όλοι οι καθεδρικοί ναοί των Ενοριών θα εκπονήσουν δωρεάν τις μελέτες», κατέληξε ο ίδιος. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News