Γεωργαντά

Ηράκλειο: Στα Δικαστήρια για την πλήρη δικαίωση της η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός - Ελπίζει να βρει το δίκιο της

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Στα Δικαστήρια για την πλήρη δικαίωση της η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός - Ελπίζει να βρει το δίκιο της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έμεινε 2,5 μήνες στο κρεβάτι μετά από κάταγμα που υπέστη στη μέση εν ώρα εργασίας, αλλά οι Επιτροπές, μετά το ρεπορτάζ της “Ν.Κ.”, της ενέκριναν μόλις 1 μήνα αναρρωτικής - Τη νομική οδό για να δικαιωθεί πλήρως θα ακολουθήσει η Μαρία Γεωργαντά

Να δικαιωθεί εν μέρει κατάφερε, μετά τη σοβαρή καταγγελία της στη “Νέα Κρήτη”, η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής Μαρία Γεωργαντά, η οποία υπέστη κάταγμα στη μέση εν ώρα εργασίας, έμεινε 2,5 μήνες στο κρεβάτι, αλλά οι επιτροπές δεν της εγκρίνουν ολόκληρη την αναρρωτική άδεια. 

Η ίδια, μέσα στην απόγνωσή της, χθες Πέμπτη 16 Μαΐου επισκέφτηκε και τα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών στον Εσταυρωμένο, όπως και της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί και να εισακουσθεί το αίτημά της. Μετά από μια δίωρη, όπως αναφέρει, αναμονή, κατάφερε να επικοινωνήσει το πρόβλημά της και τελικά να πετύχει να της εγκρίνουν αναρρωτική άδεια για διάστημα, όμως, μόνο του ενός μήνα από τους 2,5 μήνες που χρειάστηκε να απουσιάζει από τον χώρο εργασίας της. Έτσι, εκκρεμεί άλλος 1,5 μήνας μη εγκεκριμένης αναρρωτικής άδειας, για τον οποίο, μη έχοντας άλλη λύση, θα απευθυνθεί, όπως λέει, στη Δικαιοσύνη... 

Όπως αναφέραμε στο χθεσινό μας δημοσίευμα, η κ. Γεωργαντά έπεσε θύμα ατυχήματος στην αυλή σχολείου στο Ηράκλειο, όταν μαθητής την έσπρωξε με δύναμη. Αποτέλεσμα της ώθησης που δέχτηκε από τον μαθητή ήταν να βρεθεί στο έδαφος. Η πτώση ήταν τόσο σφοδρή, με συνέπεια να υποστεί κάταγμα 1ου οσφυϊκού σπονδύλου. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκίνησε ο διπλός προσωπικός της αγώνας. Από τη μια να αντιμετωπίσει τον έντονο πόνο που ένιωθε στη μέση και από την άλλη να παλεύει να δικαιωθεί αναφορικά με τις αναρρωτικές άδειες που χρειάστηκε να λάβει, οι οποίες όμως δεν εγκρίνονται από τις αρμόδιες Επιτροπές... 

Το μεγάλο πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι η νομοθεσία δεν προβλέπει τι γίνεται με την απουσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών από την εργασία τους λόγω ατυχήματος, γεγονός με το οποίο κλήθηκε να βρεθεί αντιμέτωπη η κ. Γεωργαντά, η οποία έμεινε απλήρωτη 2,5 μήνες, κινδυνεύει να χάσει ένσημα και προϋπηρεσία, με την Επιτροπή ταυτόχρονα, όπως λέει η ίδια, να μη δέχεται τον όρο “κάταγμα” καθώς δεν αναφέρεται στην αξονική τομογραφία, παρά μόνο στις ιατρικές γνωματεύσεις. 

Ελπίζει να βρει το δίκιο της 

Ήταν Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, όταν κατά τη διάρκεια της εφημερίας της στην αυλή του σχολείου παιδί την έσπρωξε, με αποτέλεσμα εκείνη να πέσει με δύναμη στο έδαφος και να χτυπήσει σοβαρά στη μέση της. Η πτώση αυτή την οδήγησε στο να μείνει στο κρεβάτι για αρκετό διάστημα και να λαμβάνει αναρρωτικές άδειες, οι οποίες όμως αυτή τη στιγμή δεν αναγνωρίζονται. 

«Πονούσα πάρα πολύ. Αρχικά απευθύνθηκα σε κρατικό νοσοκομείο. Μου έκαναν ακτινογραφία μόνο στη λεκάνη. Μου είπαν ότι δεν έχω κάτι σοβαρό και με μετά από μια παυσίπονη ένεση, γύρισα σπίτι. Ο πόνος όμως χειροτέρευε. Στη συνέχεια, απευθύνθηκα σε ιδιώτη ιατρό. Εκεί διαγνώσθηκε το κάταγμα και μου χορηγήθηκε η πρώτη δεκαπενθήμερη αναρρωτική άδεια. Ο πόνος συνεχιζόταν, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να εργαστώ. Έπρεπε να μείνω καθηλωμένη στο κρεβάτι, σύμφωνα με τους γιατρούς. Όμως δε νοσηλεύτηκα και αυτό ήταν το μεγάλο λάθος», λέει η κ. Γεωργαντά. 

Γιατρός μάλιστα, όπως τονίζει η ίδια, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης την είχε συμβουλέψει να μείνει εκτός εργασίας για τουλάχιστον 6 μήνες, να νοσηλευτεί και να βάλει και κηδεμόνα για την προστασία της σπονδυλικής της στήλης. Κάτι που όμως δεν έπραξε η ίδια, καθώς, όπως λέει, «ήθελα να επιστρέψω στην εργασία μου παρά τους πόνους που είχα». 

Συνολικά απείχε από την εργασία της 2,5 μήνες: από 5 Δεκεμβρίου έως 21 Φεβρουαρίου. «Όλους αυτούς τους μήνες, όμως, δεν έχω λάβει ούτε ένα ευρώ, ούτε ένσημα, ούτε μισθό και ταυτόχρονα χάνω και την προϋπηρεσία διότι είμαι αναπληρώτρια. Η απάντηση που έλαβα από το υπουργείο είναι ότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για αναπληρωτή εκπαιδευτικό σε περίπτωση που του συμβεί κάποιο ατύχημα και χρειαστεί να λείψει από την εργασία του. Το ατύχημά μου, παρά το ότι έγινε στην αυλή του σχολείου, δε δηλώθηκε ως εργατικό ατύχημα από την αρχή, παρά μόνο κατόπιν πιέσεών μας. Ξαφνικά, λοιπόν, βρέθηκα να μην μπορώ να δικαιολογήσω την απουσία από τη δουλειά μου, αν και υπήρχαν και μάρτυρες που είδαν το συμβάν, τη σφοδρή πτώση μου στο έδαφος και τους φρικτούς μου πόνους. Εντέλει, είμαι απλήρωτη και έχω χάσει και όλον αυτόν τον χρόνο προϋπηρεσίας», λέει απελπισμένη η κ. Γεωργαντά. 

«Ταλαιπωρήθηκα τόσο καιρό και θα πρέπει να παλεύω περαιτέρω για να αποδείξω το δίκιο μου;», προσθέτει, σημειώνοντας πως τελικά απευθύνθηκε σε δικηγόρο, ελπίζοντας πως θα βρει το δίκιο της.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News