doksastakis

Σε τροχιά υλοποίησης τα μεγάλα έργα ανάπτυξης στον Λιμένα Χερσονήσου

Ηράκλειο
Σε τροχιά υλοποίησης τα μεγάλα έργα ανάπτυξης στον Λιμένα Χερσονήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκοπός της διαβούλευσης ήταν η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματιών της χερσαίας ζώνης λιμένα για τα προτεινόμενα από τις μελέτες έργα

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 24 Απριλίου  δημόσια διαβούλευση για την «μελέτη ανάπλασης και αντιδιαβρωτικής προστασίας της χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου» στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος Λιμ. Χερσονήσου, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη και της προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου, Κατερίνας Θραψανιώτη.

Σκοπός της διαβούλευσης ήταν η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματιών της χερσαίας ζώνης λιμένα για τα προτεινόμενα από τις μελέτες έργα, αλλά και η καταγραφή απόψεων, σχολίων, παρατηρήσεων και υποδείξεων, προκειμένου αφού αξιολογηθούν να ληφθούν υπόψη κατά το στάδιο της σύνταξης των οριστικών μελετών που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι 31 Μαΐου 2024. Στην παρούσα φάση παρουσιάστηκε το σύνολο των προμελετών και τα συγκεκριμένα έργα που προτείνονται.

Aaasa

Στη διαβούλευση συμμετείχαν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του παραλιακού μετώπου Λιμ. Χερσονήσου, χρήστες του λιμένα (ιδιοκτήτες επαγγελματικών πλοίων και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής), επαγγελματίες αλιείς, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου και ξενοδόχοι. Παρόντες ήταν επίσης οι Αντιδήμαρχοι, τα μέλη του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου και οι διοικητές του Α.Τ. Χερσονήσου, του Β΄ Λιμενικού Τμήματος Χερσονήσου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Χερσονήσου.

Το σύνολο των μελετών αφορούν στην ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του παραλιακού μετώπου  Λιμένα Χερσονήσου  και ειδικότερα της περιοχής  που με πράξεις της Διοίκησης έχει καθοριστεί ως χερσαία ζώνη λιμένος, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών εγκαταστάσεων (προβλήτας, κρηπιδώματα κ.ά.) του Λιμ. Χερσονήσου. Βασική επιλογή της μελέτης είναι η δημιουργία τριών ζωνών εντός της χερσαίας ζώνης. Η ζώνη πρόβλεψης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από τις παρακείμενες επιχειρήσεις, η ζώνη κοινόχρηστης χρήσης (περιπάτου, διέλευσης οχημάτων σε έκτακτη ανάγκη και οχημάτων τροφοδοσίας) και, τέλος η τρίτη ζώνη τοποθέτησης αστικού εξοπλισμού και θέασης.

djdj

Όπως αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις των μελετητών, βασική επιδίωξη της μελέτης είναι η «απελευθέρωση» του παραλιακού μετώπου, η εξασφάλιση μιας άνετης κυκλοφορίας πεζών σε όλο το μήκος με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και, ταυτόχρονα, η λειτουργική αποκατάσταση των καταστημάτων, με  μετακίνηση των χώρων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από το μπροστινό μέτωπο στην πλευρά των κτιρίων, καθώς και η ανάδειξη των αρχαιολογικών δομών

Επιπρόσθετα, προβλέπεται και η  κατασκευή ύφαλου κυματοθραύστη για την  προστασία του λιμένα από προσάμμωση, ενώ σημαντική παρέμβαση της μελέτης, αποτελεί και η κατασκευή προβλήτας επί πασσάλων. Η αναφερόμενη ξύλινη προβλήτα θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό αρκετών σκαφών, αποτελώντας ταυτόχρονα και μια νέα περιπατητική διαδρομή για τους πεζούς, που θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίζουν  πλέον  τον ρωμαϊκό μόλο.

fdssfd

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης: «Οι στόχοι της μελέτης ανάπλασης είναι να προκύψει ένα αισθητικά βελτιωμένο περιβάλλον με μεγαλύτερη ποικιλία χρήσεων και δράσεων, η αισθητική αποκατάσταση και η απάλειψη κινδύνων λόγω στατικότητας των υφιστάμενων δομών στη ζώνη λιμένα, η βελτίωση της σύνδεσης της θάλασσας με τον ιστό της πόλης,  η αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των λιμενικών εγκαταστάσεων στα πρότυπα μιας σύγχρονης προσέγγισης».

Η Μελέτη Ανάπλασης έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ (πρόσκληση VΙΙ) σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 63892/2-10-2020 απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Ένταξη Πράξης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», ενώ το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News