Dimitris_Vrisalis

Βρύσαλης: Κλιμακώνουμε την αντίσταση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που εμπορευματοποιεί την υγεία

Ηράκλειο
Βρύσαλης: Κλιμακώνουμε την αντίσταση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που εμπορευματοποιεί την υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης αναφορικά με τη σημερινή σύσκεψη των Σωματείων Υγείας του νομού Ηρακλείου

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο αντιμετώπισης της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στις δημόσιες μονάδες υγείας αλλά εμπορευματοποιεί παραπέρα την υγεία, με τιμοκατάλογο και "νόμιμο φακελάκι" με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, απομακρύνει τη δυνατότητα έγκαιρης και δωρεάν περίθαλψης για το λαό», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή ου ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη των Σωματείων Υγείας του νομού Ηρακλείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της γραπτής του δήλωσης:

«Με τη σημερινή σύσκεψη δίνουμε συνέχεια στις μαχητικές κινητοποιήσεις που έγιναν πρόσφατα στο νησί μας, κλιμακώνουμε την αντίσταση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για την Υγεία. Σήμερα απαιτείται ακόμα περισσότερο κοινός συντονισμένος αγώνας όχι μόνο των υγειονομικών αλλά όλου του λαού. Η κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στο νομό μας επιδεινώνεται. Οι παραιτήσεις, τα «εντέλεσθαι», το άνοιξε-κλείσε κρεβατιών ΜΕΘ, το άνοιξε-κλείσε της Παιδοψυχιατρικής, μηχανήματα που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, η εντατικοποίηση, τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες είναι πλέον κοινά προβλήματα σε όλες τις δομές. Το πρόβλημα του ενός αμέσως γίνεται και του άλλου νοσοκομείου και μάλιστα πολλαπλασιαστικά.

Η αύξηση του πληθυσμού με την άφιξη χιλιάδων τουριστών είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση όλων των δομών υγείας στο νομό.

Ταυτόχρονα προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε κέντρα υγείας και τις μονάδες υγείας σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», όπου το κόστος λειτουργίας μεταφέρεται ολοένα και περισσότερο στις πλάτες των ασθενών, είτε με απευθείας πληρωμές είτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να μπει ένα τέλος στη συνεχιζόμενη διάλυση της δημόσιας Υγείας. Πρέπει να αντιδράσουμε, γιατί οι ζωές μας δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά. Θέλουμε τα νοσοκομεία και όλες τις μονάδες Υγείας του νομού μας πλήρως στελεχωμένες με το απαραίτητο προσωπικό. Τίποτα λιγότερο! Δεν εμπιστευόμαστε αυτούς που μας έφτασαν ως εδώ! Όσες προκηρύξεις και να γίνουν δεν πρόκειται να καλυφθούν με τα λίγα ψίχουλα παραπάνω και χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς.

Η κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο αντιμετώπισης της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στις δημόσιες μονάδες υγείας αλλά εμπορευματοποιεί παραπέρα την υγεία, με τιμοκατάλογο και "νόμιμο φακελάκι" με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, απομακρύνει τη δυνατότητα έγκαιρης και δωρεάν περίθαλψης για το λαό.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και με υπηρεσίες αντάξιες του σημερινού επιπέδου ανάπτυξης της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας.

Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε:

• Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας του Ηρακλείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Στελέχωση Αγροτικών και Περιφερειακών ιατρείων σε όλα τα χωριά του Ηρακλείου με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

• Ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ, σε όλα τα μέσα, και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους στις δευτερογενείς διακομιδές.

• Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.

• Απολύτως δωρεάν περίθαλψη, με 100% κάλυψη μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, φάρμακα, θεραπείες, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, τεχνολογικά βοηθήματα για όλους.

• Γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς.

Από κοινού παίρνουμε πρωτοβουλίες ανάδειξης όχι μόνο των προβλημάτων, αλλά και να φωτίσουμε την αιτία που τα γεννά.

Να απαντήσουμε αγωνιστικά με πρωτοβουλίες που θα πάρουμε μπροστά στην απεργία για την 1 εργατική Πρωτομαγιά.

Να τιμήσουμε τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο νοσηλευτικός Κλάδος και ο Κλαδος των μαιών στις 13/5

Να οργανώσουμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την πανυγειονομική απεργία στις 16/5

Να προχωρήσουμε σε σύσκεψη σωματείων και φορέων στις 10/5 για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποιησης

Να δώσουμε παλλαϊκά χαρακτηριστικά πανηρακελιώτικο ξεσηκωμού στην απεργία 21/5 με κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, δημοτικών καταστημάτων, μαγαζιών, οργανώνοντας μεγάλη συναυλία.

Με σύνθημα δωρεάν υγεία για όλο τον λαό, κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, προνοιακές δομές, οικονομική και εργασιακή στήριξη των μαχόμενων υγειονομικών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News