Αρκαλοχώρι, σεισμός

Σεισμόπληκτοι Αρκαλοχωρίου: Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους μετά τις αοριστίες Τριαντόπουλου για τους εκκρεμείς φακέλους (vid)

Ηράκλειο
Σεισμόπληκτοι Αρκαλοχωρίου: Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους μετά τις αοριστίες Τριαντόπουλου για τους εκκρεμείς φακέλους (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων "Η Ελπίδα" καλεί τους πληγέντες από τον σεισμό που έχουν εκκρεμείς φακέλους να επικοινωνήσουν μαζί του

Με αοριστίες απάντησε προχθές Τετάρτη στην ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Ελένης Βατσινά στη Βουλή, αναφορικά με τους φακέλους των σεισμοπλήκτων του Αρκαλοχωρίου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, με τους πληγέντες από τον σεισμό να αγανακτούν και να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. 

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων "Η Ελπίδα" καλεί όσους πληγέντες έχουν καταθέσει φάκελο και, ενώ δεν έχουν ιδιοκτησιακά ή κληρονομικά ζητήματα, διαπιστώνουν ότι η διαδικασία παραμένει στάσιμη, να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο στο emai ή στη σελίδα του καθώς και στα τηλέφωνα των μελών του ΔΣ.

Επίσης καλούν όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και δεν έχει εξοφληθεί το υπόλοιπο της στεγαστικής συνδρομής, να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο.

«Καλούμε τους συμπολίτες μας που έχουν καταθέσει φάκελο και ενώ δεν έχουν ιδιοκτησιακά ή κληρονομικά ζητήματα και η διαδικασία  παραμένει στάσιμη, καθώς και όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και δεν έχει εξοφληθεί το υπόλοιπο της στεγαστικής συνδρομής, να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας "Η Ελπίδα"  στο email [email protected], στη σελίδα του συλλόγου μας καθώς και στα τηλέφωνα των μελών του ΔΣ.
Κοινοποιήστε», αναφέρουν σε ανάρτησή τους στο Facebook τα μέλη του Συλλόγου. 

Δείτε την ανάρτηση: 

Με "άδεια χέρια" στη Βουλή ο Τριαντόπουλος

Με μια νομοθετική πρωτοβουλία που μοιάζει με... σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των προβλημάτων των σεισμόπληκτων πήγε στη Βουλή προχθές Τετάρτη το πρωί ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, για τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Ελένη Βατσινά αναφορικά με τα συσσωρευμένα και χρονίζοντα προβλήματα των σεισμόπληκτων στους δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων.

Η Ελένη Βατσινά, η οποία πριν λίγες μόλις μέρες βρέθηκε στις σεισμόπληκτες περιοχές, συζήτησε τόσο με τον Σύλλογο “Η Ελπίδα” όσο και με σεισμόπληκτους που της έδειξαν από κοντά πώς αναγκάζονται να ζουν, καθώς εδώ και 31 μήνες οι φάκελοί τους... περιμένουν, σημείωσε πως «για τους ιδιοκτήτες 2.000 “κίτρινων” και 1.200 “κόκκινων” κτηρίων, η ζωή έχει σταματήσει την 27η Σεπτέμβρη του 2021».

Η ίδια έθιξε ζητήματα υποστελέχωσης της ΔΑΕΦΚ Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα οι φάκελοι και να μην αποζημιώνονται οι σεισμόπληκτοι. 

Παρέπεμψε μάλιστα σε προτάσεις που έχουν ήδη “πέσει στο τραπέζι” - του ΤΕΕ/ΤΑΚ για οριζόντια αποζημίωση των “πράσινων” κτηρίων με 8.000 ευρώ και των “κίτρινων” με 15.000 ευρώ, αλλά και της πρότασης για προώθηση των φακέλων με βάση το Κτηματολόγιο. 

Όλα αυτά σε συνδυασμό και με τη μη καταβολή επιδότησης ενοικίου αλλά και τις, σε εκκρεμότητα ακόμη, αιτήσεις για οικίσκους, εγκλωβίζουν τους σεισμόπληκτους σε εκείνη τη μοιραία μέρα του μεγάλου σεισμού. 

Την ίδια ώρα, «περίπου 400 εκκρεμότητες κατεδαφίσεων παραμένουν», ενώ σεισμόπληκτοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για πλειστηριασμούς και βλέπουν τραπεζικούς λογαριασμούς τους να κατάσχονται, ακόμη κι αν σε αυτούς πιστώνονται επιδόματα και αποζημιώσεις. 

«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σεισμόπληκτοι και οι οικογένειές τους παραμένουν σε ένα καθεστώς ταπείνωσης και εγκλωβισμού», σημείωσε η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον υπουργό να λάβει πρωτοβουλίες για τη διεκπεραίωση των αποζημιώσεων των σεισμόπληκτων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα επιδότησης ενοικίων, αλλά και να λάβει πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων. 

Απέναντι σε αυτό το σύνθετο πλέγμα προβλημάτων, ο κ. Τριαντόπουλος απάντησε με νομοθετική πρωτοβουλία «για κτήρια με ελαφρές βλάβες που δε φέρουν ζημιές στον φέροντα οργανισμό», με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών και την αποφόρτιση της υπηρεσίας. 

Κατά τη δευτερολογία της, η κ. Βατσινά αναφέρθηκε στον δραστήριο Σύλλογο Σεισμόπληκτων “Η Ελπίδα” που δεν εφησυχάζει, αγωνιά, ενημερώνει, διεκδικεί και τόνισε πως ο Σύλλογος έχει ενημερώσει και το υπουργείο για την υφιστάμενη κατάσταση. 

Κάλεσε, δε, τον υπουργό να απαντήσει για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εξέτασης των φακέλων, τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, εξέθεσε την κατάσταση που αντίκρισε στο Αρκαλοχώρι με τα 53 κλειστά μαγαζιά, με τα “κίτρινα” κτήρια γεμάτα ρωγμές, τα οποία όμως κατοικούνται, με τον αμίαντο εκτεθειμένο σε γειτονιά. Διατύπωσε όμως και ένα μεγάλο “γιατί”, για το ότι η αναστολή πλειστηριασμών στην Κρήτη είχε διάρκεια 6 μηνών χωρίς παράταση, την ώρα που «στη Θεσσαλία και το Μάτι οι συμπολίτες μας έχουν δικαίως τύχει πολλών εξαμήνων παρατάσεων». 

Ουδεμία... απάντηση - Αόριστα... και αποπροσανατολιστικά 

Ωστόσο, απαντήσεις για τα “καυτά” ζητήματα δεν έλαβε από τον κ. Τριαντόπουλο, ο οποίος αποπροσανατολιστικά προανήγγειλε την άμεση έκδοση του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τους οικίσκους, προσθέτοντας αόριστα ότι για την κυβέρνηση είναι ζητούμενο η στεγαστική συνδρομή και γι’ αυτή θα συνεχίσουν να δουλεύουν αδιάκοπα. 

«Ο κ. Τριαντόπουλος εξακολουθεί να μη δίνει απαντήσεις στα προβλήματα των ανθρώπων, που από τις 27 Σεπτεμβρίου του 2021 ως και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να σταθούν στα πόδια τους. Βλέπουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να αφήσει το θέμα... να ξεχαστεί και που επιμένει επιδεικτικά να αγνοεί τις κραυγές αγωνίας των πολιτών. Οι άνθρωποι, που σήμερα έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ το Κοινωνικό Κράτος, βρίσκουν μπροστά τους υποστελεχωμένες ελεγκτικές υπηρεσίες, δαιδαλώδη γραφειοκρατικά μονοπάτια και σίγουρα μια κυβέρνηση απρόθυμη να βοηθήσει έμπρακτα και ουσιαστικά», ανέφερε σε δήλωσή της η κ. Βατσινά, η οποία ζήτησε από τον κ. Τριαντόπουλο να μεταφέρει στον πρωθυπουργό, ο οποίος φημολογείται ότι θα βρεθεί στην Κρήτη για την άσκηση “Μίνωας”, ότι «η Κρήτη, εκτός από την πρόληψη, έχει ανάγκη και το κοινωνικό κράτος». 
 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News