VRISALHS

Δημήτρης Βρύσαλης: Το σχέδιο τους δεν θα περάσει!

Ηράκλειο
Δημήτρης Βρύσαλης: Το σχέδιο τους δεν θα περάσει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και μέλος της ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ με θέμα «Η υγειονομική κατάσταση στο νησί μας»

«Η προσπάθεια εφησυχασμού από υπουργείο υγείας, 7ΥΠΕ και διοικητές νοσοκομείων, μετατόπισης της ευθύνης στις τοπικές κοινωνίες για οικονομικά κίνητρα αποδεικνύουν ότι επιδιώκεται να στείλουν για άλλη μια φορά το λογαριασμό μέσω της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης στο λαό μας. Το σχέδιο τους δεν θα περάσει!», αναφέρει ο κ. Βρύσαλης.

Ακολουθεί η σχετική παρέμβαση: 

«Η σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ γίνεται σε μια περίοδο που οι δημόσιες δομές στην υγεία του νησιού μας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο. Τα προβλήματα του ενός νοσοκομείου επιβαρύνουν το άλλο και ο κίνδυνος συνολικής κατάρρευσης είναι υπαρκτός. Ιδιαίτερα, ενόψει της  τουριστικής περιόδου, με την  μεγάλη αύξηση του πληθυσμού που παρατηρείται στο νησί. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, ότι σε ολόκληρο τον οδικό άξονα του νόμου Ηρακλείου δεν υπάρχει κανένα δημόσιο κέντρο υγείας αλλά δεκάδες ιδιωτικά κέντρα.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις τον τελευταίο χρόνο από τη μια άκρη του νησιού έως την άλλη είναι αποτέλεσμα όχι μόνο των διεκδικήσεων των υγειονομικών, αλλά όλων των φορέων του νησιού με  βασικό αίτημα την στήριξη και ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας με υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και κρατική χρηματοδότηση, για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Αποτελούν επίσης την έκφραση της αγανάκτησης του λαού μας ,για τον ολοένα και μεγαλύτερο περιορισμό της πρόσβασης του σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Η προσπάθεια εφησυχασμού από το Υπουργείο Υγείας, την 7ΥΠΕ και  τους διοικητές  των νοσοκομείων και η μετατόπισης της ευθύνης, στις τοπικές κοινωνίες για οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης νέων επιστημόνων. Αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει για άλλη μια φορά το λογαριασμό, μέσω  της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, στο λαό μας. Επιδιώκεται συνολικά η  κρατική ευθύνη  για την δημόσια υγεία να μετατοπιστεί σε δήμους και περιφέρειες. Το σχέδιο τους δεν θα περάσει! Η υγεία είναι αποκλειστικά κρατική ευθύνη, όπως και η χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της ΠΦΥ και το ΕΚΑΒ παρουσιάζουν  εικόνα διάλυσης , εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων. Οι κινητοποιήσεις έδειξαν ότι οι Κρητικοί δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια πολιτική που στο επίκεντρο της έχει το νόμο του κόστους- οφέλους, τη λογική του ασθενή πελάτη, τη λογική της αύξησης των μισθών των υγειονομικών μέσα από τις τσέπες των ασθενών. Σήμερα δεν μπορεί να παρουσιάζεται σαν αιτία (έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ.) το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που απαξιώνει εργασιακά και οικονομικά τους υγειονομικούς. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σε εξουθενωτικές συνθήκες και να ωθούμαστε σε παραίτηση. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη και δεν έχει μα κάνει με την αδιαφορία της, αλλά με συνειδητή πολιτική απαξίωσης του οποίου δημοσίου συστήματος υγείας έχει απομείνει Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο αντιμετώπισης της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στις δημόσιες μονάδες υγείας. Αλλά  αντιθέτως εμπορευματοποιεί παραπέρα την υγεία, με τιμοκατάλογο και "νόμιμο φακελάκι", με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. και παράλληλα  καταργεί την πλήρη και αποκλειστικά απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης δημοσίων δομών από ιδιώτες.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με υπηρεσίες αντάξιες του σημερινού επιπέδου ανάπτυξης της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας.

Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση, στο υπουργείο Υγείας ότι με την εμφάνιση κυβερνητικού κλιμακίου στα νοσοκομεία μας θα απαντήσουμε αγωνιστικά με κινητοποίηση.

Απαιτούμε:  

 • Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί, κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Όχι στο νέο «υγειονομικό χάρτη».
 • Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο  μόνιμο προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη όλων των κενών θέσεων με κίνητρα και κατεπείγουσες διαδικασίες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς
 • Καμιά απόλυση συμβασιούχου, επικουρικού, εργολαβικού εργαζόμενου. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών.
 • Αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού.
 • Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση τακτικών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της υγείας αποκλειστικά από το κρατικό προϋπολογισμό.
 • Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία!
 • Όχι στην κατάργηση της αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.
 • Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ.
 • Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις γιατρών όλων των αναγκαίων όλου του αναγκαίου λοιπού προσωπικού.
 • Ένταξη στα ΒΑΕ».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News