Σταυρακιανή Καμάρα

«Ζούγκλα» το ρέμα στην Σταυρακιανή Καμάρα - Ακαθάριστο εδώ και 20 χρόνια, λένε οι κάτοικοι

Ηράκλειο
«Ζούγκλα» το ρέμα στην Σταυρακιανή Καμάρα - Ακαθάριστο εδώ και 20 χρόνια, λένε οι κάτοικοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαθάριστο εδώ και 20 χρόνια, λένε οι κάτοικοι

Σαν “βραδυφλεγής βόμβα” έτοιμη να εκραγεί μοιάζει σε πολλά τμήματά της η Σταυρακιανή καμάρα, με τον επαρχιακό αυτό δρόμο που οδηγεί στη Μεσαρά να είναι κυρίως από την πλευρά του Αϊ Γιάννη κάτι σαν... “δάσος του Αμαζονίου”, αφού - σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων - την τελευταία φορά που μπήκαν μέσα στο ρέμα που υπάρχει εκεί τα συνεργεία της Περιφέρειας Κρήτης, για να κάνουν εκτεταμένο και σωστό καθαρισμό, πρέπει να ήταν πριν από 20 χρόνια!

Σήμερα, που οι πολίτες απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα αν αφήνουν ακαθάριστα τα οικόπεδά τους, οι αρμόδιοι φορείς τι κάνουν; Πάντως, η “Νέα Κρήτη” κατέγραψε χθες τόσο την πυκνή βλάστηση και τους τεράστιους καλαμιώνες, όσο και εικόνες που παραπέμπουν σε βοθρολύματα, κάτι που απασχολούσε τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής πριν από μερικά χρόνια, όταν πάλι η εφημερίδα μας έφερνε στη δημοσιότητα ανάλογες εικόνες και προκάλεσε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών!

Τι θα γίνει αν στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αρπάξει μια φωτιά σε αυτή τη δασώδη περιοχή; Με το βασανιστικό αυτό ερώτημα ζουν οι κάτοικοι των Σταυρακίων και άλλων περιοχών, που διατηρούν στο μήκος του ρέματος σπίτια, αλλά και χωράφια που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να τα προσεγγίσουν, αφού δεν έχουν πρόσβαση λόγω των καλαμιών και της πολύ μεγάλης και ραγδαίας αναπτυσσόμενης βλάστησης.

Είναι μια περιοχή, που πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει απασχολήσει τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές της Κρήτης, λόγω των ποταμών με βοθρολύματα που εμφανίζονται ξαφνικά εκεί και ξεσηκώνουν στο πόδι τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες παρακείμενων επιχειρήσεων. Πέρα από τα λύματα, υπάρχει η εκρηκτική κατάσταση της πολύ πυκνής βλάστησης, ενώ μπαίνουν τώρα και άλλα ερωτήματα από κατοίκους που είδαν κάποιο προφανές συνεργείο το τελευταίο διάστημα να βρίσκεται στην περιοχή και, αντί να κάνει αποψίλωση, να κόβει πλατάνια, μπαίνοντας μάλιστα σε περιφραγμένους ιδιωτικούς χώρους.

Σταυρακιανή Καμάρα

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία που έκανε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο Νώντας Ανωγειανάκης, κάτοικος των Σταυρακίων και αυτόπτης μάρτυρας μίας διαδικασίας που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητά της.

«Εγώ είδα συνεργείο και μπήκε μέσα από περιφραγμένους χώρους, καθάριζαν και έφευγαν. Έκοβαν πλατάνια. Τα άφηναν κάτω; Δεν ξέρω τι έκαναν. Εμένα μου προκαλεί εντύπωση ότι όλα αυτά τα ξύλα και τα κλαδιά που έκοβαν δεν τα έπαιρνα, τα άφηναν σε συγκεκριμένα σημεία. Να μας πουν οι αρμόδιοι ποιοι ήταν αυτοί και γιατί το έκαναν αυτό»...

Στο σημείο αυτό, ο Νώντας Ανωγεινάκης μάς λέει ότι «εκεί υπάρχουν πολλές περιουσίες χωριανών μας, αλλά δεν μπορούν να πάνε. Εγώ έκανα στον Δήμο Ηρακλείου αίτηση να φτιαχτεί μια γέφυρα για να μπορούμε να περνάμε. Και με παρέπεμψε ο Δήμος στην Περιφέρεια. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία τόσο των κατοίκων όσο και των επιχειρήσεων. Από ’κει δεν ξεκίνησε η πυρκαγιά πριν από 6 χρόνια, όταν είχε κάνει 10 μποφόρ αέρα; Κάποιος έκαιγε τα καλάμια στον ποταμό και ξέσπασε η φωτιά. Και πέρασε απέναντι στον δρόμο και έκαψε ελιές δικές μας. Εμείς χάσαμε τότε 100 ελαιόδεντρα, που πήραν φωτιά από αυτήν την κατάσταση».

Αναφορικά με τους καθαρισμούς, ο ίδιος λέει στην εφημερίδα μας: «Δεν καθαρίζουν το ρέμα. Μόνο σε κάποια σημεία μπορεί να έχουν κάνει κατά καιρούς κάποιους καθαρισμούς. Σε όλα τα υπόλοιπα δεν μπαίνουν να καθαρίσουν. Εγώ γενικό καθαρισμό, όπως αυτόν που γίνεται στον Γιόφυρο, έχω να δω εδώ και 20 χρόνια»!

Σταυρακιανή Καμάρα

Τρέχουν πάλι λύματα;

Η εφημερίδα μας για τα ζητήματα αυτά απευθύνθηκε όμως χθες και στον πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Σταυρακίων Ζαχαρία Χιωτάκη. Όταν τον ενημερώσαμε ως προς τα μαύρα νερά που φαίνονται σε συγκεκριμένα σημεία του ρέματος, στην περιοχή Αϊ Γιάννης, ο πρόεδρος των Σταυρακίων μας είπε πως «αυτό που μπορώ να υποθέσω είναι ότι προέρχονται από σπίτια. Εγώ θα καλούσα την Περιφέρεια Κρήτης να πάει εκεί και να κάνει τη σχετική έρευνα. Να μεριμνήσει και να ερευνήσει από πού προέρχονται αυτά τα λύματα. Είναι υποχρέωσή της. Είναι από σπίτια; Ή από κάποιες επιχειρήσεις; Ή κάποιος πάει και ξεφορτώνει; Ας πάνε οι αρμόδιοι. Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Αυτός ο ποταμός, η ευθεία, θέλει όλος ψάξιμο. Να δούμε ποιος ρυπαίνει, από πού ρυπαίνει. Να δουν επίσης και για το ενδεχόμενο να έχει πέσει κάποιο δέντρο και έχει φράξει ο ποταμός. Όλα αυτά ας τα δουν οι αρμόδιοι», καταλήγει ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Σταυρακίων.

Είχε ξανασυμβεί προ ετών

Η “Νέα Κρήτη” είχε αναδείξει ανάλογες καταστάσεις στον Αϊ Γιάννη της Σταυρακιανής Καμάρας, τον Οκτώβριο του 2013. Ο Ζαχαρίας Χιωτάκης ήταν τότε πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρακίων και είχε καταγγείλει ότι «τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι αφόρητη. Εμείς, μετά από καταγγελίες γειτόνων, ενημερώσαμε όλες τις υπηρεσίες, Λιμενικό, Αστυνομία, Υγειονομικό και ΔΕΥΑΗ».

Αλλά και τον Νοέμβριο του 2019, το πολύπαθο ρέμα του Αϊ Γιάννη στη Σταυρακιανή Καμάρα είχε και πάλι “μαυρίσει”. Είναι γεγονός ότι όλο αυτό το ποτάμι καταλήγει στη θάλασσα της Αμμουδάρας.

Όλες οι αυτοψίες, τόσο του 2013 όσο και του 2019, κατέληγαν πως επρόκειτο για βλάβες του Βιολογικού Καθαρισμού των Δαφνών, με τη ΔΕΥΑΗ. Όμως, τώρα οι εικόνες με τα μαύρα ζουμιά που κατέγραψε η εφημερίδα μας είναι πολύ πάνω από τις Δαφνές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αϊ Γιάννης θυμίζει στους νεότερους τα παιδικά τους χρόνια, αλλά και στους παλιότερους την εποχή που έπαιρναν κάθε Πρωτομαγιά τα παιδιά τους και πήγαιναν σε αυτή τη δασώδη περιοχή, για να γλεντήσουν, να ψήσουν και να φάνε κάτω από τα δέντρα. Εκεί όπου πλέον κατά περιόδους τρέχουν βοθρολύματα και χημικά απόβλητα αγνώστου φύσεως και προελεύσεως, έχοντας ήδη εξαφανίσει τα χελωνάκια και άλλα όντα που ζούσαν στην περιοχή αυτή, μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες.

Σταυρακιανή Καμάρα

«ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

Αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες δεσμεύονται στη “Ν.Κ.”

Χθες, η “Νέα Κρήτη” απέσπασε τις δεσμεύσεις τόσο του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη, όσο και του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Λεονταράκη, ως προς τις άμεσες ενέργειες που θα κάνουν για τις επιτόπου έρευνες στην περιοχή της Σταυρακιανής Καμάρας, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και να προβούν στα αναγκαία μέτρα.

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο Νίκος Ξυλούρης, «οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μεταβούν αύριο (σ.σ. σήμερα) στην περιοχή που μας λέτε και θα προβούν στην αναγκαία αυτοψία. Θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Λεονταράκης μάς ανέφερε: «Εκεί θα δούμε κι εμείς αύριο (σ.σ. σήμερα) το τι πρέπει να γίνει. Εκεί το ρέμα θα πρέπει να καθαριστεί. Θα δούμε τι θα αποφανθεί και η υπηρεσία του Περιβάλλοντος. Και θα ενημερώσουμε σχετικά και τη δική μας Τεχνική Υπηρεσία, για να κάνουμε τις ενέργειες που χρειάζονται», σύμφωνα με τον αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Λεονταράκη.

«Θα δούμε, λοιπόν, αν αυτό το ρέμα θέλει καθαρισμό και αν θέλει θα το βάλουμε αμέσως σε ένα πρόγραμμα», λέει επίσης προς την εφημερίδα μας.

Όσο για την πυκνή βλάστηση μέσα στο ρέμα, αλλά και κατά το μήκος του επαρχιακού, ο Γιάννης Λεονταράκης απαντάει: «Έχετε δίκιο, αλλά από την άλλη, παντού βλέπουμε ξερόχορτα. Αν πάρουμε κατά μήκος τον επαρχιακό δρόμο, υπάρχει το ερώτημα πώς θα καθορίσουμε, μέχρι πόσο μέσα από τον δρόμο θα πρέπει να καθαρίσουμε; Όλο το δίκτυο είναι έτσι».

Σταυρακιανή Καμάρα

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πάντα τα σημεία στα οποία η κατάσταση είναι πολύ βεβαρημένη, αλλά συνεχίζει λέγοντας πως «είναι μια δύσκολη κατάσταση, στην οποία προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι το καλύτερο μπορούμε».

Στο ερώτημά μας πώς βλέπει αυτός την κατάσταση που υπάρχει γενικότερα, στο πλαίσιο και των ελέγχων που γίνονται, ο Γιάννης Λεονταράκης τονίζει: «Την ευθύνη για την αυτοψία την έχουν οι Δήμοι, προκειμένου να πάνε, να κάνουν αυτοψία και να πράξουν τα δέοντα. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι. Η αλήθεια είναι ότι γίνεται δουλειά, αλλά είμαστε ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Ωστόσο, όλοι το έχουν πια συνειδητοποιήσει. Για παράδειγμα βλέπουμε πολλά σημεία στο Ηράκλειο και έχουν μπει στη διαδικασία των καθαρισμών. Αλλά είναι ο όγκος τεράστιος. Και όλο αυτό το βάρος, για να το επιβαρυνθούν οι Δήμοι μόνοι τους, δεν μπορούν. Χρειάζεται και η συμβολή της Πολιτείας. Και είναι μια περίεργη χρονιά, διότι έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος 15 μέρες πιο νωρίς. Και γίνεται σε καθημερινή βάση η συζήτηση. Αλλά πρέπει να υπάρξει η ανάλογη στήριξη από το κράτος. Χρειάζεται να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα για να τα αντιμετωπίσουμε σωστά»...

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τις 30 Απριλίου οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός οικισμού αλλά και εκτός οικισμών της Κρήτης, στα οποία υπάρχουν κτίσματα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους.

Την αρχή έκανε ο Δήμος Χανίων στο νησί, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του για το θέμα ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ακολουθώντας τις σχετικές διατάξεις του νόμου, ο Δήμος θα προβεί αυτεπάγγελτα στον καθαρισμό και στους παραβάτες θα επιβληθεί η σχετική δαπάνη, καθώς και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ τη σκυτάλη πήραν και οι υπόλοιποι Δήμοι στο νησί, με αντίστοιχες ανακοινώσεις προς τους πολίτες, καθόσον βρισκόμαστε στον προθάλαμο του καλοκαιριού και ύστερα από τον πιο θερμό χειμώνα όλων των εποχών.

Σταυρακιανή Καμάρα

Όπως αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά, σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των περιπτώσεων και εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, έχουν υποχρέωση να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων από την 1η μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους και στη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News