Δικαστήριο, αίθουσα

Στο εδώλιο σήμερα ο Κρητικός "Εσκομπάρ" – Δικάζεται μαζί με τη γυναίκα του και τον γιο του

Ηράκλειο
Στο εδώλιο σήμερα ο Κρητικός "Εσκομπάρ" – Δικάζεται μαζί με τη γυναίκα του και τον γιο του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επονομαζόμενος Κρητικός "Εσκομπάρ" δικάζεται μαζί με τον γιο του και μία 41χρονη γυναίκα για τη μεταφορά 1,7 κιλών κοκαΐνης από την Ολλανδία στην Κρήτη με... μεταφορική

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να “αναβιώσει” σήμερα Δευτέρα η υπόθεση εισαγωγής κοκαΐνης από το εξωτερικό στην Ελλάδα, με “πρωταγωνιστές” τον λεγόμενο Κρητικό “Εσκομπάρ” και τον νεαρό γιο του.

Πρόκειται για την υπόθεση κοκαΐνης 1,7 κιλών από την Ολλανδία στην Ελλάδα και την Κρήτη μέσω μεταφορικής εταιρείας και με ενδιάμεσο σταθμό την Αττική, η οποία είχε εξιχνιαστεί τον Φεβρουάριο του 2023 από στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου.

Η δίκη με κατηγορούμενους τον 50χρονο αποκαλούμενο “Εσκομπάρ της Κρήτης”, τον 23χρονο γιο του και μία 41χρονη γυναίκα έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί σήμερα Δευτέρα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης (Ηράκλειο).

Το διάστημα που είχε προηγηθεί της σύλληψής τους τον Φλεβάρη του 2023, ο 50χρονος μαζί με τον γιο του φέρονται να ταξίδεψαν αρχικά στο Βέλγιο κι από εκεί στην Ολλανδία. Ο “Εσκομπάρ” φέρεται να παρέδωσε τότε σε μεταφορική εταιρεία στην Ολλανδία δύο δέματα για αποστολή με προορισμό το Ηράκλειο. Τα επίμαχα δέματα είχαν οικιακό εξοπλισμό, όπως φούρνους μικροκυμάτων. Όπως έμελλε να αποδειχτεί, ωστόσο, εκτός από τις οικιακές συσκευές, τα δέματα περιείχαν και κοκαΐνη εξ Ολλανδίας...

κόκα σε φούρνο μικροκυμάτων

Τις επόμενες εβδομάδες, ο “Εσκομπάρ” αλλά και οι αστυνομικοί που ασχολούνταν με την υπόθεση περίμεναν με αδημονία το... ταξίδι του φορτηγού που επρόκειτο να μεταφέρει τα δέματα από την Ολλανδία στη χώρα μας. Η νταλίκα πέρασε τελικά τα σύνορα τον προπερασμένο Φεβρουάριο, οπότε κι αστυνομικοί σταμάτησαν το φορτηγό που μετέφερε τα δέματα και στον έλεγχο που ακολούθησε, εντός των οικιακών συσκευών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο δέματα, τα οποία περιείχαν κοκαΐνη σε μορφή τούβλου, συνολικού βάρους 1.726,4 γραμμαρίων.

Η εν λόγω εξέλιξη πυροδότησε την κινητοποίηση της Αστυνομίας, που συνέλαβε μια 41χρονη Αλβανίδα η οποία διέμενε στην Ελευσίνα, και η οποία ήταν το άτομο που φέρεται ως η παραλήπτρια των “ναρκω-δεμάτων”, και το οποίο επρόκειτο στη συνέχεια να αποστείλει τα δέματα στον τελικό τους προορισμό, που δεν ήταν άλλος από την Κρήτη και τον 50χρονο “Εσκομπάρ”. Παράλληλα με τη σύλληψη της 41χρονης στην Αττική, στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου συνέλαβαν τον 50χρονο και τον νεαρό γιο του.

Ας σημειωθεί ότι το προηγούμενο καλοκαίρι, λίγους μήνες μετά τη σύλληψη και την προφυλάκισή του, ο 50χρονος άνδρας αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Ο 50χρονος είχε αποφυλακιστεί ξανά για λόγους υγείας, υπό όρους, και τον Δεκέμβριο του 2020.

Το προσωνύμιο “Εσκομπάρ της Κρήτης”

Η υπόθεση, που έμελλε να του “χαρίσει” το προσωνύμιο “Εσκομπάρ της Κρήτης”, είχε διαδραματιστεί πριν από επτάμισι χρόνια: Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, μαζί με συναδέλφους τους από τη Δίωξη Ναρκωτικών Ηρακλείου, εντοπίζουν θαμμένη - μετά από... πολύωρο σκάψιμο - σε βάθος 60 εκατοστών, σε χωράφι στον δήμο Γόρτυνας, πάνω από 3 κιλά κοκαΐνη, η οποία φέρεται να ήταν συσκευασμένη σε αεροστεγή μπολ.

Σημειώνεται ότι τα μπολ περιείχαν και ρύζι, προκειμένου να μη βραχεί και καταστραφεί η ναρκωτική ουσία από το υγρό πιάτων που, επίσης, είχε τοποθετηθεί, ούτως ώστε να μην εντοπίζεται ούτε από σκύλους-ανιχνευτές. Εκτός από τον 50χρονο άνδρα, η Αστυνομία συλλαμβάνει τη γυναίκα του, τον ανήλικο - τότε - γιο τους, αλλά και τον ηλικιωμένο πατέρα του “Εσκομπάρ”.

Η ισόβια κάθειρξη

Τον Ιούνιο του 2017, ο 50χρονος άνδρας καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ η σύζυγός του σε κάθειρξη 18 ετών χωρίς αναστολή. Εξάλλου, ο πατέρας του 50χρονου αθωώνεται. Αθώος κρίθηκε τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλείου και ο - τότε - ανήλικος γιος του 50χρονου. Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης καταδικάζει - και σε δεύτερο βαθμό - σε ισόβια τον 50χρονο. Η σύζυγός του καταδικάζεται σε κάθειρξη 8 ετών και μετά από τρία χρόνια στη φυλακή, αποφυλακίζεται.

Η αποφυλάκιση και η “επαναδραστηριοποίηση”

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, ο 50χρονος, ο οποίος, εκτός από τον Σεπτέμβριο του 2016, φέρεται να είχε συλληφθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν, αποφυλακίζεται υπό όρους. Είχε προηγηθεί η αίτησή του για υφ’ όρον απόλυσή του λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί ήταν η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα!

Το διάστημα που ακολούθησε την αποφυλάκισή του, ο 50χρονος Κρητικός φέρεται να ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του, προκειμένου να μη στρέψει ξανά πάνω του τα βλέμματα των Αρχών. Ωστόσο, οι αστυνομικοί φέρονται να συνέλεξαν πληροφορίες που να έδειχναν προς την κατεύθυνση της “επαναδραστηριοποίησης” του 50χρονου στις παλιές κακές συνήθειες. Μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και παρά το ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις συνομιλίες τους, οι αστυνομικοί δεν αργούν να καταλάβουν ότι ο “Εσκομπάρ” “ετοίμαζε” ξανά κάτι...

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News