Ανακύκλωση

Ηράκλειο: Κόντρα μεταξύ ΣΕΚΕΤ και Δήμου για τους "έξυπνους" κάδους

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Κόντρα μεταξύ ΣΕΚΕΤ και Δήμου για τους "έξυπνους" κάδους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΣΕΚΕΤ Ηρακλείου ανέφερε ότι έγινε «φιέστα» από τον Δήμο Ηρακλείου και πώς είναι περίεργο πόσο γρήγορα από ιδιωτική εταιρεία προχώρησε το έργο, υπογραμμίζοντας ότι τα σκουπίδια, ούτως ή άλλως, και τώρα ζυγίζονται

Την αντίθεσή του για την υιοθέτηση από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου τηλεματικού εξοπλισμού για τα απορριμματοφόρα και τους κάδους που θα χρησιμοποιούνται εντός του αστικού ιστού εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητας, Εργατοτεχνιτών (ΣΕΚΕΤ) Ηρακλείου, υποστηρίζοντας ότι ήδη τα απορρίμματα που συλλέγονται από τους κάδους ζυγίζονται. 

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΣΕΚΕΤ αναφέρεται ότι θα είχε νόημα ο “έξυπνος κάδος” και το ζύγισμά του σε περιοχές εκτός αστικού ιστού. Η ανακοίνωση προκλήθηκε ύστερα από τη γνωστοποίηση από πλευράς δημοτικής Αρχής, ότι «τα απορριμματοφόρα θα εξοπλιστούν με μονάδες ζύγισης και θα μεταβιβάζουν τη σχετική πληροφορία στο κεντρικό σύστημα καταγραφής του Δήμου, ενώ αντίστοιχα, έξυπνες ετικέτες στους κάδους απορριμμάτων θα γνωστοποιούν τη θέση και το βάρος κάθε κάδου στα οχήματα συλλογής. 

Τα RFID tags θα τοποθετηθούν σε 9.000 κάδους των 1.100 λίτρων, ενώ το σύστημα ζύγισης και ταυτοποίησης που περιλαμβάνει αναγνώστη και κεραία RFID και τηλεματικό εξοπλισμό θα τοποθετηθεί στα οχήματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Η επεξεργασία των δεδομένων, που θα συγκεντρώνονται σε ειδική πλατφόρμα, θα βοηθήσει στην καταγραφή της δυναμικής παραγωγής των απορριμμάτων ανά τομέα και δημοτική κοινότητα. 

Ο απώτερος στόχος είναι η βελτιστοποίηση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων και της διαδικασίας αποκομιδής», όπως αναφέρει δελτίο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου στις 9 Απριλίου. 

απορρ.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων: «Λανσάρουν κάτι που υπάρχει εδώ και χρόνια...» 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητας Εργατοτεχνιτών Ηρακλείου Κρήτης απέστειλε χθες απάντηση για το σύστημα τηλεματικής στα απορριμματοφόρα και στους κάδους, αναφέροντας ότι η ανακοίνωση του Δήμου ήταν «φιέστα». 

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Εκπλαγήκαμε πώς μια ιδιωτική εταιρεία σε χρόνους-εξπρές λάνσαρε με τυμπανοκρουσίες κάτι που υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά όχι με τόσο καλά αποτελέσματα, καθώς υπάρχουν παραδείγματα από μεγάλους Δήμους της Θεσσαλονίκης, όπου το πρόγραμμα αυτό από το 2019 βοηθάει σε έναν και μόνο τομέα, που θα εξηγήσουμε παρακάτω. 

Ο Σύλλογος, επειδή το έχει ξαναδεί το έργο - βλέπε GPS στόλος οχημάτων - είχε εκφράσει και τότε τις ανησυχίες του για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τώρα ήρθε η τηλεματική (με νέο όρο λέξεως), ακούει ο άλλος τηλεματική και εκφράζει θαυμασμό; 
Πάμε στο πόσο θα κοστίσει η αναμονή; 

Το κόστος του έργου υλοποιείται στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η ιδιωτική εταιρεία μάς λέει ότι απώτερος στόχος είναι η βελτιστοποίηση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων και της διαδικασίας αποκομιδής, καθώς και η αναχωροθέτηση των κάδων, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν ανά περιοχή, αλλά και ανά εποχή έτους. Και τελειώνοντας μας λέει ότι η όλη διαδικασία θα συμβάλλει σε ένα καθαρό και αισθητικά βελτιωμένο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Τα ακούς ευχάριστα, όμορφα και καλοσυνάτα όλα αυτά. 

Αλλά πάμε στην πραγματικότητα τώρα με παραδείγματα για την ακυρότητα του προγράμματος αυτού, π.χ. μια βάρδια απορριμματοφόρου (Μασταμπάς) έχει περί τους 250 κάδους και συνολικό τονάζ 7,5 τόνους στο τέλος της αποκομιδής του (ποιος ο σκοπός της τηλεματικής να ζυγίζεται ξεχωριστά καθένας κάδος, αφού στο τέλος της βάρδιας θα βγαίνει ένα το αποτέλεσμα), θα ξεχωρίζουμε οδούς και θα λέμε “εδώ έχουμε λιγότερα σκουπίδια, εδώ περισσότερα” και αν στην αυριανή αποκομιδή αλλάξει αυτό; 
Μας λένε για αναχωροθέτηση των κάδων. Αν θέλεις να το πετύχεις, κάνεις χαρτογράφηση στους υπάρχοντες κάδους, κοιτάζεις τον μ.ό. κάθε περιοχής, αφού τα ζυγολόγια κάθε βάρδιας υπάρχουν, και κάνεις προσθαφαίρεση κάδων χωρίς τηλεματικές... 

Μας λένε για ανάγκες ανά περιοχή. Αυτό το διακρίνεις με γυμνό μάτι, βλέποντας την κάθε βάρδια ξεχωριστά και με τη σύμπραξη οδηγού απορριμματοφόρου/ συνοδών απορριμματοφόρου/ επιστάτη/ προϊσταμένου, καθώς δε χρειάζεται τηλεματική για να σου πει πού μαζεύονται τα χύμα έξω από τους κάδους και πού όχι. 

Και τώρα που αναφερθήκαμε στα χύμα απορρίμματα, που είναι έξω από τους κάδους, αλήθεια αυτά πώς θα ζυγίζονται; 
Εκτός αν δουλεύουν οι συνάδελφοί μας με όρους μανάβικου, δηλαδή θα κάνουν αποκομιδή τον κάδο και μόλις ζυγίζεται θα τον κατεβάζουν και θα τον γεμίζουν με τα χύμα για να τον αδειάσουν ξανά και να ζυγιστεί ξανά. Κύριοι, αυτά δε γίνονται... 
Το κέντρο του Ηρακλείου λειτουργεί εδώ και χρόνια με τα ραντεβού και είναι όλα χύμα σε σακούλες τα απορρίμματα που χρειάζεται η τηλεματική εδώ πέρα; Άρα πάμε με τον τρόπο αυτόν που έχουμε και εργαζόμαστε μέχρι τώρα, δηλαδή μόλις τελειώσει τη βάρδια το απορριμματοφόρο, ζυγίζεται συνολικά και όχι ανά οδούς. 

Και ένα ερώτημα: Αν καεί ή σπάσει ένας κάδος, τι θα γίνεται στην περίπτωση αυτή; Θα έρχονται οι άνθρωποι της εταιρείας να κολλάνε ένα-ένα τα τσιπάκια; 

Στους Δήμους που δοκιμάστηκε το πρόγραμμα δεν προχώρησε στον ιστό της πόλης, καθώς η αποκομιδή είναι καθημερινή και τα ζυγολόγια δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους στον μ.ό. 

Εκεί που μπορεί να δουλέψει είναι στο περιαστικό κομμάτι, όπου είναι τα χωριά, όπου εκεί μπορεί να σου δείξει περιοχές με μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων και αλλού μικρές, βγάζοντας έτσι συμπεράσματα για την αποκομιδή τους, καθώς εκεί δε γεμίζουν οι κάδοι κάθε μέρα. Στους καφέ κάδους υπάρχει το εξής: Επειδή είναι κάτι το καινούργιο και άγνωστο από πλευράς τελικής ποσότητας και πόσο θα το “αγκαλιάσει” ο δημότης Ηρακλείου, θέλουμε να προχωρήσει αυτό το είδος περισυλλογής και να υπάρχουν και οι ενδείξεις περί ζυγίσματος ανά περιοχή. 

Όπως βλέπουμε στη φωτογραφία, στο νέο απορριμματοφόρο υπάρχει ενσωματωμένος αισθητήρας ηλεκτρονικός λαδιού-πιέσεως κάτω από το αναβατόριο λαδιού-πιέσεως, που ζυγίζει κατευθείαν τον καφέ κάδο. 

Συνάδελφοι οδηγοί, μη φοβηθείτε αν δείτε το απορριμματοφόρο “πλεϊμομπίλ”, όχι βάλε αισθητήρα στο αναβατόριο, βάλε μέσα στην καμπίνα κεραία κ.λπ. Γενικό συμπέρασμα, ζυγίζεις το ζυγισμένο», καταλήγει η ανακοίνωση. 
 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News