Ελένη Βατσινά

Ελένη Βατσινά: «Εργασιακά δικαιώματα και στήριξη των επιχειρήσεων από την Πολιτεία κόντρα στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού» (vid)

Ηράκλειο
Ελένη Βατσινά: «Εργασιακά δικαιώματα και στήριξη των επιχειρήσεων από την Πολιτεία κόντρα στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη σύσκεψη των φορέων με θέμα την έλλειψη προσωπικού στην Κρήτη συμμετείχε η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ

Στη σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου το μεσημέρι της Παρασκευής  (12.04.2024) με θέμα την έλλειψη προσωπικού στην Κρήτη, συμμετείχε η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά.

Η κ.Βατσινά σημείωσε πως η πρόσκληση στη σύσκεψη αυτή αποτελεί στην ουσία της μια πρόκληση απέναντι σε ένα δυσεπίλυτο, πολυεπίπεδο και σύνθετο ζήτημα – αυτό της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Τόνισε δε, ότι το οξύ αυτό πρόβλημα απαιτεί συγκλίσεις, που σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμούν με “λευκή επιταγή” για την κυβέρνηση. 

Η κ.Βατσινά εστίασε στον πρωτογενή τομέα και τον Τουρισμό-Επισιτισμό, που αποτελούν τους δύο πυλώνες της Οικονομίας της Κρήτης, με τον μεν πρωτογενή τομέα να έχει ήδη διαπιστώσει τα αργά αντανακλαστικά της κυβέρνησης στο θέμα των εργατών γης και τον δε Τουρισμό να σημειώνει σε όλους τους τόνους ότι ξενοδοχεία ετοιμάζονται να ανοίξουν αλλά … προσωπικό δεν υπάρχει!

Όπως δήλωσε η Ελένη Βατσινά χαρακτηριστικά: «Μπορεί να υπάρξει τουρισμός, λειτουργία επιχειρήσεων, εστίαση χωρίς εργαζόμενο; Μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή και βιομηχανική παραγωγή, χωρίς εργαζόμενο;
Φυσικά και όχι.

Η λύση στο σημερινό σοβαρό έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού ξεκινάει από ένα μεγάλο ζήτημα: τη θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Αυτή τη μάχη διεκδίκησης, βέβαια, δε θα έπρεπε να τη δίνουμε γιατί τα δικαιώματα των εργαζομένων θα έπρεπε να είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. 

Ωστόσο στόχος μας παραμένει το καλύτερο για τους εργαζόμενους, ώστε οι επιχειρήσεις των διαφόρων κλάδων που σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο, να μπορέσουν να προσελκύσουν εργαζομένους – και μάλιστα ανθρώπους καταρτισμένους και εξειδικευμένους που θα συνδράμουν στο ποιοτικό αποτέλεσμα (είτε προϊόν, είτε υπηρεσία).

Κι από την πλευρά της όμως η Πολιτεία οφείλει να φανεί αντάξια των περιστάσεων, παρέχοντας έμπρακτη στήριξη στις επιχειρήσεις προκειμένου να διαμορφώσουν θελκτικές συνθήκες εργασίας.
Οι εισαγόμενοι εργαζόμενοι στους οποίους μοιάζει να στρέφεται η Κυβέρνηση δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση, παρά μόνο ανάγκης και μάλιστα προσωρινή. Η επένδυση μας θα πρέπει να γίνει στο εγχώριο, ανθρώπινο δυναμικό».
 

Στο τραπέζι η έλλειψη εργατικού δυναμικού 

Τα προβλήματα που βαραίνουν τον τουριστικό και τον αγροτικό κλάδο της Κρήτης, με πρώτιστο αυτό της έλλειψης εργατικών χεριών, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο μεταξύ των εμπόρων και βουλευτών της πόλης.

Ειδικότερα, η ανάκαμψη τόσο της τουριστικής όσο και της αγροτικής βιομηχανίας στην Κρήτη βρέθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου με βουλευτές του Ηρακλείου, φορείς και την Περιφέρεια, όπου ακούστηκαν πολλές προτάσεις σχετικά με την επίλυση του θέματος, τη στιγμή που η βαριά βιομηχανία της χώρας “αιμορραγεί”. 

σύσκεψη

Ο τουρισμός πλήττεται από την έλλειψη προσωπικού, τη στιγμή που οι συνθήκες εργασίας με τα ωράρια και την εξάντληση τελικά απωθούν τον κόσμο να εργαστεί στον κλάδο. Για τον λόγο αυτό, όπως τονίστηκε, και για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων και των ξενοδοχείων, αλλά κυρίως για τη διασφάλιση του κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος, απαιτούνται τακτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Χρήσιμα εργαλεία που θα έδιναν “ανάσα” στον τουρισμό της Κρήτης αποτελούν η αύξηση των επιδομάτων, αλλά και η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης. 

«Μεταφέραμε την αγωνία μας» 

«Καλέσαμε όλους τους βουλευτές της Κρήτης, προκειμένου να τους μεταφέρουμε την αγωνία μας, κάποιες πολιτικές σκέψεις που πρέπει να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση για το τεράστιο αυτό θέμα, που “κατατρώει” την οικονομία μας και θα δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης. 

«Μετά τη σύσκεψη αυτή, θα είμαστε σοφότεροι για να καταθέσουμε και συγκεκριμένες προτάσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, τους ξενοδόχους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες εστίασης. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού δυσκολεύει τον πρωτογενή τομέα, την παραγωγή μας και το τουριστικό μας προϊόν», ανέφερε ο βουλευτής Ν.Δ. νομού Ηρακλείου, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης. 

«Στόχος μας είναι να παραμένει το καλύτερο για τους εργαζόμενους, ώστε οι επιχειρήσεις των διαφόρων κλάδων που βρίσκονται σε αδιέξοδο να μπορούν να προσελκύσουν εργαζομένους», δήλωσε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ν. Ηρακλείου, Ελένη Βατσινά. 
«Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, έχουν γίνει αλλεπάλληλες οχλήσεις και κοινοβουλευτικός έλεγχος, ώστε να καταφέρουμε να ξανακάνουμε, με όποιον τρόπο γίνεται και στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το επάγγελμα στον τουρισμό και τον επισιτισμό ελκυστικό», ανέφερε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ν. Ηρακλείου, Φραγκίσκος Παρασύρης. 

Αναζητούνται λύσεις: «Θα κλείσουν επιχειρήσεις αν δε βρεθεί προσωπικό» 

«Αυτή τη στιγμή, τα ξενοδοχεία ανοίγουν με ελλείψεις και οπωσδήποτε πρέπει να βρεθεί προσωπικό», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. 

«Είναι ένα πρόβλημα που έχει λύση, αλλά θέλει καινοτόμες λύσεις. Πρέπει να ξεπεράσουμε ορισμένα εμπόδια για να πάμε μπροστά, διότι και ο τουρισμός αλλά και ο πρωτογενής τομέας υποφέρουν», δήλωσε ο Α' αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Φραγκάκης. 

«Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, όμως φέτος θα κινδυνεύσουν πολλές επιχειρήσεις να μην ανοίξουν καν αυτήν την τουριστική σεζόν, που προμηνύεται να είναι πολύ καλή», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Μιχάλης Βάμβουκας. 
Με την έλλειψη εργατικού δυναμικού να βαραίνει τον πρωτογενή τομέα και να περιορίζει αισθητά τις καλλιέργειες και την παραγωγή σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και με τον τουρισμό και την εστίαση να βιώνουν επίσης το ίδιο πρόβλημα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσπάθειες της κυβέρνησης για διακρατικές συμφωνίες, με στόχο και σκοπό να βρεθούν οριστικές λύσεις, έτσι ώστε να καλυφθεί η έλλειψη των εργατικών χεριών. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News