Κινητοποίηση ΠΑΓΝΗ

Σε αναβρασμό ξανά για την Υγεία τα δύο μεγάλα νοσοκομεία στο Ηράκλειο (vid)

Ηράκλειο
Σε αναβρασμό ξανά για την Υγεία τα δύο μεγάλα νοσοκομεία στο Ηράκλειο (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινητοποιήσεις στα δύο μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου - Αιχμή του δόρατος το “λουκέτο” στην Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ και τα απογευματινά χειρουργεία

“Στα κάγκελα” βρέθηκαν για άλλη μια φορά χθες οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, με κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν τόσο στο ΠΑΓΝΗ όσο και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, αυτή τη φορά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε το πρόσφατο “λουκέτο” της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, αλλά και η γενικότερη κατάσταση της δημόσιας Υγείας από την άλλη, μετά την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων! 

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν για μία ακόμη φορά οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων, που κατήγγειλαν πως η Δημόσια Υγεία, αντί να είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, ιδιωτικοποιείται και μπαίνει σε τιμοκαταλόγους, με ασθενείς να ταλαιπωρούνται και να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι καταγγελίες έδωσαν βάρος στις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, στην εξουθένωση των εργαζομένων, στην οριακή λειτουργία κλινικών και όχι μόνο. 

Συγκεκριμένα, τη δραματική αυτή πραγματικότητα καταδίκασαν εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ, που προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, έχοντας στο πλευρό τους την ΕΛΜΕ Ηρακλείου.
Παράλληλα, χαρακτήρισαν προκλητικό το “λουκέτο” στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, που πλέον λειτουργεί σαν εξωτερικό ιατρείο, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους μικρούς ασθενείς. 
Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Βενιζέλειο από συνταξιούχους και εργατικά σωματεία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις συνθήκες διάλυσης στα νοσοκομεία, με αιχμές και για τα δεκάδες “χαράτσια” σε εξετάσεις και όχι μόνο. 

Δείτε το βίντεο της ΚΡΗΤΗ ΤV: 

Το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής είναι «έγκλημα» 

Στο ΠΑΓΝΗ, οι καταγγελίες για το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής ήταν έντονες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, εκατοντάδες παιδιά σε όλη την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο ήδη στερούνται ψυχιατρικής παιδιατρικής περίθαλψης, ενώ υπάρχουν γονείς που βρίσκονται σε απόγνωση επειδή δεν έχουν κάπου να απευθυνθούν για να εξετάσουν τα παιδιά τους. 
Σύμφωνα με όσα είπαν οι συνδικαλιστές, η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο μένει χωρίς δημόσια παιδοψυχιατρική κλινική, καθώς ο ένας εξειδικευμένος γιατρός αδυνατεί να εφημερεύει 30 μέρες κάθε μήνα. 
Μάλιστα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αποκάλυψη αυτή είχε γίνει στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” με τον Μάνο Δασκαλάκη.
«Δεν ανεχόμαστε να κλείνει η μοναδική δημόσια Παιδοψυχιατρική Kλινική, που πλέον θα λειτουργεί σαν εξωτερικό ιατρείο», τόνισαν και χθες οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, κρούοντας για μια ακόμη φορά το “καμπανάκι” του κινδύνου για τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στην υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους.  
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε από την πλευρά του ο ψυχίατρος και μέλος της διοίκησης των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Βασίλης Κούδας, «είναι εγκληματική η αντιμετώπιση της υπόθεσης από την πλευρά των στελεχών της ΔΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας. Γιατί οτιδήποτε συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί και έφηβο, δεν μπορεί κανείς να ρίξει ευθύνη στους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί έχουν κάνει παραπέρα και από αυτά που μπορούσαν»! 

«Η Υγεία δεν μπαίνει σε τιμοκατάλογο» 

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ προχώρησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου, καυτηριάζοντας τα “καυτά” θέματα στον χώρο της δημόσιας Υγείας, τα οποία, όπως είπαν οι συγκεντρωμένοι, διογκώνονται. 
«Εμείς λέμε ότι η Υγεία δεν μπαίνει σε τιμοκατάλογο. Ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό», όπως κατήγγειλε στους δημοσιογράφους χθες, στη διάρκεια της κινητοποίησης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης. 
Αναφερόμενος και στα απογευματινά χειρουργεία, ο συνδικαλιστής έκανε λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση, πλέον, της κυβέρνησης, οι ασθενείς να θεωρούνται πελάτες. Και να χειρουργούνται έκτακτα περιστατικά επί πληρωμή»! 
Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε χθες και το στέλεχος της διοίκησης της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή, που τόνισε χαρακτηριστικά προς τους δημοσιογράφους: «Στεκόμαστε στο πλευρό των μαχόμενων υγειονομικών. Εκδηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα τους. Καταδικάζουμε την πολιτική της μετατροπής του νοσοκομείου σε χώρο ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων». 


Ξεσηκωμός και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο 

Την ίδια ώρα, και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση για τη δημόσια Υγεία. Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου μαζί με τα εργατικά σωματεία προχώρησαν σε διαμαρτυρία στην πύλη του νοσοκομείου, με φόντο τις εικόνες διάλυσης, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, τις παραιτήσεις γιατρών, τα “εντέλλεσθε” και όχι μόνο.
Όπως τόνισαν, το Βενιζέλειο, το 7ο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, καταρρέει, περιγράφοντας δραματικές καταστάσεις, ενώ έστειλαν τα δικά τους μηνύματα προς την κυβέρνηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Λενακάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Το νοσοκομείο καταρρέει. Γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να εφημερεύσει. Ο κόσμος τρέχει στην ιδιωτική Υγεία να λύσει τα προβλήματά του. Τώρα φανταστείτε, έναν συνταξιούχο, που παίρνει μία μέση σύνταξη 600 και 700 ευρώ, τι αντιμετωπίζει»... 
Όπως τόνισαν οι συνταξιούχοι μιλώντας χθες στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τη Γεωργία Μακάκη, «40 χρόνια πληρώναμε. Απαιτούμε αυτό που πληρώναμε. Όμως, η κυβέρνηση με εντολές της Ε.Ε. έχει παραδώσει την Υγεία σε ιδιωτικά χέρια και αυτό δε θα το επιτρέψουμε». 
Μάλιστα, από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των γιατρών και των νοσηλευτών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου έβαλαν και ένα άλλο ζήτημα: «Όταν θα αρχίσει να έρχεται και ο τουρισμός, με ποιους γιατρούς, με ποιο νοσηλευτικό προσωπικό θα βγαίνουν οι εφημερίες; Δεν υπάρχει ασφάλεια, αφού κανείς δεν έχει ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του νοσοκομείου». 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News