Σάλος στο ΠΑΓΝΗ για τα απογευματινά χειρουργεία που μετατράπηκαν σε... επείγοντα - Ομοβροντία αντιδράσεων από υγειονομικούς (vid)

Ηράκλειο
Σάλος στο ΠΑΓΝΗ για τα απογευματινά χειρουργεία που μετατράπηκαν σε... επείγοντα - Ομοβροντία αντιδράσεων από υγειονομικούς (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομοβροντία αντιδράσεων για το έκτακτο χειρουργείο εκτός λίστας

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι πριν καν περάσει ένας μήνας από την έναρξη των - επί πληρωμή - απογευματινών χειρουργείων, χειρουργήθηκε στο ΠΑΓΝΗ ασθενής με κάταγμα στο χέρι (δηλαδή έκτακτο περιστατικό, χωρίς να σχετίζεται με λίστα αναμονής), αλλά και καρκινοπαθής! 

«Δεν είναι ένα σύστημα για να μειωθούν οι λίστες αναμονής των χειρουργείων», τόνισαν, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, υγειονομικοί, επισημαίνοντας ότι είναι αδιανόητο να δημιουργούνται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία ασθενείς... δύο ταχυτήτων! 

Εξάλλου, εκπρόσωποι των γιατρών εκφράζουν τη θλίψη τους αναφορικά με τους συναδέλφους τους που προέβησαν σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλη, φαίνεται ότι ήδη καλλιεργείται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία νοοτροπίες ασθενών που απαιτούν “ειδική μεταχείριση” επειδή πληρώνουν! 

Το χειρουργείο αφορούσε ασθενή με κάταγμα στο χέρι που, αντί να καλυφθεί από τα πρωινά χειρουργεία, πήγε στα απογευματινά. 
«Δεν ξέρω αν ήταν έκτακτο ή κάτι άμεσο. Ήταν ένα κάταγμα. Αυτά εννοείται ότι δεν μπορούν να μπουν στα απογευματινά χειρουργεία. Εννοείται ότι αυτά αντιμετωπίζονται με τον άμεσο τρόπο που δικαιούνται σ’ ένα δημόσιο Σύστημα Υγείας», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος. 

«Γνωρίζετε ότι η θέση μας ήταν να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει ως θεσμός (σ.σ. τα απογευματινά χειρουργεία). Δεν είμαστε καταρχήν ενάντια σ’ αυτά. Αλλά εάν λειτουργήσει ως θεσμός για να εξυπηρετούνται τα έκτακτα και άμεσα περιστατικά, τότε είμαστε κάθετα ενάντια!», πρόσθεσε με νόημα ο πρόεδρος του ΙΣΗ. 

«Πριν ολοκληρωθεί ούτε ένας μήνας από την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, ξεγυμνώνεται πλήρως ποια είναι η πραγματικότητα του θεσμού», ανέφερε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης. 
«Το επιχείρημα ότι τα απογευματινά χειρουργεία μπαίνουν προκειμένου να μειωθεί η τεράστια ενιαία λίστα που υπάρχει είναι μια φενάκη γιατί αυτός ο ασθενής προφανώς δεν ήταν στη λίστα χειρουργείου», πρόσθεσε ο κ. Καφετζάκης. 

Δεν είναι όμως μόνο το χειρουργείο για το κάταγμα που σοκάρει, αφού, σύμφωνα με υγειονομικούς, στο ΠΑΓΝΗ χειρουργήθηκε και καρκινοπαθής. 

«Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν πλέον οι όποιοι πρόθυμοι βρεθήκανε. Γιατί τα περιστατικά αυτά με καταγγελίες πλέον κι επίσημα δεν είναι από τη λίστα αναμονής», εξήγησε ο κ. Βρύσαλης. 

«Ναι, να μιλήσουμε για ένα προγραμματισμένο περιστατικό που περιμένει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε όμως ούτε για τα έκτακτα, ούτε για τα άμεσα, ούτε για τον καρκινοπαθή», επεσήμανε ο κ. Πατριανάκος. 

«Όσοι έχουν χρήματα μπορούν να λύσουν τα προβλήματα υγείας τους ακόμη και στο δημόσιο νοσοκομείο, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσαν να το κάνουν και στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι δεν έχουν χρήματα θα περιμένουν αιωνίως σε μια λίστα», υπογράμμισε ο κ. Καφετζάκης. 

Εκπρόσωποι των γιατρών έκαναν λόγο για «κοροϊδία», εκφράζοντας την ίδια ώρα τον προβληματισμό τους αλλά και τη θλίψη τους για τους συναδέλφους τους που χειρούργησαν στα απογευματινά ιατρεία αυτά τα περιστατικά. 

«Εμένα προσωπικά μου προκαλεί θλίψη γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άνθρωποι που έχουν προσφέρει πολλά για πάρα πολλά χρόνια στο δημόσιο Σύστημα Υγείας κι εν πάση περιπτώσει να συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία είναι ένα ζήτημα. Το να βάζουν επείγοντα είναι ένα άλλο τελείως διαφορετικό ζήτημα», εξήγησε ο κ. Καφετζάκης. 

Την ίδια ώρα, πάντως, μέσα στα νοσοκομεία ανακύπτουν και άλλου είδους προβλήματα, αφού ασθενείς που έχουν πληρώσει και έχουν χειρουργηθεί, απαιτούν διαφορετικές παροχές αλλά και διαφορετική μεταχείριση από το προσωπικό. 

«Έχουμε τραγελαφικά γεγονότα, που μας καταγγέλλουν εργαζόμενοι. Ασθενείς να επιτίθενται φραστικά σε εργαζόμενους γιατί δεν τους βάζουν σε ξεχωριστό θάλαμο ή επίσης ασθενείς να ζητάνε τον προσωπικό τους νοσηλευτή του θαλάμου, επειδή έχουν πληρώσει», δήλωσε ο κ. Βρύσαλης. 

«Η πραγματοποίηση απογευματινών - επί πληρωμή - χειρουργείων, μέσα στον χώρο ενός δημόσιου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, επειγόντων χειρουργείων που χρήζουν άμεσης επέμβασης αποτελεί πρόκληση. 

Εκείνο που είναι ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι, εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης και της διοίκησης και βάζοντας το ατομικό τους συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, του υγειονομικού προσωπικού, των γιατρών και της ιδρυτικής πράξης του ΕΣΥ και του δημόσιου Συστήματος Υγείας, οι “συνάδελφοι” αυτοί (αν επιβεβαιωθεί) δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. 
Πάνω στη σπουδή τους, δηλαδή, ακύρωσαν ακόμα και τα - φαιδρά κατά τα άλλα - επιχειρήματα του Άδωνι Γεωργιάδη περί αποφόρτισης της λίστας και βελτίωσης της πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεία. Βάφτισαν τους ασθενείς-πελάτες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις γνωστές χειρουργικές λίστες αναμονής.

Το κυριότερο όμως είναι ότι τώρα ο ασθενής, είτε πάσχει από καρκίνο είτε έχει υποστεί κάποιο κάταγμα, αντιμετωπίζεται ως μια απλή εμπορική συναλλαγή. Πού πάει ο κόσμος όταν ακόμα και ο πόνος και η ασθένεια μετατρέπονται σε εμπορεύματα; 
Αυτοί που υποστηρίζουν αυτό το σύστημα φέρουν μεγάλο βάρος ευθύνης. Πού είναι η ηθική παιδεία που προσπαθούν να μεταδώσουν στους φοιτητές και τους νεαρούς επαγγελματίες γιατρούς; Τι λένε οι διοικητές της 7ης Υ.ΠΕ. και του ΠΑΓΝΗ, οι οποίοι φέρουν μεγάλη ευθύνη βαρύτητας, αφού με την ανοχή τους διευκολύνουν τέτοιου είδους πρακτικές. 

Πάνω απ' όλα, όμως, η πολιτική ηγεσία φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Είναι αυτή που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου. Είναι καιρός να αντισταθούμε. Ο λαός, μαζί με τους ασθενείς, πρέπει να βρίσκεται ενωμένος ενάντια σε αυτήν την παρακμιακή πολιτική. 

Η προκλητική απόφαση για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία δε θα περάσει. Οι προσπάθειες μερικών θα αποτραπούν από την ενέργεια αυτών που αγωνίζονται ενάντια στην αδικία. Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η εξέγερση γίνεται καθήκον», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. 

Για το διαφαινόμενο “λουκέτο” στην Παιδοψυχιατρική - 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας 

Στο μεταξύ, με “φόντο” το διαφαινόμενο “λουκέτο” στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεθαύριο Δευτέρα, στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ.

«Το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους. Δεν ανεχόμαστε να κλείνει η μοναδική δημόσια Παιδοψυχιατρική Κλινική, που πλέον θα λειτουργεί σαν εξωτερικό ιατρείο. Μένει με αυτόν τον τρόπο η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο χωρίς δημόσια παιδοψυχιατρική κλινική, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις του σωματείου μας, παρά το φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων της κλινικής, που ένα χρόνο τώρα υπερβαίνουν εαυτόν για να μείνει ανοιχτή η κλινική, χωρίς άδειες, χωρίς ρεπό, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν! Οι οικογένειες θα αναγκαστούν να αναζητούν λύσεις είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε να μεταβαίνουν στην Αθήνα. 

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί τα σωματεία και τους φορείς του Ηρακλείου και ολόκληρης της Κρήτης να προασπίσουν το δικαίωμα των παιδιών και των οικογενειών τους να έχουν δημόσια, αναβαθμισμένη και πλήρως στελεχωμένη Παιδοψυχιατρική Κλινική και συνολικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας. Σας καλούμε ΟΛΟΥΣ στη συγκέντρωση που οργανώνει το σωματείο μας τη Δευτέρα 8/4, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 13:00, στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. 

 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News