Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ

“Τσουνάμι” αντιδράσεων για την Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο
“Τσουνάμι” αντιδράσεων για την Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ανάσα από το “λουκέτο” η νευραλγική κλινική - Επιστολή στον πρωθυπουργό από τον Σύλλογο “Υδρία”, αλλά και οικογένεια των Χανίων, που ζητούν την άμεση στελέχωσή της

Σφοδρές και αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται πλέον ποικιλοτρόπως αναφορικά με το “λουκέτο” που - όπως όλα δείχνουν - είναι μια... ανάσα από την Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ. 

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, ο γιατρός της εν λόγω Κλινικής που είχε παραιτηθεί βρίσκεται από χθες σε άδεια. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι στην Παιδοψυχιατρική οι ανάγκες που προκύπτουν εξυπηρετούνται από έναν γιατρό, με ό,τι αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει για το αν μπορούν να νοσηλεύονται σ’ αυτήν παιδιά με ψυχιατρικά προβλήματα. 

Με επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Σύλλογος Φίλων Ψυχιατρικής ΠΑΓΝΗ “Υδρία” ζητά άμεσα το πρόβλημα να αποκατασταθεί, μιλώντας για πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης που αδυνατούν να παίξουν τον κομβικό και σημαντικό ρόλο που θα έπρεπε. 

«Απογοήτευση σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που επιλέγουν και βάζουν σε ευαίσθητα σημεία όπως είναι η Υγεία. Κάποιοι πρέπει να φεύγουν και να πηγαίνουν σπίτι τους, είτε διοικούντες είναι είτε υπουργοί», ανέφερε με δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής ΠΑΓΝΗ “Υδρία” Γιώργος Ψιστάκης. 
«Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να πάρει μέτρα αμέσως», συμπλήρωσε ο κ. Ψιστάκης. 

«Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη, πρόνοια και διάθεση από το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί η Παιδοψυχιατρική», ανέφερε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ηρακλείου Δημήτρης Δουλουφάκης, σύμφωνα με τον οποίο παιδιά και ολόκληρες οικογένειες είναι εκτεθειμένες μπροστά στην υποχρέωση να πληρώνουν - έχουν δεν έχουν τη δυνατότητα - για να μπορούν τα παιδιά τους να έχουν την αυτονόητη παροχή υπηρεσιών Υγείας.

Με επίκεντρο την υποστελέχωση, που οδηγεί σε εξόντωση και εξουθένωση των υγειονομικών που μένουν στα νοσοκομεία, ο κ. Δουλουφάκης μίλησε για την απόφαση της Πολιτείας να μη δίνει κίνητρα στους γιατρούς να πάνε στα νοσοκομεία, την ώρα που δίνει σε ιδιώτες το έργο παροχής υπηρεσιών Υγείας σε αρχαιολογικούς χώρους, πληρώνοντας μόνο για τη θέση γιατρού στην Κνωσό 11 χιλιάδες 222 ευρώ. 

Πάντως, στον Κυριάκο Μητσοτάκη έφτασε και επιστολή οικογένειας από τα Χανιά, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, ζητάει άμεσα λύσεις, εξηγώντας πως το παιδί της σώθηκε από γιατρούς της κλινικής, τη διευθύντρια και τον ψυχίατρο που, μετά από μια σειρά υποσχέσεις και μόνο για στελέχωση, αποφάσισε να παραιτηθεί! 

 

Κινητοποίηση τη Δευτέρα στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ 

Επισημαίνεται ότι για τις δυσάρεστες εξελίξεις στην Παιδοψυχιατρική προγραμματίζεται μεγάλη κινητοποίηση στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ, το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας.

«Για ακόμη μια φορά, η μοναδική Παιδοψυχιατρική Κλινική της Κρήτης βάζει “λουκέτο”. Σήμερα (σ.σ. χθες) 4/4, χωρίς καμία εφημερία παιδοψυχιάτρου, αφού ο μόνος εξειδικευμένος γιατρός της αδυνατεί να εφημερεύει 30 μέρες κάθε μήνα. 

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εργαζόμενοι και γονείς έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τη χρόνια υποστελέχωση και την αδικαιολόγητη παραμέληση αυτής της κλινικής. Η περίθαλψη παιδιών και εφήβων υφίσταται συνεχή αποδυνάμωση, ενώ οι υπηρεσίες Υγείας προς τους μικρούς ασθενείς περιορίζονται. 

Το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους. Δεν ανεχόμαστε να κλείνει η μοναδική δημόσια Παιδοψυχιατρική Κλινική, που πλέον θα λειτουργεί σαν εξωτερικό ιατρείο. Μένει με αυτόν τον τρόπο η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο χωρίς δημόσια Παιδοψυχιατρική Κλινική, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις του σωματείου μας, παρά το φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων της κλινικής, που ένα χρόνο τώρα υπερβαίνουν εαυτόν για να μείνει ανοιχτή η κλινική, χωρίς άδειες, χωρίς ρεπό, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν! Οι οικογένειες θα αναγκαστούν να αναζητούν λύσεις είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε να μεταβαίνουν στην Αθήνα. 

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί τα σωματεία και τους φορείς του Ηρακλείου και ολόκληρης της Κρήτης να προασπίσουν το δικαίωμα των παιδιών και των οικογενειών τους να έχουν δημόσια αναβαθμισμένη και πλήρως στελεχωμένη Παιδοψυχιατρική Κλινική και συνολικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας. Σας καλούμε ΟΛΟΥΣ στη συγκέντρωση που οργανώνει το σωματείο μας τη Δευτέρα 8/4, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 13:00, στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. 

 

«Το περιμέναμε...» 

«Ήταν φανερό ότι η κυβέρνηση δεν είχε ΚΑΜΙΑ πρόθεση να ενισχύσει μια δημόσια και δωρεάν δομή για όλους τους γονείς που τα παιδιά τους συμβαίνει να αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχιατρικής φύσης. 

Αλλά είναι προκλητικό, την ίδια ώρα που λένε ότι δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό, να βάζουν τιμοκαταλόγους στα απογευματινά ιατρεία και να χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτες γιατρούς για μερικούς μήνες σύμβασης στους αρχαιολογικούς χώρους (με μηνιαίο μισθό 11.222 €/μήνα!!). 

ΔΕ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ! Καλούμε όλους τους γονείς να συσπειρωθούν γύρω από την Ένωση Γονέων και να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν δομές Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας. 
Τη Δευτέρα 8 Απρίλη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Το Δ.Σ. της Ένωσής μας θα βρίσκεται στο πλευρό των μαχόμενων υγειονομικών και θα συμμετέχει στη συγκέντρωση στη 1 μ.μ., στην πύλη του ΠΑΓΝΗ. Καλούμε όλους τους γονείς που μπορούν να παραβρεθούν και να συμμετάσχουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων Δήμου Ηρακλείου.

«Επιτέλους ήρθε η ώρα δικαιωματικά η Κρήτη να αποκτήσει αυτά που τις αναλογούν, που δίνει στο εθνικό ταμείο και όμως απολαμβάνει εδώ και χρόνια τα ελάχιστα. Δώστε λοιπόν εντολή να ξυπνήσουν οι κοιμώμενοι και να μην παίζουν με την υπομονή του κρητικού λαού», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Φίλων Ψυχιατρικής ΠΑΓΝΗ “Υδρία”.

Για το μείζον ζήτημα της Παιδοψυχιατρικής, ο βουλευτής ν. Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας αναφορά τη δήλωση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων κ. Δημήτρη Βρύσαλη, με την οποία αναφέρει πως οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μετά την άκαρπη σύσκεψη που έγινε διαδικτυακά με παράγοντες του υπουργείου Υγείας. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News