Οινοποιείο Παλιανής

Χρέος 600.000 ευρώ προς τους αγρότες - Η ΕΑΣΗ χρωστάει σε χιλιάδες οινοπαραγωγούς στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Χρέος 600.000 ευρώ προς τους αγρότες - Η ΕΑΣΗ χρωστάει σε χιλιάδες οινοπαραγωγούς στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπέρογκα τα χρέη της Ένωσης προς τους παραγωγούς οινοσταφύλων - “Βροχή” τα παράπονα των αμπελουργών, που μιλούν για εμπαιγμό - «Δε θα χάσουν τα χρήματά τους», διαβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Γιώργος Ταμιωλάκης

Περισσότερα από 600.000 ευρώ “κάνει να παίρνουν” από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου χιλιάδες παραγωγοί οινοσταφύλων. Το υπέρογκο χρέος αποκαλύπτει τo neakriti.gr σήμερα, μετά από πολλά παράπονα αμπελουργών που δηλώνουν οργή και απόγνωση. 
Το ποσό αυτό παραδέχτηκε χθες ο νέος αντιπρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Ταμιωλάκης, διαψεύδοντας σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το χρέος βρίσκεται ακόμα πιο πάνω και ανέρχεται στις 800.000 ευρώ. Είναι υπέρογκες οφειλές προς τους αμπελουργούς, που εμπιστεύτηκαν την οργάνωση τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί από τους οποίους εκφράζουν προς την εφημερίδα μας τα παράπονά τους, υποστηρίζοντας πως στην προσπάθειά τους να πάρουν επιτέλους τα χρήματα που τους χρωστάει η συνεταιριστική οργάνωση, πέφτουν επανειλημμένως θύματα εμπαιγμού! 
Η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου εδώ και πολλά χρόνια, στην προσπάθειά της να ξεχρεώσει απέναντι στο Δημόσιο και στο τραπεζικό σύστημα, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις χρεών, μέσα από έντονες προσπάθειες διαπραγμάτευσης με το τραπεζικό σύστημα και τα funds, σε αγωνιώδεις προσπάθειες για την εξυγίανσή της.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε το ηχηρό «ναι» στο νέο σχέδιο εξυγίανσης, που δεν ψήφισαν μόνο όλα τα μέλη της διοίκησης, αλλά και όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, που συνεδρίασε εκτάκτως. Μάλιστα, αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονταν κατά την εκπνοή της θητείας της προηγούμενης διοίκησης, με τον Σταύρο Γαβαλά να επανεκλέγεται στη συνέχεια, και μάλιστα πανηγυρικά. 
Αναλυτικότερα, το νέο σχέδιο, εκτός των άλλων, προέβλεπε γενναίο “κούρεμα” του χρέους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ όμως προχωρεί η υλοποίηση του σχεδίου, οι αμπελουργοί παραμένουν απλήρωτοι. Προς τo neakriti.gr υπάρχουν παράπονα αμπελουργών, που αναφέρουν ότι πάνε και ξαναπάνε στα γραφεία, αλλά εμπαίζονται από τα στελέχη και τη διεύθυνση της οργάνωσης και δεν έχουν καταφέρει εδώ και ένα ή και δύο χρόνια να πάρουν τα χρήματά τους.

Σταδιακές οι πληρωμές 

Ο Γιώργος Ταμιωλάκης, πάντως, μέσω του neakriti.gr ζητάει την κατανόησή τους και λέει ότι η ΕΑΣΗ πουλάει κρασί και σταδιακά πληρώνει τους παραγωγούς, με το συνολικό χρέος να διαμορφώνεται γύρω στα 620.000 ευρώ (διαψεύδοντας σενάριο περί τις 800.000 ευρώ)... Ενώ επισημαίνει ταυτόχρονα ότι, όπως πάντα, ούτε και τώρα θα υπάρξει έστω και ένας παραγωγός που θα χάσει τα χρήματά του. Αντιθέτως, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «να παρακαλούμε όλοι μας να μπορέσει η οργάνωση να σταθεί ξανά στα πόδια της και να επιβιώσει, κάτι που θα είναι υπέρ των παραγωγών και φυσικά υπέρ των αγροτικών μας προϊόντων». 
«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να βρούμε χρήματα για να εξοφλήσουμε τους παραγωγούς. Κάποια χρήματα είναι για τα σταφύλια της περυσινής χρονιάς. Και τα υπόλοιπα χρήματα που χρωστάμε στους αμπελουργούς μας είναι από τη φετινή χρονιά. Το σύνολο είναι γύρω στις 620.000 ευρώ. Τουλάχιστον μέχρι πριν από 15 μέρες αυτά τα χρήματα χρωστούσαμε και δεν ξέρω αν στο μεταξύ έχει μειωθεί το νούμερο», ανέφερε στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. 
Στο σημείο αυτό ο συνεταιριστής τόνισε ότι η κατάσταση της οργάνωσης είναι πολύ δύσκολη. 
«Προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε. Πάντως, σταδιακά πουλάει κρασί η Ένωση και τα χρήματα που εισπράττει τα δίνει κατευθείαν στους παραγωγούς», σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο Γιώργος Ταμιωλάκης. 


«Πουλάμε και πληρώνουμε σιγά-σιγά» 

Στο μεταξύ, ο συνεταιριστής ζητάει από τους παραγωγούς να δείξουν κατανόηση και δεν πρόκειται κανείς να χάσει τα χρήματά του, κάτι που δε γίνεται ποτέ σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη συνεταιριστική οργάνωση, με την ιστορία που τη διακρίνει μέχρι σήμερα. 
«Το κρασί υπάρχει μέσα», όπως επισημαίνει. «Πουλάμε και πληρώνουμε σιγά-σιγά τους παραγωγούς. Αλλά και ένας παραγωγός να μας πάρει και να μας πει “έχω πρόβλημα, δεν έχω να πληρώσω τα ενοίκια του παιδιού μου” κ.λπ., σίγουρα προσπαθούμε να τους βρούμε τα χρήματα που του οφείλουμε»... 
Όσο για τη νέα χρονιά, η ΕΑΣΗ θα συνεχίσει να ασκεί παρεμβατικό ρόλο στην αγορά των οινοσταφύλων, για να στηρίξει τα συμφέροντα των αμπελουργών. «Ξέρετε ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει. Σήμερα έχει 30 βαθμούς θερμοκρασία. Αύριο μπορεί να βρέξει. Από ’κει και πέρα, εγώ βλέπω πολύ κρίσιμη χρονιά στο νερό. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το νερό. Και μακάρι να έχουμε νερό να πίνουμε», τόνισε. 

«Προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε. Πάντως, σταδιακά πουλάει κρασί η Ένωση και τα χρήματα που εισπράττει τα δίνει κατευθείαν στους παραγωγούς» 


Και για αποθέματα του κρασιού, ο Γιώργος Ταμιωλάκης είπε πως έχουν απομείνει 500 τόνοι, που θα διατεθούν μέχρι τελευταίας σταγόνας. 
«Εμείς δίνουμε στα ξενοδοχεία. Δίνουμε στους εμπόρους. Και καταλαβαίνετε πως ο ρόλος της Ένωσης είναι να στηρίζει τα προϊόντα και να εξασφαλίζει μία ικανοποιητική τιμή για τους παραγωγούς. Σε κάποια φάση, η Ένωση μπαίνει και “μέσα” για να ικανοποιήσει τους παραγωγούς και να κρατήσει μια ισορροπία στην αγορά. Τα πράγματα όμως είναι πολύ κρίσιμα», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ.
Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής υπενθύμισε ότι «κάθε χρόνο η Ένωση Ηρακλείου δίνει μεγαλύτερες τιμές παραγωγού σε σχέση με τις τιμές που δίνουν οι ιδιώτες σε όλες τις ποικιλίες. Μακάρι να κρατηθεί η Ένωση. Εγώ κάνω τον σταυρό μου να κρατηθεί η Ένωση. Οι παραγωγοί - κι εγώ παραγωγός είμαι - την Ένωση τη βλέπουμε στα δύσκολα. Στα εύκολα είναι ωραία τα πράγματα. Στα δύσκολα φαίνεται η προσφορά και η στήριξη που μας παρέχει η Ένωση Ηρακλείου». 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News